28 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Energie – Gigantul portughez EDPR pregătește cel mai mare parc eolian al său din România – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Noul parc, cu putere instalată de 226,5 MW, va fi ridicat în comuna Făcăeni din județul Ialomița, EDPR estimând că acesta va fi pus în funcțiune la finalul anului 2025.

Racordarea la sistemul național a noului proiect depinde însă, ca și altele similare, de realizarea de către Transelectrica a mai multe lucrări majore de întărire a rețelei de transport, care au termene de finalizare în 2024 și 2025.

EDPR merge astfel mai departe cu planurile sale de dezvoltare în România, cu toate că avertiza în primăvară, după o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, că prelungirea supraimpozitării producătorilor de energie din surse ne-fosile este de natură să provoace pierderi semnificative companiilor din domeniu și să descurajeze investițiile.

Subsidiara locală a grupului portughez EDP Renováveis (EDPR), al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume și unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de proiecte de profil din România, a obținut aviz de racordare pentru proiectul construirii unui nou parc eolian, care ar urma să fie cel mai mare din portofoliul local al companiei, relevă date analizate de Profit.ro.

Noul parc, cu putere instalată de 226,5 MW, va fi ridicat în comuna Făcăeni din județul Ialomița, EDPR estimând că acesta va fi pus în funcțiune la finalul anului 2025.

Portughezii operează deja din 2015 o centrală electrică eoliană la Făcăeni, cu capacitate de 132 MW.

Racordarea la sistemul național a noului proiect depinde însă, ca și altele similare, de realizarea de către Transelectrica a mai multe lucrări majore de întărire a rețelei de transport, care au termene de finalizare în 2024 și 2025.

EDPR merge astfel mai departe cu planurile sale de dezvoltare în România, cu toate că avertiza în primăvară, după o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, că prelungirea supraimpozitării producătorilor de energie din surse ne-fosile este de natură să provoace pierderi semnificative companiilor din domeniu și să descurajeze investițiile. Între timp, supraimpozitarea nu numai că a fost prelungită, ci și înăsprită.

După cum a relatat Profit.ro, EDPR plănuiește construirea unui parc eolian nou și la Negrilești, Galați, cu putere instalată de până la 70 MW.

În plus, EDPR a început încă de anul trecut să cumpere proiecte de unități de producție de energie regenerabilă în România. Astfel, în vara lui 2021, portughezii au preluat o firmă locală, Energopark SRL, deținută de mai multe entități juridice înregistrate în Cipru, care are în portofoliu un proiect datând încă din 2010, privind construirea unui parc eolian de 56 MW în județul Bacău.

Ulterior, începând din toamna anului trecut, EDPR a început să achiziționeze companii locale aparținând unui grup de antreprenori români și italieni, cu proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Timiș. Deocamdată, a fost convenită preluarea firmei Solar Phoenix SRL, care are un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 49 MW în comuna Bazoșu Nou din Timiș, precum și a societății International Solar Energy SRL. Grupul respectiv de antreprenori deține în total proiecte de centrale solare de circa 135 MW în comunele Bazoșu Nou, Moșnița Nouă, Tormac și Dragșina din Timiș, potrivit datelor publice disponibile.

În prezent, EDPR operează în România centralele electrice eoliene Făcăieni, Cobadin, Cernavodă, Peștera, Albești, Vulcani și Sarichioi, precum și parcurile fotovoltaice Cujmir, Băilești, Burila Mică, Dăbuleni, Grojdibodu și Vânju Mare, cu putere instalată cumulată totală de peste 520 MW.

Anul trecut, grupul portughez a decis unificarea sub o singură „umbrelă” juridică a operațiunilor comerciale ale celor 13 unități de producție, pentru reducerea costurilor și eficientizarea tranzacționării pe piețele centralizate locale de energie electrică, dar și pentru finanțarea și implementarea mai facilă a planurilor investiționale noi. Mai precis, s-a hotărât ca EDPR România, Cernavodă Power, Peștera Wind Farm, Sibioara Wind Farm și VS Wind Farm să fuzioneze prin absorbție în cadrul EDPR România SRL, în calitate de societate absorbantă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!