27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Energie – Filiala din România a Gazprom ar putea avea un nou proprietar: Socar, interesată de achiziția participației majoritare deținută de ruși la NIS – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled)...

O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș.

Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

Filiala din România a Gazprom, NIS Petrol România SRL, ar putea avea un nou proprietar, participația majoritară din Naftna industrija Srbije (NIS), controlată în prezent de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, putând fi preluată, potrivit presei din Serbia, de o altă companie prezentă pe piața românească, cea deținută de statul azer, Socar.

De ce este important: În prezent există 19 stații Gazprom în România. În plus, NIS Petrol Romania mai are în portofoliu șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator. Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

În 2019, NIS a.d. Serbia (compania care deține rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad) a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării.

Mai este important: Piața de carburanți din Balcani este dependentă nu numai în ceea ce privește importurile de țiței și motorină de Rusia, ci și în ceea ce privește activitatea de rafinare. O mare parte din carburanții comercializați în Balcani provin fie de la rafinăriile Lukoil, Burgas și Petrotel, fie de la cele NIS, de la Pancevo și Novi Sad.

În actualul context geopolitic, potrivit publicației sârbești Demostat.rs, guvernul de la Belgrad, acționar la rândul său cu aproape 30% la compania controlată de Gazprom Neft, caută soluții pentru a evita naționalizarea acesteia.

Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan (SOCAR) este interesată să cumpere pachetul majoritar al NIS și a luat legătura cu proprietarul majoritar, compania de stat rusă Gazprom Neft, dar și cu guvernul de la Belgrad.

Potrivit publicației, guvernul sârb ar putea naționaliza NIS, însă acest lucru ar conduce la deteriorarea relațiilor diplomatice cu Moscova și lăsarea consumatorilor din Serbia fără gaze.

Serbia poate cumpăra, de asemenea, un pachet majoritar de acțiuni de la Gazprom Neft, ceea ce ar necesita o cheltuială uriașă pe care guvernul de la Belgrad nu și-o permite.

În consecință, cea mai bună opțiune pentru guvernul sârb ar fi să vadă preluarea participației majoritare în NIS de către o companie străină.

Potrivit publicației, Azerbaidjanul și Rusia au relații diplomatice bune, iar SOCAR a cooperat excelent cu companiile rusești de petrol și gaze.

O preluare a NIS de către SOCAR ar fi conveni și statelor occidentale din două motive, cred surse citate de Demostat.rs: „În primul rând, Occidentul ar putea-o prezenta ca o victorie a impunerii de sancțiuni Moscovei, iar în al doilea rând, Azerbaidjanul are legături bune atât cu administrația de la Washington, cât și cu cea de la Kremlin. Aceasta înseamnă că NIS ar fi deținut de o companie dintr-o țară care este un aliat al SUA”.

NIS Petrol România SRL are ca asociat unic NIS A.D. NOVI SAD, controlată în proporție de 56% de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom.

Compania petrolieră a statului azer a intrat pe piața din România în 2011, înființând SOCAR Petroleum S.A., care în prezent deține 62 de stații de alimentare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!