23.4 C
București
vineri, august 12, 2022

Energie – INFOGRAFICE Vântul a impulsionat exportul de energie și a coborât prețurile spot, printre cele mai reduse din Europa – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

De este important: Piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cea mai semnificativă piață de energie autohtonă, pe ea tranzacționându-se un volum de energie echivalent cu aproape 50% din consumul intern.

Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM a fost de 174 euro/MWh în România și în Bulgaria (piață cu care România este cuplată)...

Chiar dacă a crescut puțin, prețul energiei cu livrare în ziua de joi din România și Bulgaria (de 194,4 euro/MWh) se numără printre cele mai reduse din Europa.

Producția de energie eoliană considerabilă a condus miercuri la exporturi record pentru România, dar și la o reducere a prețurilor pe piața spot operată de OPCOM, unde s-au înregistrat printre cele mai mici prețuri medii zilnice din Europa, relevă date analizate de Profit.ro.

De este important: Piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, este cea mai semnificativă piață de energie autohtonă, pe ea tranzacționându-se un volum de energie echivalent cu aproape 50% din consumul intern. PZU este o componentă a pieței angro de energie electrică pe care se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacționare. Furnizorii achiziționează de pe această piață diferența de energie necesară alimentării consumatorilor finali, care n-a fost achiziționată prin contracte la termen.

Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM a fost de 174 euro/MWh în România și în Bulgaria (piață cu care România este cuplată), comparativ cu 207 euro în țările Europei Centrale (inclusiv Germania), 213 euro în Franța sau 230 euro în Italia.

Chiar dacă a crescut puțin, prețul energiei cu livrare în ziua de joi din România și Bulgaria (de 194,4 euro/MWh) se numără printre cele mai reduse din Europa. Prețuri inferioare se pot găsi doar în Norvegia (130 euro/MWh), Polonia (152 euro/MWh), Suedia (159 euro/MWh), Spania și Portugalia (191 euro/MWh).

Prețurile energiei cu livrare în ziua de joi în Europa (Sursa: euenergy)

Prețurile energiei cu livrare în ziua de joi în Europa (Sursa: euenergy)

Chiar și în aceste condiții, prețul mediu pentru ziua de miercuri, de 961,91 lei/KWh, este de peste 3 ori mai ridicat decât prețul de achiziție (la care se adaugă celelalte tarife și TVA) pe care un furnizor îl poate factura consumatorilor casnici pentru a respecta plafonul de 0,8 lei/KWh, impus prin lege.

În restul statelor din Europa Centrală, inclusiv în Germania, prețul energiei cu livrare în ziua de joi era de 21 euro/MWh, în Franța era de 214 euro/MWh, iar în Italia de 246 euro/MWh.

Miercuri, la orele 15,30 și la 17:00, parcurile eoliene erau cea mai importantă sursă de energie di sistemul național, producând peste 2.652 MW (din capacitatea totală instalată de 3.000 MW), iar cele solare aproximativ 500 MW, ceea ce făcea ca în respectivele perioade România să exporte peste 2.000 MW, nivel nemaiîntâlnit în ultima perioadă.

Consumul și producția de energie, pe surse, din ultimele 24 de ore (Sursa: Transelectrica)

Consumul și producția de energie, pe surse, din ultimele 24 de ore (Sursa: Transelectrica)

România a exportat miercuri energie în Ungaria în 23 din cele 24 intervaluri orare, iar în Bulgaria în 17 din cele 24 intervale orare.

Producția se situa la 15:30 și 17:00 la aproximativ 8.300 MW, iar consumul la 1.200 MW.

Dacă la energia solară și eoliană, s-ar adaugă și cea hidro, de aproximativ 2.400 MW, rezultă că energia din surse regenerabile reprezenta două treimi din energia produsă în România.

Asta în condițiile în care duminică, 8 mai, Unitate 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată. În prezent, producția de energie nucleară se situează la jumătatea celei normale, de doar 700 MW. Potrivit datelor Transelectrica, unitatea 1 de la Cernavodă va redeveni funcțională de-abia pe 24 iunie.

Prețurile și volumele orare ale energiei tranzacționate miercuri pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM

Prețurile și volumele orare ale energiei tranzacționate miercuri pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM

La începutul săptămânii, însă, luni și marți, când vântul nu a fost atât de prietenos, România și Bulgaria aveau cel mai mare preț al energiei pentru ziua următoare din Europa, de 240 euro/MWh.

Prețul mediu înregistrat pe PZU de la începutul acestei luni este cel de-al cincilea cel mai ridicat preț din Europa, niveluri superioare fiind raportate la alte 4 state din regiune, ceea ce arată un dezechilibru între cererea și oferta zonală, în special în perioadele în care producția de energie regenerabilă din România suferă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!