17.9 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Energie – GILES DICKSON, CEO WINDEUROPE: “România şi sud-estul Europei au un potenţial uriaş în materie de energie regenerabilă” – 18.05.2022 – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Uniunea Europeană poate substitui importurile de combustibili fosili din Rusia cu surse regenerabile de energie, iar România şi sud-estul Europei au un potenţial uriaş, a afirmat, ieri, la Bucureşti, Giles Dickson, directorul general al WindEurope, în cadrul conferinţei RESInvest, organizată de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) şi Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA). Dickson

Uniunea Europeană poate substitui importurile de combustibili fosili din Rusia cu surse regenerabile de energie, iar România şi sud-estul Europei au un potenţial uriaş, a afirmat, ieri, la Bucureşti, Giles Dickson, directorul general al WindEurope, în cadrul conferinţei RESInvest, organizată de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) şi Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

Dickson a afirmat: “Europa are acum o nouă abordare a energiei: gata cu importurile de energie din Rusia până în 2027 şi, pentru a substitui, mai multă energie regenerabilă şi mai repede. Importurile de combustibili fosili sunt scumpe, solari şi vânt sunt ieftine, sunt locale, creează joburi, sunt curate”.

El a amintit că autorităţile din România susţin cu granturi capacităţile noi de energie regenerabilă.

“Sud-estul Europei este o regiune binecuvântată cu soare şi vânt şi această regiune deja produce multă energie regenerabilă. 11% din electricitatea consumată în această ţară (România – n.r.) este produsă din vânt, 11% în Croaţia, 18% în Grecia. Şi nu există atâtea capacitate solară şi eoliană, iar potenţialul de extindere este uriaş şi ne bucurăm că ţările din această regiune se îndreaptă din ce în ce mai multe spre aceste resurse. Guvernul României a dat drumul la depunerea de proiecte pentru primirea unor granturi, cu deadline până la 31 mai. Abia aşteptăm să vedem ce proiecte vor primi aceşti bani. Mai mult, anul viitor, România va face primul contract pentru diferenţă pentru noi capacităţi solare şi de vânt”, a arătat Giles Dickson, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Bulgaria are în plan să introducă şi ea contractele pentru diferenţă (CfD), atât în sectorul eolian, cât şi în cel solar, pentru capacităţile noi şi cele existente. La fel, Grecia are ambiţii pentru creşterea sectorului eolian onshore şi offshore.

“Odată cu dezvoltarea acestor sectoare, se va dezvolta şi cel de aprovizionare, ceea ce va duce la crearea de joburi noi în construcţii, în operare de echipamente şi în producţia de echipamente”, a adăugat Giles Dickson.

În România, la Braşov, Schaffler produce componente de turbine eoliene, iar la Electroputere Craiova se produc transformatoare pentru energia eoliană, a mai spus Dickson.

“Puteţi avea mai multe astfel de capacităţi şi vor veni mult mai multe investiţii din companii europene, vrem să producem turbinele şi panourile fotovoltaice în UE. Mâine (miercuri – n.r.), UE va anunţa planul său Repower, o nouă strategie, cum vom renunţa la energia din Rusia şi ne îndreptăm spre regenerabile, cum vom creşte capacitatea de noi turbine şi panouri fotovoltaice. Sud-Estul Europei vrea să-şi joace rolul în această piesă”, a spus CEO-ul WindEurope.

La rândul său, Carlo Pignoloni, preşedintele RWEA, a spus că energia regenerabilă este esenţială pentru a atinge independenţa energetică. Potrivit acestuia, energia regenerabilă ar putea duce la scăderea preţurilor la nivel naţional şi regional.

“Contextul european şi cel specific din energie ne dovedesc că energia provenind din surse regenerabile este esenţială pentru a atinge independenţa energetică. Actuală criză globală din energie ne dovedeşte că singură sursă viabilă de energie este cea naturală. România are un potenţial impresionant cu privire la energia din surse regenerabile, care, dacă este exploatat, ar putea facilita atingerea ţintelor climatice şi ar putea scădea preţurile energiei la nivel naţional şi regional”, a arătat Pignoloni.

El a amintit că, foarte curând, Comisia Europeană va prezenţa planul REPowerEU, care va trasa noi direcţii către atingerea independenţei energetice în Europa.

“Avem o nouă direcţie în prezent, iar nivelul discuţiilor a depăşit deja ţintele propuse. Implementarea proiectelor energetice sunt esenţiale pentru siguranţă energetică”, a continuat Pignoloni.

“Dorim să subliniem importantă dezvoltării lanţurilor valorice locale, care includ capacităţi de producţie pentru sectorul regenerabilelor, dar şi trainingurile necesare angajaţilor la toate nivelurile, precum şi importanţa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare. Această iniţiativa vine într-un moment în care cererea de energie la nivel global este foarte ridicată, iar acest lucru presupune şi multe oportunităţi economice”, a susţinut reprezentantul RWEA.

El a adăugat că este important să dezvoltăm soluţii digitale pentru energie, precum şi să investim în educaţie. “Încercăm să iniţiem discuţii deschise cu autorităţile şi cu toate părţile interesate. Viitorul României depinde de acţiunile noastre de astăzi, pentru a asigura un viitor mai curat, mai sigur şi mai sustenabil pentru noi toţi”, a mai spus Pignoloni.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!