13.8 C
București
vineri, martie 29, 2024

Energie – FOTO Un magnat ucrainean cu firmă petrolieră și în România este suspectat de autoritățile de la Kiev de fraudarea celui mai mare operator de rafinării din țara vecină – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit probelor strânse de SBU în colaborare cu procurorii ucraineni, din conturile companiei ar fi fost retrasă fără drept suma de 600 milioane hrivne (circa 15 milioane euro), în cadrul unei operațiuni infracționale care l-ar fi avut ca inițiator pe Kiperman...

Schema a constat în faptul că, pe 24 februarie 2022, Ukrtatnafta a transferat unei companii aflate sub control european aproape 600 milioane hrivne, sumă care era destinată unui alt furnizor, pentru plata unei livrări de 84.000 de tone de țiței brut contractată anterior.

″Pe baza probelor adunate, a fost pus sub acuzare Mykhaylo Kiperman, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Ukrtatnafta și beneficiarul real al companiei non-rezidente căreia i-a fost transferată suma de 600 milioane hrivne″, a menționat SBU, fiind suspectate fapte de abuz în serviciu, delapidare, transfer financiar ilegal și fals în acte.

Un magnat din Ucraina, partener de afaceri cu miliardarul Ihor Kolomoiski, al cărui grup media a produs și difuzat serialul „Slujitorul poporului”, ce l-a făcut celebru ca actor pe actualul președinte al țării, Volodimir Zelenski, și care și-a extins anul trecut în România operațiunile de trading cu țiței, gaze, produse petroliere și petrochimice și alte mărfuri, este suspectat de către Serviciul de Securitate (SBU) de la Kiev de devalizarea celui mai mare operator de rafinării din Ucraina, Ukrtatnafta.

Magnatul suspectat, Mykhaylo Kiperman, a fost membru al Consiliului de Supraveghere al Ukrtatnafta.

Potrivit probelor strânse de SBU în colaborare cu procurorii ucraineni, din conturile companiei ar fi fost retrasă fără drept suma de 600 milioane hrivne (circa 15 milioane euro), în cadrul unei operațiuni infracționale care l-ar fi avut ca inițiator pe Kiperman.

″Acest lucru a fost făcut în prima zi a invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, autorii așteptându-se probabil să nu fie trași la răspundere pentru furtul comis. Schema a constat în faptul că, pe 24 februarie 2022, Ukrtatnafta a transferat unei companii aflate sub control european aproape 600 milioane hrivne, sumă care era destinată unui alt furnizor, pentru plata unei livrări de 84.000 de tone de țiței brut contractată anterior. La momentul fraudei, marfa se afla deja în Portul Odesa și urma să fie livrată rafinăriei Kremenchuk (cea mai mare din Ucraina – n.r.) în vederea procesării″, a transmis SBU.

Potrivit sursei citate, fosta conducere a Ukrtatnafta a creat un ″contract-clonă″ fals, în care detaliile de plată au fost modificate și, în acest fel, membrii grupului infracțional au transferat banii către compania aflată sub controlul lor în loc să achite suma cuvenită adevăratului furnizor al țițeiului.

La acel moment, Ukrtatnafta era controlată în proporție de 60% de către Ihor Kolomoiski și Ghenadi Bogoliubov. În noiembrie 2022, statul ucrainean a naționalizat compania, în baza legii marțiale.

″Pe baza probelor adunate, a fost pus sub acuzare Mykhaylo Kiperman, fost membru al Consiliului de Supraveghere al Ukrtatnafta și beneficiarul real al companiei non-rezidente căreia i-a fost transferată suma de 600 milioane hrivne″, a menționat SBU, fiind suspectate fapte de abuz în serviciu, delapidare, transfer financiar ilegal și fals în acte.

Instituția a mai precizat că Mykhaylo Kiperman s-a sustras justiției și se află în străinătate, urmând să fie dat în urmărire internațională.

SBU amintește că, în prima parte a anului, lucrătorii săi au dezvăluit o altă schemă de delapidare, atât a Ukrtatnafta, cât și a producătorului de țiței Ukrnafta, care a fost de asemenea controlat și condus de Ihor Kolomoiski, Ghenadi Bogoliubov și apropiații lor, printre care Kiperman. Prejudiciul în acel caz a fost estimat la 40 miliarde hrivne (1 miliard de euro), iar după dezvăluirea schemei infracționale, care a inclus evaziune fiscală și spălare de bani, Ukrtatnafta a plătit bugetului de stat de la Kiev taxe datorate în sumă de peste 12 miliarde hrivne (300 milioane euro), pe care fosta conducere a companiei refuza să le achite.

În iulie anul trecut, la București a fost înființată o sucursală a Nordwind Trade SA Geneva, companie elvețiană de trading cu țiței, gaze, produse petroliere și petrochimice și alte mărfuri a lui Mykhaylo Kiperman, activă din 2014. În 2022, sucursala românească nu a avut venituri, raportând doar cheltuieli de 167.000 lei. Potrivit datelor publice disponibile, firma elvețiană de trading a lui Kiperman face tranzacții cu produse petroliere, de exemplu, la terminalele de profil din porturile ucrainene Reni și Odesa.

Mykhaylo Kiperman, alături de fosta sa soție, Vera Brejneva. Sursă foto: ezoteriker.ru

Mykhaylo Kiperman, alături de fosta sa soție, Vera Brejneva. Sursă foto: ezoteriker.ru

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!