5.8 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Energie – Florin Spătaru, Ministrul Economiei: Voi propune Guvernului sancțiuni drastice pentru furnizorii de energie care nu respectă legea, respectiv un procent de până la 4% din cifra de afaceri – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

ANPC a amendat furnizorii de energie cu 450.000 lei, pentru că nu au aplicat plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021, în urma controalelor din perioada 6-13 ianuarie 2022 27 de companii trebuie să refacă facturile la energie și gaze... ANPC a verificat în această perioadă puncte de lucru ale următoarelor companii furnizoare de energie: CEZ Vânzare SA, Distrigaz Sud Reţele, Engie România, RCS & RDS SA, Enel Energie Muntenia, Electrica Furnizare SA, Digi Energy, Pado Group Infrastructures SRL, E.ON Energie România SA, Euro Seven Industry SRL, Restart Energy One SRL, Gaz Vest, Megaconstruct SA, Gazmir Iaşi SRL, Grenerg SRL, Res Energy Solutions SA, Distrigaz Vest SA, CPL Concordia România SRL, CIS Gaz SA, Speakover Romance SRL, Premier Energy SRL, Gaz Nord Est Hârlău, Prisma Serv Company SRL, Gaz Est SA, Prisma Gaz SRL, MVM Trade Energy Plus SRL, Nova Power, Electric & Gaz Power Trade SRL, SST Group Transilvania SRL, Nord Gaz SRL.

*Culeafă, ANPC: 27 de companii trebuie să refacă facturile; Electrica Furnizare va recalcula facturile până la 31 ianuarie;

* Florin Spătaru: Niciun furnizor nu va scăpa de verificare.

Ministrul Economiei Florin Spătaru propune creșterea sancțiunilor pentru furnizorii de energie care nu respectă legea, respectiv un procent de până la 4% din cifra de afaceri. El a spus azi, într-o conferință de presă, că propunerea va fi făcută săptămâna viitoare.

ANPC a amendat furnizorii de energie cu 450.000 lei, pentru că nu au aplicat plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021, în urma controalelor din perioada 6-13 ianuarie 2022

27 de companii trebuie să refacă facturile la energie și gaze, în urma controalelor derulate de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a spus, azi, președintele ANPC, Mihai Culeafă.

Potrivit președintelui ANPC, doar săptămâna aceasta, instituția a primit peste 400 de sesizări

El a mai spus că Electrica Furnizare, companie cu peste 3,3 milioane consumatori în portofoliu, va recalcula toate facturile neconforme, până la 31 ianuarie, și le va aduce in conformitate cu legea 259 si OUG 118.

Nu vor fi deconectări si nu vor fi penalizați consumatorii, a mai spus el.

Conform președintelui ANPC, cea mai mare amendă a fost de 50.000 de lei și a fost acordată companiei Gaz Vest. Culeafă a spus că ANPC a propus ANRE chiar retragerea licenței acestei companii. El a precizat că celelalte amenzi au fost de 20-30.000 lei.

Ministrul Economiei a transmis clienților că nu vor trebui să plătească penalități, întrucât facturile corectate vor veni în termenul de plată.

Ministrul a mai spus că furnizorii au avut timp la dispoziție să pună toate întrebările legate de aplicarea legii și că nu se justifică faptul că au greșit facturile.

ANPC a verificat în această perioadă puncte de lucru ale următoarelor companii furnizoare de energie: CEZ Vânzare SA, Distrigaz Sud Reţele, Engie România, RCS & RDS SA, Enel Energie Muntenia, Electrica Furnizare SA, Digi Energy, Pado Group Infrastructures SRL, E.ON Energie România SA, Euro Seven Industry SRL, Restart Energy One SRL, Gaz Vest, Megaconstruct SA, Gazmir Iaşi SRL, Grenerg SRL, Res Energy Solutions SA, Distrigaz Vest SA, CPL Concordia România SRL, CIS Gaz SA, Speakover Romance SRL, Premier Energy SRL, Gaz Nord Est Hârlău, Prisma Serv Company SRL, Gaz Est SA, Prisma Gaz SRL, MVM Trade Energy Plus SRL, Nova Power, Electric & Gaz Power Trade SRL, SST Group Transilvania SRL, Nord Gaz SRL.

Printre cele mai importante abateri constatate de către comisarii ANPC se numără: neaplicarea plafonării şi compensării preţurilor conform OUG 118/2021 începând cu 01.11.2021; tabelul privind consumul de energie electrică de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinţă, inclusiv marja de 10%; informările privind compensarea facturilor de energie electrică şi gaze naturale transmise clienţilor nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea; nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor; nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenţilor de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică şi gaze naturale, punând consumatorii în situaţia de a nu cunoaşte statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile.

Totodată, ANPC a mai constatat următoarele abateri: contractele emise nu conţin preţul serviciilor din preţul gazului, doar preţul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate; diferenţe de preţ între 2 notificări privind preţul emis de operatorul economic unui consumator; împiedicarea sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuţiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns; procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preţ au fost primite de consumatori; practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Comandamentul pentru Energie din ANPC va continua verificările până pe data de 31 martie 2022.

ANPC: Companii furnizoare de energie, amendate cu 450.000 lei și obligate să recalculeze toate facturile ilegale, în prima săptămână de controale

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!