15.1 C
București
vineri, septembrie 30, 2022

Energie – Finlanda, candidat la NATO, refuză să plătească gazele rusești în ruble și merge cu Gazprom la arbitraj. Rusia i-ar putea tăia gazele, cum i-a oprit anterior și curentul – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania finlandeză de stat Gasum, care importă gaze naturale și le revinde consumatorilor din Țara celor 1.000 de Lacuri, a anunțat că refuză să respecte solicitarea Gazprom de a îi fi plătite livrările în ruble, în acord cu deja celebrul decret în acest sens al președintelui rus Vladimir Putin, adăugând că intenționează să își rezolve disputele cu gigantul rus producător printr-o procedură de arbitraj.

"Gasum are un contract pe termen lung de furnizare de gaze încheiat cu Gazprom Export din Rusia, ale cărui detalii au fost negociate de către cele două companii începând din toamna anului trecut.

Compania finlandeză de stat Gasum, care importă gaze naturale și le revinde consumatorilor din Țara celor 1.000 de Lacuri, a anunțat că refuză să respecte solicitarea Gazprom de a îi fi plătite livrările în ruble, în acord cu deja celebrul decret în acest sens al președintelui rus Vladimir Putin, adăugând că intenționează să își rezolve disputele cu gigantul rus producător printr-o procedură de arbitraj.

Anunțul celor de la Gasum vine la puțin timp după ce Rusia a oprit livrările de energie electrică către Finlanda, după ce autoritățile de la Helsinki și-au anunțat intenția de a adera la NATO. Parlamentul finlandez a votat marți în favoarea cererii de aderare a națiunii nordice la NATO, cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă, iar cerera va fi depusă formal miercuri. 

“Gasum are un contract pe termen lung de furnizare de gaze încheiat cu Gazprom Export din Rusia, ale cărui detalii au fost negociate de către cele două companii începând din toamna anului trecut. În aprilie 2022, Gazprom Export a trimis Gasum o scrisoare în care solicita ca plățile pentru gazele livrate să fie făcute în continuare în ruble în loc de euro. Gazprom Export a exprimat și alte pretenții către Gasum în privința contractului de furnizare”, se arată într-un comunicat al companiei finlandeze.

Potrivit sursei citate, Gasum nu acceptă solicitarea Gazprom Export de a trece la plata în ruble a livrărilor și, în consecință, nu va efectua plăți în monedă rusă.

“În plus, cele două companii se află în litigiu semnificativ și în legătură cu celelalte pretenții exprimate de Gazprom în privința contractului. Gasum nu poate accepta aceste lucruri și a decis să supună disputele unei proceduri de arbitraj, în acord cu clauzele contractului. Chestiunea va fi tranșată printr-o procedură de arbitraj”, a menționat Gasum.

Finlandezii consideră că există un risc ridicat ca livrările efectuate în baza contractului cu Gazprom să fie întrerupte și, în consecință, ca importurile de gaze din Rusia în Finlanda să înceteze. Circa 70% din consumul de gaze al Finlandei este asigurat de importurile din Rusia, însă din fericire pentru finlandezi, gazele au o pondere de doar 5% în totalul consumului de energie al țării.

“Gasum s-a pregătit pentru această situație împreună cu clienții săi și cu autoritățile naționale. În timpul sezonului de vară, Gasum va avea ca țintă asigurarea gazelor necesare clienților săi finlandezi prin intermediul conductei Baltincconnector“, a arătat compania.

Gazoductul menționat leagă sistemul național de transport de gaze al Finlandei de cel al Estoniei. Țările baltice nu mai importă gaze din Rusia de la începutul lunii trecute. Tot în aprilie, Estonia a anunțat că va închiria un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL), împreună cu Finlanda, până în toamnă.

Gasum precizează totuși că aprovizionarea prin intermediul Baltincconnector s-ar putea dovedi problematică, din cauza constrângerilor legate de capacitatea de transport a interconectorului.

“În această situație, Gasum nu avea altă variantă decât să apeleze la arbitraj. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a putea să îi aprovizionăm pe clienții noștri finlandezi cu energia de care au nevoie“, a declarat CEO-ul Gasum, Mika Wiljanen.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!