IPO-ul Hidroelectrica, așteptat să se deruleze la finalul acestei luni, va atrage fluxuri de capital și din afara țării, de care vor beneficia și celelalte companii listate la Bursa de Valori București (BVB), spun managerii de fonduri consultați de Financial Intelligence.
Dragoș Manolescu, CFA, Deputy CEO OTP Asset Management România, ne-a spus: „Ne așteptam ca IPO-ul Hidroelectrica să aibă un impact pozitiv asupra pieței de capital din România. Acest IPO este așteptat de mulți ani la nivel local și ne așteptăm să atragă fluxuri de capital și din afara României. Impactul acestor fluxuri este pozitiv și la nivel local asupra pieței de capital, cu alte cuvinte și alte companii listate local beneficiază indirect de aceste fluxuri de capital.”
El se așteapta ca, la nivel local, investitorii să manifeste un interes ridicat.
Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, apreciază că listarea Hidroelectrica este cel mai important eveniment pentru piața de capital din România din ultimul deceniu și unul din cele mai importante din istoria sa. El ne-a spus: “Prin listarea Hidroelectrica, investitorii vor putea investi într-una din cele mai importante companii de energie verde din Europa.
Va fi una din cele mai lichide companii de la bursă, atrăgând astfel interesul marilor investitori instituționali pentru care lichiditatea este unul din factorii obligatorii pentru a investi.
Este probabil ca Hidroelectrica să atragă interesul multor investitori internaționali care, pe lângă investiția în Hidroelectrica este probabil să facă și alte investiții în companii din România.
Dar, poate cel mai important este că vor crește semnificativ șansele ca Roamania să fie reclasificată ca piață emergenta de către MSCI. Odată cu această reclasificare, evaluarea întregii piețe de capital din România se va îmbunătăți, cu beneficii atât pentru companiile listate, cât și pentru viitorii antreprenori care vor decide să atragă capital prin piața bursieră”.
Exista incertitudine destul de mare în ceea ce privește cantitatea de acțiuni pe care Fondul Proprietatea o va vinde în acest IPO, a spus Adrian DUDU, CFA Director Investiții Certinvest: „Există posibilitatea ca cererea să nu acopere toată cantitatea pe care FP dorește să o vândă, ceea ce ar avea influență directă asupra ponderii pe care Hidroelectrica ar avea-o în indcele BET, deoarece ponderea depinde în primul rând de free float, dar și asupra lichidității acțiunilor Hidroelectrica după listare, care ar putea fi relativ mică. Acest fapt are impact asupra deciziei investitorilor instituționali în ceea ce privește mărimea ordinelor de cumpărare.
Hidroelectrica este o companie care a traversat o perioada în care a înregistrat profitabilitate record și care va continuă să arate marje de profitabilitate mari. Unul dintre riscurile asociate acestei investiții este posibilitatea ca marjele să scadă în anii următori, influențate în special de plafonarile de prețuri, dar și de un plan ambițios de investiții.”
Legat de interesul investitorilor mici, el a spus: “ După toate indicațiile pe care le avem, va exista un interes foarte mare pentru acest IPO din partea investitorilor de retail”.
Compania cu actionar majoritar statul roman, care operează peste 180 de centrale hidroelectrice în România, a anunțat în data de 6 iunie 2023 că intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București până luna viitoare.
Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul pentru vânzarea de acțiuni.
Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiții administrat de administratorul american de active Franklin Templeton.
Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro (2,35 miliarde de dolari) în luna aprilie 2023.
Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.
În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.
IPO-ul Hidroelectrica – interes fără precedent din partea investitorilor de retail (brokeri)
Gabriel Dumitraşcu, fost şef al Privatizărilor din energie: Faptul că listarea Hidroelectrica are loc doar la BVB este un lucru extraordinar de bun; este păcat că oferta nu este făcută de statul român, după ce a plătit cu milioane de euro o comisie de listare
Tănase (BVB): Listarea Hidroelectrica, cel mai important eveniment din săptămânile următoare
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).