7 C
București
marți, martie 28, 2023

Energie – George Scutaru, New Strategy Center: Este o fereastră de oportunitate pentru exploatarea gazului din Marea Neagră. Dacă nu o facem acum, peste 10-20 de ani nu vom mai putea – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Această resursă trebuie exploatată şi este o oportunitate de a diminua presiunea rusească () Trebuie păstrat optimismul şi înţeleasă miza strategică, pentru că peste 10 ani sau 20 de ani, nu vom mai putea face acest proiect”, a spus el, la întâlnirea membrilor camerei de comerţ româno-germane, AHK România.

Potrivit acestora, primele gaze ar urma să fie scoase în 2026, însă decizia finală pentru investiţie încă nu a fost luată de OMV, care conduce exploatările, cu toate că legea off-shore, motivul invocat de compania austriacă pentru neînceperea lucrărilor, a fost modificată în Parlament în acord cu cerinţele investitorilor.

Decizia finală pentru investiţia în Neptun Deep ar urma să fie luată în prima jumătate din 2023, potrivit oficialilor OMV.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina reprezintă şi o fereastră de oportunitate pentru exploatarea gazului din Marea Neagră de către România, este de părere George Scutaru, fondatorul think tank-ului românesc New Strategy Center. Din cauza politicilor din Green Deal, exploatarea gazelor naturale ar fi fost pusă sub semnul întrebării, dar acum resursele din Marea Neagră pot fi folosite pentru a diminua influenţa energetică rusească.

„România, dacă nu exista acest război, risca să piardă fereastră de oportunitate din cauza Green Deal-ului. Această resursă trebuie exploatată şi este o oportunitate de a diminua presiunea rusească (…) Trebuie păstrat optimismul şi înţeleasă miza strategică, pentru că peste 10 ani sau 20 de ani, nu vom mai putea face acest proiect”, a spus el, la întâlnirea membrilor camerei de comerţ româno-germane, AHK România.

Perimetrul Neptun Deep are 80-90 mld. de metri cubi de gaz. Spre comparaţie, consumul anual al României este de circa 12 mld. metri cubi de gaz, iar producţia internă este de 8,6-8,8 mld. metri cubi. Astfel, România a importat în 2021 mai mult de 3 mld. metri cubi de gaz din Rusia. Potrivit lui Scutaru, care citează un studiu Deloitte, statul ar încasa 26 mld. dolari până în 2040 din taxele generate de exploatarea Neptun Deep din Marea Neagră.

„Acum puneţi-vă în locul ruşilor: aţi lăsa România să exploateze liniştită această resursă? Aţi lăsa România să încaseze aceşti abi”, a întrebat Scutaru în cadrul evenimentului AHK.

Consorţiul dintre Romgaz şi austriecii de la OMV deţin licenţa pentru exploatarea Neptun Deep. Potrivit acestora, primele gaze ar urma să fie scoase în 2026, însă decizia finală pentru investiţie încă nu a fost luată de OMV, care conduce exploatările, cu toate că legea off-shore, motivul invocat de compania austriacă pentru neînceperea lucrărilor, a fost modificată în Parlament în acord cu cerinţele investitorilor. Decizia finală pentru investiţia în Neptun Deep ar urma să fie luată în prima jumătate din 2023, potrivit oficialilor OMV.

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!