0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Energie – GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Perspectiva unei majorări de capital prin încorporarea rezervelor în anul 2023 a determinat un salt de 10% a acțiunilor Transgaz, însă trendul descedent multianual încă nu este infirmat și vânzătorii se pot grupa în jurul unor praguri de rezistență tehnice foarte importante...

Cu alocări de investiții în gazoductul BRUA și în conexiunea pentru Republica Moldova care nu s-au monetizat, transportatorul național de gaze naturale Transgaz (TGN) a fost în suferință, profiturile însumate din ultimii 2 ani depășind cu doar puțin suma de 348,26 milioane lei...

Raliurile au fost relativ rapid amendate de "urșii" care mizează pe scăderi și vânzările pe panica antrenată de declanșarea conflictului din Ucraina au adus-o în luna martie pe minime locale, sub reperul de 200,00 lei/acțiune...

Perspectiva unei majorări de capital prin încorporarea rezervelor în anul 2023 a determinat un salt de 10% a acțiunilor Transgaz, însă trendul descedent multianual încă nu este infirmat și vânzătorii se pot grupa în jurul unor praguri de rezistență tehnice foarte importante.

Cu alocări de investiții în gazoductul BRUA și în conexiunea pentru Republica Moldova care nu s-au monetizat, transportatorul național de gaze naturale Transgaz (TGN) a fost în suferință, profiturile însumate din ultimii 2 ani depășind cu doar puțin suma de 348,26 milioane lei, cât a reprezentat rezultatul net din 2019.

Acesta este contextul care a aruncat acțiunea societății pe un trend descendent pronunțat, care a făcut-o să piardă 40-50% din valoarea din decembrie 2019. Raliurile au fost relativ rapid amendate de „urșii” care mizează pe scăderi și vânzările pe panica antrenată de declanșarea conflictului din Ucraina au adus-o în luna martie pe minime locale, sub reperul de 200,00 lei/acțiune.

Pe o piață a gazelor naturale caracterizată de explozii de preț, Transgaz și-a luat partea leului și a raportat pentru jumătatea acestui an un profit net de 177,28 milioane lei, cu doar 5,16% mai mic decât cel de 186,94 milioane lei obținut pe întreg anul trecut și mai mare decât cel de 175,00 milioane lei din 2020.

Vestea cu adevărat bună pentru acționari a venit, însă, la sfârșitul lunii trecute, când Consiliul de Administrație a avizat favorabil supunerea spre aprobare pe ordinea de zi, a unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor, a unei operațiuni de majorare a capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anilor financiari anteriori prin emiterea a 176,61 milioane de acțiuni noi cu valoare nominală de 10,00 lei/acțiune.

Aceasta ar ridica valoarea operațiunii de piață la 1,76 miliarde lei (356,91 milioane euro), echivalentul a nu mai puțin de 70,28% din capitalizarea bursieră actuală de 2,75 miliarde lei (556,79 miliarde euro). Alocarea este posibilă în contextul în care compania a obținut în perioada 2017-2021 un profit net mai mare cu 109% (934 milioane lei) față de nivelul asumat în Planul de administrare pentru respectivul interval.

Reacția în piață a fost pe măsură, titlurile Transgaz având pe bursă un salt de 9,26% în prima ședință după publicarea anunțului, până la prețul de 230,00 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții pe acest simbol din ultima jumătate de an, de 2,37 milioane lei. Reduta cucerită a fost menținută de cumpărători, dar cotația a dat sene de ezitare în jurul valorilor de tranzacționare de la impulsul inițial – așa cum se vede pe graficul atașat – și, la finalul ședinței de ieri, prețul era de 234,00 lei/acțiune.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Transgaz

Reacția de vânzare trădează o prudență a investitorilor până la publicarea convocatorului și un vot final pentru o operațiune în care data plății acțiunilor ar urma să fie doar pe 4 mai 2023, conform propunerii Consiliului de Administrație.

Respingerea vine și pe o zonă tehnică, unde avea sens să se regrupeze vânzătorii. Palierul a fost recunoscut de investitorii activi pe acest emitent prin mai multe reacții, acesta suprapunându-se cu retragerea Fibonacci de 38,20% aplicabilă scăderii din intervalul februarie 2021 –  martie 2022.

Începerea producției de gaze naturale de către Black Sea Oil&Gas (BSOG) acum 3 luni aduce în piața internă gaz suplimentar spre a fi transportat și în acest sens, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat un proiect de ordin prin care introduce o excepție în cazul producătorilor și al Transgaz, care se pot înțelege, pe o perioadă de 6 luni, asupra parametrilor de funcționare ai stațiilor de măsurare “în scopul creșterii capacității de livrare și a preluării în SNT a cantităților suplimentare de gazele naturale”.

Inversarea trendului și trecerea pe un ciclu de creștere încă nu sunt, însă, validate tehnic. Pentru aceasta, cotația ar trebui să treacă printr-un „break out” decisiv de reperul de 250,00 lei/acțiune. Acesta este numai echivalentul ultimului maxim local din luna august, dar și un reper cu 5 respingeri majore în ultimele 13 luni, evidențiate de Profit.ro pe graficul atașat. Acest prag se suprapune și cu retragerea Fibonacci de 50,00% a ultimei părți a trendului descendent.

Trangaz a asigurat transportarea gazului natural înainte de prima iarnă europeană fără gaze rusești, iar secretarul de stat Dan Drăgan din Ministerul Energiei a anunțat la PROFIT ENERGY.forum organizat ieri că, până la 1 noiembrie, 90% din necesarul intern de consum de gaze naturale va fi asigurat.

Necunoscuta pentru investitori o reprezintă sumele care ar urma să fie alocate către investițiile în realizare pentru noile rute alternative de alimentare cu gaze naturale. Operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au solicitat, printr-un apel comun emis înaintea începerii operării comerciale a gazoductului Grecia-Bulgaria, care va permite majorarea importurilor de gaze din Azerbaijan, finanțarea prin fonduri UE a întăririi rețelelor de transport ce compun Coridorul Sudic al gazelor, pentru creșterii capacității acestuia la 5 miliarde de metri cubi pe an.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!