6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Energie – Harta verde a României. Potenţial istoric pentru energia verde în România, pe hârtie, dar probleme cât se poate de reale: lupta pentru forţa de muncă şi echipamente deja a început – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Potenţial istoric pentru energia verde în România, pe hârtie, dar probleme cât se poate de reale: lupta pentru forţa de muncă şi echipamente deja a început 01.12.2021... ♦ Constanţa şi Tulcea au concentrat jumătate din toate proiectele verzi din România, cele două judeţe fiind în pole-position şi pentru atragerea investiţiilor din cel de-al doilea val de regenerabile... Dincolo de bătălia pentru echipamente, identificarea forţei de muncă riscă să devină o altă problemă pentru al doilea val al dezvoltării energiei verzi pe plan local... ♦ Dincolo de bătălia pentru echipamente, identificarea forţei de muncă riscă să devină o altă problemă pentru al doilea val al dezvoltării energiei verzi pe plan local..

Harta verde a României. Potenţial istoric pentru energia verde în România, pe hârtie, dar probleme cât se poate de reale: lupta pentru forţa de muncă şi echipamente deja a început


01.12.2021, 08:19

Autor:


Roxana Petrescu

Print
Mail

ZF Special. Colecţie de hărţi de business. Cum arată România la 103 ani de la Marea Unire. Constanţa şi Tulcea au concentrat jumătate din toate proiectele verzi din România, cele două judeţe fiind în pole-position şi pentru atragerea investiţiilor din cel de-al doilea val de regenerabile, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor Transelectrica. Dincolo de bătălia pentru echipamente, identificarea forţei de muncă riscă să devină o altă problemă pentru al doilea val al dezvoltării energiei verzi pe plan local.

România este în zorii unui nou val de investiţii în energia verde, dovada reală fiind „inflaţia“ de avize sau con­tracte de racordare la reţea semnate anul acesta. De la hârtie la şantier însă mai sunt de trecut bariere legislative, găsirea oamenilor şi accesul la echipamente fiind provocări la fel de importante.

Dincolo de bătălia pentru echipamente, identificarea forţei de muncă riscă să devină o altă problemă pentru al doilea val al dezvoltării energiei verzi pe plan local.

„Fie că sunt prin fonduri neram­bursa­bile, fie pe banii investitorilor, estimările sunt că probabil o să ne apropiem de 4.000-5.000 MW noi în 2025-2026 pe zona de producţie de regenerabilă. Pe de altă parte, nu avem o universitate care să predea energia verde, avem doar cursuri de specializare. Nu avem capacitatea să pregătim suficienţi oameni pentru noul val de investiţii“, a avertizat recent Sebastian Enache, business development manager în cadrul grupului Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte eoliene.

Informaţiile venite de la cei mai puternici jucători din dome­niu arată că anul viitor va fi primul în care în România se vor instala proiecte noi de producere a energiei eoliene şi solare, avansul tehnologic reducând semni­ficativ costurile de instalare.

Primul val de regenerabile a avut loc în perioada 2009-2014, piaţa fiind complet blocată după schimbarea drastică, în 2012, a schemei de sprijin pentru energia verde.

Estimările celor mai mari jucători din domeniu prevăd o capacitate nouă de circa 200-300 MW în primii doi ani, pentru ca apoi instalările să ajungă la circa 500 MW. De asemenea, tehno­logia va fi nouă, astfel că vor fi aduse în România turbine noi, de 5-7 MW, cu o înălţime de 150 de metri, o eficienţă de 32-40%. În acest moment, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!