2.6 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Energie – Importurile României din Kazahstan sunt generate în proporție de peste 96% de țiței (interviu MAT) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Departamentul de Comerţ Exterior (DCE), a asigurat organizarea şi secretariatul celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfăşurată în perioada 6-7 octombrie ac, la Nur-Sultan, R.

Cel mai mare procent în exporturile către Kazahstan revine produselor din industria chimică și industriile conexe, cu o pondere de 50%; mașini, aparate, echipamente electrice, cu o pondere de 19,5%; mase plastice, cauciuc și articole conexe, cu o pondere de 9,7%; metale comune și articole din metal, cu o pondere 2,2%.

Rusă au scăzut în proporție de peste 60%, în timp ce exporturile către alte țări din zonă au crescut procentual semnificativ (exceptând Azerbaidjanul și Belarusul), ceea ce denotă o reorientare a firmelor româneşti către alte pieţe...

  • În primele opt luni, volumul schimburilor comerciale România-Kazahstan a crescut cu 102,7%, din care exportul a crescut cu 269,6%, iar importul cu 101%

  • Investițiile românești în Republica Kazahstan au fost de peste 800 milioane USD, din care ale companiei OMV Petrom circa 740 milioane de USD

 

Kazahstan este primul partener comercial al României din Asia Centrală şi investitor important în economia românească. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Departamentul de Comerţ Exterior (DCE), a asigurat organizarea şi secretariatul celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfăşurată în perioada 6-7 octombrie ac, la Nur-Sultan, R. Kazahstan. Delegaţia instituţiei de resort a fost condusă de Dimitrie-Horaţiu Clepan, secretar de stat, care a  coordonat negocierile la nivel de experţi pentru Protocolul Comisiei mixte, document care include proiecte de cooperare bilaterală în domenii precum: comerţul, investiţiile, IMM-urile, turism, energie, transporturi, muncă, agricultură, mediu, sănătate, cultură. Protocolul a fost semnat, la finalul lucrărilor, de cei doi co-preşedinţi ai Comisiei Mixte, respectiv Virgil-Daniel Popescu şi Bolat Akchulakov, miniştri ai energiei din România şi R.Kazahstan. Contactați de noi, oficialii MAT ne-au oferit un interviu referitor la relațiile economice dintre  România și Kazahstan.

Cum au evoluat relațiile româno-kazahe în ultimii ani? La cât se ridică volumul total al comerțului României cu Kazahstan în acest an?

Răspuns: Schimburile comerciale româno-kazahe au avut o evoluţie ascendentă până la debutul pandemiei COVID-19, în anul 2020. În anul 2021 remarcăm o revenire a tendinţei crescătoare, care se menţine și în primele 8 luni ale anului 2022.

În primele 8 luni ale anului 2022, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Kazahstan a fost de 2266,8 milioane USD, din care:

exporturi româneşti 43,4 milioane USD;
– importuri din Kazahstan 2223,4 milioane USD;
– deficit pentru România de 2180 milioane USD.

Față de aceeași perioadă a anului 2021, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 102,7%, din care exportul a crescut cu 269,6%, iar importul a crescut cu 101%.

Menţionăm că importurile sunt generate în proporție de peste 96% de țiței.
Exporturile sunt caracterizate printr-o evoluție sinusoidală, cu un grad de diversificare net superior importului, însă sub potențialul de absorbție al pieței kazahe. Cel mai mare procent în exporturile către Kazahstan revine produselor din industria chimică și industriile conexe, cu o pondere de 50%; mașini, aparate, echipamente electrice, cu o pondere de 19,5%; mase plastice, cauciuc și articole conexe, cu o pondere de 9,7%; metale comune și articole din metal, cu o pondere 2,2%.

Cum au fost influențate acestea de războiul din Ucraina?

Răspuns: În vederea estimării valide a impactului conflictului armat din Ucraina asupra schimburilor comerciale ale României, sunt necesare date statistice pentru cel puțin 12 luni. Din datele disponibile putem sesiza, însă, că exporturile către F. Rusă au scăzut în proporție de peste 60%, în timp ce exporturile către alte țări din zonă au crescut procentual semnificativ (exceptând Azerbaidjanul și Belarusul), ceea ce denotă o reorientare a firmelor româneşti către alte pieţe.
Această reorientare este vizibilă şi în relaţia cu Kazahstan (în primele 8 luni din 2022, volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 102,7%, din care exportul a crescut cu 269.6%, iar importul cu 101%).

Care este cea mai mare investiție românească în Kazahstan?

Răspuns: Conform declarațiilor oficiale ale părții kazahe, investițiile românești în Republica Kazahstan au fost de peste 800 milioane USD, din care ale companiei OMV Petrom circa 740 milioane de USD.
În anul 2020, OMV Petrom a semnat tranzacția pentru vânzarea a 100% din acțiunile sale în companiile subsidiare Kom-Munai LLP (KOM) și Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan către MAGNETIC OIL LIMITED, KOM și TOC, care dețin licențele de extracție și producție în patru zăcăminte onshore, respectiv Komsomolskoe, Aktas, Tasbulat și Turkmenoi. Producția zilnică cumulată a celor patru zăcăminte a fost de 6450 barili/zi în 2019, reprezentând 4% din producția grupului. Tranzacția face parte din strategia OMV Petrom de a-și concentra expansiunea regională către zona Mării Negre, în căutarea celor mai profitabile resurse.

Cum vedeți viitorul investiției KMG în România, în actualul context al crizei energetice?

Răspuns: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu poate oferi puncte de vedere cu privire la companiile din domeniul energiei, prerogativele privind politica energetică fiind de resortul Ministerului Energiei.

Care sunt concluziile celei de-a 16 sesiuni a Comisiei interguvernamentale româno-kazahe de colaborare economică, desfășurată în perioada 6-7 octombrie a.c., la Nur-Sultan, R. Kazahstan? Vor companiile românești să investească în Kazahstan? În ce domenii?

Răspuns: În cadrul Comisiei interguvernamentale au fost abordate o gamă largă de subiecte privind cooperarea bilaterală, în domenii precum cel al energiei, comerțului, industriei, muncii, transporturilor, agriculturii, educației, cercetării și al sectorului financiar.
Evenimentul a reprezentat un pas important spre apropierea celor două părți și stabilirea unor parteneriate consolidate, în domeniile abordate.
La finalul sesiunii plenare a Comisiei Mixte, a fost semnat Protocolul celei de-a 16-a reuniuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe, care va servi drept bază pentru continuarea dialogului și a parteneriatului reciproc avantajos.
De asemenea, în marja Comisiei Mixte, pe 7 octombrie 2022 a fost organizat un Forum Economic româno-kazah. Acesta a fost deschis de domnul George-Constantin Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei și domnul Ashat Hasenov, vice-ministrul energiei din R.Kazahstan. În cadrul Forumului au fost organizate întâlniri B2B între companii din cele două țări, fiind obilent un interes comun în special în domeniile energiei, apărării și industriei chimice, dar și în alte domenii, precum turismul sau industria obile.

Cum vedeți viitorul cooperării România-Kazahstan?

Răspuns: Republica Kazahstan reprezintă pentru România cel mai important partener comercial din Asia Centrală. Totodată, România este o destinație importantă pentru exporturile kazahe, clasând astfel Kazahstanul pe locul 4 în topul țărilor de proveniență a importurilor extra-comunitare în România.
Există interes pentru realizarea de parteneriate în Kazahstan, în domeniul energiilor regenerabile, economiei verzi, ecologice, în vederea sprijinirii eforturilor Republicii Kazahstan în procesul industrializării țării.
Partea română își exprimă dorința ca Republica Kazahstan să vadă în România un furnizor de tehnologie, capabil să realizeze parteneriate în acest domeniu. România deține un număr important de centre de educație superioară inovatoare şi capacități de producție care pot aduce în Kazahstan tehnologii noi, în special în domeniul petrol şi gaze. Notăm acordul de colaborare semnat de Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești cu instituția kazahă corespondentă, care se poate materializa într-o cooperare de înalt nivel tehnic.
Schimburile comerciale și relațiile economice dintre România şi R. Kazahstan sunt influențate de situația geopolitică regională şi de intersecția intereselor economice ale marilor puteri economice la nivel global.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!