15.4 C
București
vineri, mai 20, 2022

Energie – Guvernul sare în ajutorul CET-urilor care nu au contracte directe cu producătorii de gaze și îi obligă pe furnizorii lor să le aprovizioneze la prețul plafonat de 0,37 lei/kWh – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Astăzi intră în vigoare noile măsuri aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, care înlocuiesc schema de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor aplicată de la 1 noiembrie anul trecut și până la 31 martie 2022...

În forma în prezent în vigoare a OUG, producătorii români de gaze naturale sunt obligați, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, să vândă gaze la preț fix reglementat de 250 lei/MWh CET-urilor care alimentează cu agent termic sistemele centralizate de încălzire ce asigură căldura și apa caldă pentru populație, precum și furnizorilor de gaze care livrează gaze acestor CET-uri.

Problema este că acești furnizori, deși beneficiază de preț reglementat de 250 lei/MWh pentru achizițiile de gaze de la producători destinate CET-urilor ce asigură agent termic pentru clienți casnici pe perioada iernii, pot mai departe să impună ce preț de vânzare vor producătorilor de energie termică pentru populație pe care îi au drept clienți...

Astăzi intră în vigoare noile măsuri aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, care înlocuiesc schema de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor aplicată de la 1 noiembrie anul trecut și până la 31 martie 2022, însă Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanță de urgență de modificare a acestora, după ce industria de profil a semnalat mai multe probleme.

În forma în prezent în vigoare a OUG, producătorii români de gaze naturale sunt obligați, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, să vândă gaze la preț fix reglementat de 250 lei/MWh CET-urilor care alimentează cu agent termic sistemele centralizate de încălzire ce asigură căldura și apa caldă pentru populație, precum și furnizorilor de gaze care livrează gaze acestor CET-uri. Prețul reglementat de 250 lei/MWh vizează cantitatea de gaze naturale utilizată de CET-uri pentru a asigura agentul termic pentru populație în iarna viitoare, adică în perioada în perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023.

Există însă și producători de energie termică pentru populație care nu au încheiate contracte direct cu producătorii de gaze, iar dat fiind situația din piață, nici nu vor putea încheia astfel de contracte, fiind nevoiți să apeleze la intermediari, adică la furnizorii de gaze.

Problema este că acești furnizori, deși beneficiază de preț reglementat de 250 lei/MWh pentru achizițiile de gaze de la producători destinate CET-urilor ce asigură agent termic pentru clienți casnici pe perioada iernii, pot mai departe să impună ce preț de vânzare vor producătorilor de energie termică pentru populație pe care îi au drept clienți. Actul normativ în vigoare prevede în prezent preț final plafonat de furnizare de maximum 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh), cu TVA inclus, doar pentru gazele vândute de furnizori producătorilor de energie termică destinată altor consumatori decât cei casnici.

Mai mult, furnizorii de gaze ai CET-urilor ce produc pentru populație beneficiază de preț reglementat de cumpărare de la producătorii de gaze doar pentru achizițiile de gaze destinate perioadei de iarnă, nu și pentru cele ce asigură consumul pe perioada verii.

Proiectul de modificare a legislației elaborat de Executiv, analizat de Profit.ro, stipulează că toate CET-urile care cumpără gaze de la furnizori, inclusiv cele care produc pentru consumatori casnici alimentați prin sisteme centralizate de încălzire, vor beneficia de prețul plafonat de 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh), atât vara, cât și iarna, respectiv pe toată durata perioadei 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Scopul modificării este acela de a nu face discriminare între clienții casnici de gaze naturale (cu centrale proprii de apartament sau de bloc) “care, în perioada 1 aprilie-31 octombrie 2022, beneficiază de un preț plafonat (de 0,37 lei/kWh – n.r.), scopul utilizării gazelor naturale fiind în principal prepararea apei calde, și clienții casnici ai sistemelor de încălzire centralizată care, urmare faptului că producătorii de energie termică nu beneficiază de nicio schemă de sprijin în aceeași perioadă pentru cantitatea de gaze naturale destinată consumului populației, vor trebui să achiziționeze gazele naturale la prețul pieței, costul acestora regăsindu-se în prețul plătit de către clienți; de asemenea, în forma actuală a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 este inclusă o schemă de plafonare pentru gazele naturale utilizate de producătorii de energie termică destinată consumului altor clienți decât cei casnici, ceea ce constituie un tratament diferențiat aplicat clienților casnici față de cei noncasnici în privința energiei termice consumate pe perioada de vară sub forma apei calde, în principal. O eventuală eliminare a referirilor la producătorii de energie termică în cadrul schemei de plafonare introduse la art. 1 alin. (2) lit. b) ar crea însă o discriminare față de clienții noncasnici care, conform actualei ordonanțe de urgență, în vigoare, au dreptul de a beneficia de preț plafonat pentru producerea energiei termice pe care o consumă, sub formă de abur și/sau apă caldă”, se arată în nota de fundamentare a draftului de act normativ.

Printre CET-urile care cumpără gaze naturale de la furnizori și nu de la producători se numără, de exemplu, Colterm Timișoara, aflat în insolvență. În februarie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, acuza faptul că producătorul de energie termică bucureștean ELCEN beneficiază de “contract preferențial” cu compania de stat Romgaz, la prețul de 150 lei/MWh.

“E absurd. Dacă noi, la Colterm, am avea un contract cu 150 lei/MWh, n-ați auzi în veci de primarul Fritz plângându-se sau cerând bani și n-ați auzi nicio știre de școli fără căldură. 150 de lei e mai scump decât iarna trecută, dar ar fi o creștere pe care o putem gestiona. Or, o creștere de cinci ori nu poate fi gestionată de nimeni. Acolo unde vorbim de nevoi de bază, așa cum este căldura, statul trebuie să se asigure că toți românii au acces”, declara Fritz pentru News.ro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!