-
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie a spus că prețurile la energie ar putea crește din nou în această iarnă, forțând guvernele să subvenționeze consumul.
-
O combinație între redresarea economică a Chinei și o iarnă aspră în emisfera nordică are potențialul de a determina creșterea cererii de energie.
-
Avertismentul de la AIE este în concordanţă cu mesajul recent din partea autorității de reglementare a energiei din Germania, potrivit căreia criza energetică nu s-a încheiat încă.
Prețurile energiei ar putea crește din nou în această iarnă, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, scrie oilprice.com. Vorbind pentru BBC, Fatih Birol a spus că, dacă redresarea economică a Chinei după pandemie se va accelera mai târziu în acest an și dacă iarna din emisfera nordică va fi mai dură decât cea de anul trecut, prețurile vor crește.
Dacă se întâmplă acest lucru, guvernele vor trebui să intervină din nou și să subvenționeze consumul de energie, a spus el.
„Într-un scenariu în care economia chineză este foarte puternică, cumpără multă energie de pe piețe și avem o iarnă grea, s-ar putea să vedem o presiune puternică în creștere a prețurilor la gaze naturale, care, la rândul său, va pune o povară suplimentară asupra consumatorilor”, a declarat Birol pentru BBC.
În plus, Birol a spus că nu poate exclude întreruperile de curent în timpul iernii, care ar putea fi „parte a jocului”.
Luna trecută, șeful autorității de reglementare energetică din Germania a emis un avertisment similar pentru iarna 2023/24. Adresându-se presei locale, Klaus Mueller a spus că criza energetică din Europa nu s-a încheiat încă și, dacă iarna va fi mai dură, oferta ar putea fi sub cerere.
„Când vine vorba de umplerea depozitelor, acum suntem la un nivel diferit față de anul trecut… Dar cel mai mare factor rămâne vremea”, a spus Mueller la începutul lunii iunie, citat de Reuters. „Criza energetică nu s-a încheiat încă”, a adăugat el.
China rămâne cel mai mare factor care va influența prețurile energiei pentru restul anului. Până acum, redresarea sa economică a fost mai accidentată decât se aștepta inițial, iar acest lucru a dus la scăderea prețurilor la energie pe piețele mondiale. Dar activitatea industrială ar putea încă să se accelereze cu ajutorul sprijinului guvernamental, iar acest lucru ar împinge prețurile mai sus pentru toți cumpărătorii.
Dacă adăugăm şi probabilitatea îndoielnică de repetare a iernii neobișnuit de calde de anul trecut, potențialul de incertitudine privind prețul energiei – și al aprovizionării – crește semnificativ.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).