4.1 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Energie – Fostul șef de dezvoltare al Nuclearelectrica conduce acum compania de proiect ce va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. El a fost condamnat cu acuzația de angajare măsluită – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit unor documente oficiale, după pronunțarea condamnării sale în primă instanță, în octombrie 2019, Constantin-Alexandru Havriș a fost retras de Nuclearelectrica din funcția de director de dezvoltare pe un post de expert la fabrica de combustibil nuclear de la Mioveni a companiei.

Havriș a fost condamnat după ce a fost acuzat de DNA că, în august 2018, ar fi transmis prin e-mail unei persoane subiectele ce urmau a fi date cu ocazia susținerii probei scrise (cinci întrebări și răspunsurile aferente) pentru ocuparea unui post de economist în cadrul Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavodă – Direcția Dezvoltare Investiții al Societății Naționale Nuclearelectrica SA...

Ulterior, inculpatul Havriș Constantin-Alexandru a completat în fals procesul verbal de examinare a candidaților, atât pentru proba scrisă, cât și pentru cea interviului, în condițiile în care la aceasta din urmă nu a fost prezent, fiind plecat în concediu″, transmitea DNA în iunie 2019, la trimiterea în judecată a actualului director general al EnergoNuclear.

Constantin-Alexandru Havriș, fostul șef al Direcției Dezvoltare Investiții a companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, este acum director general la EnergoNuclear, compania de proiect controlată integral de SNN prin care va fi implementat proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă, relevă date analizate de Profit.ro.

În cadrul Nuclearelectrica, Havriș s-a ocupat de proiectul unităților 3 și 4 încă din 2010.

El a fost condamnat definitiv în martie 2020 la 1 an și 2 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani, pentru acuzația de măsluire a unui concurs de angajare la departamentul ce se ocupă de investiția în construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei, 

Potrivit unor documente oficiale, după pronunțarea condamnării sale în primă instanță, în octombrie 2019, Constantin-Alexandru Havriș a fost retras de Nuclearelectrica din funcția de director de dezvoltare pe un post de expert la fabrica de combustibil nuclear de la Mioveni a companiei. La puțin timp după expirarea termenului de supraveghere de 2 ani, în primăvara acestui an, Havriș a revenit pe un post de director în cadrul Nuclearelectrica. Într-un anunț de achiziție publică al SNN din decembrie 2021, el este indicat ca ″înlocuitor director direcție investiții″.

De luna trecută, Constantin Alexandru Harviș este director general provizoriu al EnergoNuclear, cu mandat valabil până în februarie anul viitor, în urma deciziei în acest sens a Consiliului de Administrație al companiei. Fostul ocupant al funcției, Alexandru Mărciulescu, a trecut tot provizoriu pe poziția de director general adjunct, creată ca urmare a modificării structurii organizatorice a EnergoNuclear.

Havriș a fost condamnat după ce a fost acuzat de DNA că, în august 2018, ar fi transmis prin e-mail unei persoane subiectele ce urmau a fi date cu ocazia susținerii probei scrise (cinci întrebări și răspunsurile aferente) pentru ocuparea unui post de economist în cadrul Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavodă – Direcția Dezvoltare Investiții al Societății Naționale Nuclearelectrica SA.

″Urmare a acestui demers, în data de 14 august 2018, cu ocazia examinării scrise, beneficiarul subiectelor a obținut o notă care i-a permis promovarea concursului și implicit angajarea în funcția de economist. Ulterior, inculpatul Havriș Constantin-Alexandru a completat în fals procesul verbal de examinare a candidaților, atât pentru proba scrisă, cât și pentru cea interviului, în condițiile în care la aceasta din urmă nu a fost prezent, fiind plecat în concediu″, transmitea DNA în iunie 2019, la trimiterea în judecată a actualului director general al EnergoNuclear.

Principala agenție de credit de export a Statelor Unite, Exim Bank US, a anunțat recent emiterea de scrisori de interes cu privire la potențiale finanțări în valoare totală de peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordate proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Potrivit Nuclearelectrica, posibilele credite vor finanța contracte de export de servicii americane destinate implementării investiției.

AGA Nuclearelectrica, controlată de Ministerul Energiei, a aprobat în august continuarea proiectului de construcție a unităților 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă, decizia preliminară de investiție în proiect și trecerea în etapa II a acestuia, constând în lucrări preliminare.

Acționarii au mai avizat atunci inițierea demersurilor în vederea atribuirii și încheierii contractelor necesare pentru finalizarea proiectului, cu încadrarea în limita sumei de 185 milioane euro, precum și aprobarea finanțării EnergoNuclear de către acționarul său unic SNN cu 185 milioane euro, prin majorare de capital și/sau prin împrumut.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!