Listarea Hidroelectrica este un gest salutar și faptul că are loc doar la Bursa de Valori București (BVB) este un lucru extraordinar de bun, apreciază Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Privatizărilor din energie şi artizan al listării Electrica şi Romgaz. El consideră însă că este păcat că oferta nu este făcută de statul român, pentru a atrage bani pentru dezvoltarea regională a companiei.
Gabriel Dumitrașcu ne-a declarat: “Din păcate, această listare nu este făcută de statul român, mai ales că acesta a plătit o comisie de privatizare mai bine de 8 ani, cu câteva milioane de euro. Această investiție a statului român a fost ascunsă sub preș, având un efect zero.
Cred că interesul major al statului, în momentul de față, era să atragă capitaluri care să contribuie la consolidarea rolului Hidroelectrica pe piața națională, dar mai ales regională, și la dezvoltarea de noi capacități si achiziția de noi capacități regenerabile.
Dar, dincolo de acest aspect și de aspectele pozitive remarcate de media în ultima perioadă, nu pot să nu pun sub semnul întrebării viitorul managementului în companie. Dacă, până acum, exista un reprezentant al acționarului privat Fondul Proprietatea între ceilalți 7 membri CS, sunt convins, pe modelul Electrica, că, după listare, nu va mai exista nici un reprezentant al acționarilor privați, deci va lipsi și acea pereche de ochi care să supravegheze obiectiv ceea ce se întâmplă în interiorul companiei și să tragă public semnalele de alarmă. Din punctul acesta de vedere, cred că este un regres și m-aș bucura dacă prospectul de oferta ar garanta un loc în Consiliul de Supraveghere pentru un reprezentant propus de acționarii privați.”
Reuters a anunțat că oferta Hidroelectrica își propune să strângă peste 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari).
Gabriel Dumitrașcu apreciază că piața românească are resurse pentru a suprasubscrie această sumă: “Problema e dacă intervalul de preț va fi unul care să includă și acest prag minim de un miliard.
Dacă prețul se va duce spre ceea ce tinde Fondul Proprietatea, undeva spre două miliarde, pe care și-au consolidat-o în bilanț, mă îndoiesc că această ofertă ar mai fi atractivă, chiar și pentru fonduri de pensii, chiar și într-o criză de plasamente financiare pe piața românească. Totul depinde de intervalul de preț pe care îl vor anunța.”
Faptul că listarea are loc doar la BVB e un lucru extraordinar de bun, pentru că s-a schimbat contextul, față de momentul listărilor Romgaz sau Electrica, a mai spus Dumitrașcu: “În 2013-2014, spuneam că este nevoie de listări și la Londra pentru a atrage atenția marilor investitori asupra României.
Practic, am atins obiectivul și în acest moment o listare la București este suficientă.
Pregătirea listării Hidroelectrica a început din vremea în care coordonam departamentul de privatizari din cadrul Ministerului Energiei și spuneam, de atunci, că în viitor nu cred că va mai fi nevoie de o listare duală la București și pe o bursă străină.”
Compania susținută de stat, care operează peste 180 de centrale hidroelectrice în România, a anunțat în data de 6 iunie 2023 că intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București până luna viitoare.
Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul pentru vânzarea de acțiuni.
Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiții administrat de administratorul american de active Franklin Templeton.
Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro (2,35 miliarde de dolari) în luna aprilie 2023.
Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.
În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).