1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Energie – FLORIN CÎŢU: “Avem nevoie de compensări ca să menţinem ritmul CE privind tranziţia energetică” – 13.01.2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

"Unele măsuri care sunt acum trebuie să înţelegem că nu vor rezolva problema pe termen lung, şi atunci care sunt soluţiile pentru termen lung? Bineînţeles că sunt extinderea capacităţii de producţie - aici e vital ca legea offshore să fie trecută prin Parlament în prima sesiune; dacă sunt câteva proiecte de a putea creşte capacitatea de producţie foarte rapid şi...

Economia ţării noastre nu poate menţine ritmul impus de Comisia Europeană privind tranziţia energetică, a afirmat, ieri, Florin Cîţu, preşedintele Senatului, pentru DC News.

“Eu am spus întotdeauna, şi când eram în Ecofin, dar şi ca premier, că România nu-şi permite acelaşi ritm. (…) Se poate să vorbeşti cu Comisia Europeană şi să spui că nu putem să ne permitem acelaşi ritm. Or, dacă mergem în ritmul pe care îl are Comisia Europeană avem nevoie de compensări ca acest cost să fie susţinut. E un beneficiu pentru toată Uniunea dacă România se mişcă mai repede şi acest cost trebuie să fie împărţit nu doar de societatea românească, ci de toată Uniunea Europeană, fiind un mod prin care România poate fi compensată. În acelaşi timp, până la Europa depinde de noi. Noi trebuie să avem acel plan, de care să ne ţinem, prin care România să ajungă, în 7 ani de exemplu, să nu mai depindă de importuri. Noi încă avem acel memorandum cu SUA de a face 12 centrale mici plus încă un reactor la Cernavodă. Depinde foarte mult de noi. Eu nu aş sta doar să negociez o viteză mai mică de a trece la energie verde pentru România. Din contră, ne trebuie un plan transpartinic prin care România, care are resurse, să se asigure că în viitor nu avea această problemă. Trebuie să învăţăm ceva din fiecare criză”, a declarat Florin Cîţu, preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte situaţia internă privind compensarea facturilor la energie, Cîţu a spus că soluţia actuală nu rezolva pe termen lung problema privind preţurile din acest domeniu, mai ales că dinamica actuală a preţurilor nu arată o scădere majoră în această primăvară.

“Unele măsuri care sunt acum trebuie să înţelegem că nu vor rezolva problema pe termen lung, şi atunci care sunt soluţiile pentru termen lung? Bineînţeles că sunt extinderea capacităţii de producţie – aici e vital ca legea offshore să fie trecută prin Parlament în prima sesiune; dacă sunt câteva proiecte de a putea creşte capacitatea de producţie foarte rapid şi, bineînţeles, de a creşte interconectivitatea, ca România să poată importa mai rapid, dacă e nevoie, energie mai ieftină din altă parte”, a spus Florin Cîţu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!