4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Energie – Franţa va face o ofertă oficială de naţionalizare a EDF până la finele acestei luni – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

La începutul lunii iulie, premierul Franţei, Elisabeth Borne, a anunţat că statul intenţionează să controleze 100% din capitalul EDF, iar oferta de preluare a acţiunilor deţinute de investitorii minoritari urma să fie lansată la începutul acestei luni.

Modificarea cadrului de reglementare, numărul fără precedent de reactoare nucleare care sunt în prezent oprite precum şi faptul că există puţine companii cu care EDF poate fi comparată pentru a putea fi făcută o evaluare sunt câteva din complexităţile care încetinesc elaborarea ofertei...

În ultimele luni, cotaţia acţiunilor EDF a trecut o singură dată peste nivelul de 12 euro pe acţiune oferit în luna iulie de Guvernul francez, care este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%.

Guvernul francez urmează să lanseze până la finele acestei luni o ofertă pentru preluarea restului acţiunilor pe care nu le deţine încă la grupul de utilităţi Electricite de France SA, o uşoară întârziere faţă de calendarul iniţial din cauza complexităţii stabilirii preţului ofertei, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

La începutul lunii iulie, premierul Franţei, Elisabeth Borne, a anunţat că statul intenţionează să controleze 100% din capitalul EDF, iar oferta de preluare a acţiunilor deţinute de investitorii minoritari urma să fie lansată la începutul acestei luni.

Sursele citate de Reuters susţin că o ofertă formală ar urma să fie depusă la Autoritatea de supervizare a pieţei financiare din Franţa (AMF) până la finele lunii septembrie, şi posibil chiar mai repede.

O sursă din Ministerul francez al Finanţelor nu a dorit să avanseze un termen limită dar a spus că procedurile sunt în derulare şi obiectivul este ca oferta pentru EDF să fie lansată în cel mai scurt timp posibil.

Modificarea cadrului de reglementare, numărul fără precedent de reactoare nucleare care sunt în prezent oprite precum şi faptul că există puţine companii cu care EDF poate fi comparată pentru a putea fi făcută o evaluare sunt câteva din complexităţile care încetinesc elaborarea ofertei, au precizat sursele. În plus, o serie de acţionari minoritari cer un preţ mai mare în cadrul ofertei, susţinând că nu este corect pentru ei să acopere nota de plată a deciziei guvernului de a-i proteja pe consumatori prin plafonarea preţului la electricitate.

Însă, până acum, eforturile acţionarilor minoritari de a obţine un preţ mai bun pentru titlurile lor au avut un impact limitat asupra cotaţiei acţiunilor EDF. În ultimele luni, cotaţia acţiunilor EDF a trecut o singură dată peste nivelul de 12 euro pe acţiune oferit în luna iulie de Guvernul francez, care este deja cel mai mare acţionar la EDF, cu o participaţie de 84%.

EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat grupul să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.

EDF a fost înfiinţat în 1946 când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963 iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!