Un interviul tulburător cu Gabriel Eremia, Director de Marketing și Product Management la Arctic și Host Advertising Unplugged despre marketing, podcast, o boală rară și cumplită și credința în puterea comunicării.
Forbes: Ce reprezintă platforma Advertising Unplugged. Care a fost ideea care a stat la baza acestei inițiative?
Gabriel Eremia: Ideea a venit la filmarea unui spot pentru Arctic, în multele ore de stat în spatele camerelor, de zici că nu se mai termină. Vorbeam cu colegii despre modul cum se perindă oamenii de la agenții la clienți și de la clienți la agenții, oameni care își schimbă job-urile și vedeam foarte mulți oameni care vor să intre în industria comunicării.
Vorbeam cu colegii, cum a fost când ai vrut tu să intri prima dată în marketing sau cum ți-ai dat seama că vrei să lucrezi în acest domeniu? De unde ți-a venit scânteia? Și fiecare avea o altă poveste. Niciuna nu era similară.
Atunci, am zis cât de mișto ar fi să spunem aceste povești și să facem o platformă pentru oamenii care vor să lucreze în această industrie sau pentru oamenii care vor să facă reconversie profesională.
În podcast avem invitați care au lucrat, de exemplu, în trade marketing și în sales și acum au ajuns să aibă agenții de content creation. Avem oameni care au lucrat în marketing și s-au dus în sales. Avem tot felul de invitați.
Ne-am propus să facem o platformă în care să povestim oamenilor ce face fiecare job din industrie, arătând atât partea de agenție, cât și partea de client. Astfel încât, dacă vrei să intri în industrie, să poți să înțelegi de la oameni cu experiență în ce constă job-ul respectiv, în primul rând, și, în al doilea rând, dacă ți se potrivește sau nu acel job.
Când am intrat pentru prima dată în advertising, eu mă gândeam că sunt bugete mari, premii, totul este creativ, dar nimeni nu spune că stai 80% din timp cu ochii într-un Exel sau într-un PowerPoint, cât de mult contează parte de research sau cât de mult contează modul în care discuții cu oamenii.
Rolul platformei Advertising Unplugged este de a arăta oamenilor care vor să intre în marketing ce este cu adevărat această industrie.
Sunt povești de experiență și viață ale oameni care lucrează în această industrie, din momentul în care s-au hotărât să intre în domeniu și tot parcursul profesional până în prezent.
Forbes: Ce este Asociația Lumea Emei și care este cauza socială din spatele podcast-ului?
Gabriel Eremia: În momentul în care ne-am apucat să dezvoltăm platforma și să filmăm efectiv, am aflat că unul dintre cei trei copii ai noștri, Ema, suferă de o boală foarte rară, o boală care este prezentă la mai puțin de 500 de oameni în toată lumea. Este o boală neurodegenerativă, o boală pe parte de epilepsie, care nu o ajută să se dezvolte la capacități maxime. În România sunt doar patru cazuri.
În acea clipă ne-am dat seama că nu există un ecosistem care să ne ajute să gestionăm boala. Nu există tratament în România pentru că, efectiv, medicii nu știu de această boală, fiind atât de rară.
Intrând în tot felul de grupuri și vorbind cu medici din afara României, ne-am dat seama de dimensiunea acestei boli, dar am văzut că sunt și alți copii care au, cumva, mai pe românește, „bucăți” din boala Emei.
Am mers pe ideea că totul este experimental în ceea ce se întâmplă cu Ema, și au apărut rezultate. De exemplu, am reușit să oprim crizele epileptice printr-o dietă keto-medicală, fapt care era inexistent în România. Soția mea s-a documentat și, în curând, se va acredita și în România pe această dietă.
Ne-am hotărât să facem o asociație, o dată, care să ne ajute pe noi să plătim zecile și sutele de ore de terapie pe care Ema le face lunar, pentru care nu primește ajutor din partea statului.
În același timp, ne-am propus să ajutăm și alți copii, care sunt în situații similare, să beneficieze de toată experiența prin care noi trecem cu Ema în încercarea de a diminua efectele bolii.
Vrem prin această asociației să ajutăm și alți copii cu experiența pe care noi o avem cu Ema, ca ei să beneficieze de ecosistemul pe care noi îl creăm. Deja se văd rezultate, soția meu lucrează foarte mult cu Spitalul Victor Gomoiu și vin mame cu copii. De exemplu, o mamă cu un copil care avea peste o sută de crize de epilepsie pe zi, dacă vă puteți imagina… În urma lucrului cu soția mea, copilul a ajuns la două-trei crize pe zi, ceea ce reprezintă o scădere gigantică.
Dar pentru asta este nevoie de un ecosistem de oameni, de nutriționiști, de acces la resurse, de know how și de bani. De aceea, am făcut acest ONG, Lumea Emei.
Cine vrea să vadă mai multe, poate să intre pe lumeaemei.ro și acolo este toată povestea și tot ce se întâmplă.
CARTE DE VIZITĂ
Gabriel Eremia are peste 10 ani de experiență în dezvoltarea și execuția planurilor integrate de marketing, comunicare și management de produs.
S-a alăturat echipei Arctic în 2015, ca Digital Marketing Manager. Este director de marketing și product management din 2018, poziție din care coordonează o echipă de 25 de oameni din 6 departamente. Împreună cu ei, Gabriel Eremia gestionează peste 1.000 de produse în peste 10 categorii diferite, pentru trei mărci: Arctic, Beko și Grundig.
Advertising Unplugged, cu podcastul cu același nume, este o platformă de learning și perfecționare pentru pasionații de advertising. Podcastul abordează subiecte variate și actuale din universul de marketing, publicitate și comunicare.
Forbes: Cum vă alegeți invitații la podcast-ul dvs?
Gabriel Eremia: Primul criteriu, când am făcut screening-ul de invitați, în primul sezon, a fost să încercăm să acoperim toate domeniile. Avem oameni care lucrează în agenții, am mers către partea de clienți, cu oameni care lucrează în corporații, am mers pe parte de antreprenori, de reconversie, de influenceri, partea de oameni care gestionează influenceri și am încercat să abordăm toate versiunile posibile.
Astfel încât, cineva care vrea să intre în industrie să înțeleagă cum poate să-și aleagă drumul în funcție de vocația sa.
În al doilea sezon, pe care vreau să-l fac în această toamnă, aș vrea să avem invitați din zona directorilor de marketing, care să povestească cum este să faci o campaniei de la idee până la implementare și cum să te uiți la rezultate și, foarte important, ce înveți și replici în următoarea campanie.
Așa încât, lansez oficial invitația, cine vrea să participe, mă găsiți pe internet.
Forbes: Ce puteți să-mi spuneți despre experiența dvs de moderat în platforma Advertising Unplugged?
Gabriel Eremia: Avem peste 20 de ore filmate și publicate, dar în spate sute de ore muncite. Pot să spun că este greu. Mai mult, am devenit umil.
Îmi amintesc că în primele podcast-uri am intra un pic arogant, crezând că dacă stau de vorbă cu niște oameni pe care-i cunosc, pun niște întrebări, sunt prietenii mei, we can do it… Pe parcurs, mi-am dat seama că trebuie să avem un set de întrebări pregătite, multe ore de documentare, chiar dacă sunt prietenii mei și știu tot ce fac ei…
De aceea, cred că primul pas este partea de documentare. Am învățat că nu trebuie să te documentezi doar despre rezultatele lor, ci foarte mult despre personalitatea lor…
Urmărește integral interviul pe pagina de Facebook a revistei Forbes România
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).