FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Enel şi Brenmiller Energy Ltd. au inaugurat un sistem inovator de stocare a energiei cu ajutorul rocilor la centrala din Toscana.

Scopul acestui proiect de Stocare a Energiei Termice (TES) este de a construi un sistem inovator de stocare termică la centrala din Santa Barbara, care este complet sustenabil şi capabil să accelereze tranziţia energetică.

Integrarea sistemului TES în cadrul centralei electrice deja existente permite Enel şi Brenmiller să testeze tehnologia în teren, în condiţii de operare dificile şi la scară largă. Sistemul oferă timpi reduşi de pornire a centralei electrice şi viteză mai mare în variaţiile de sarcină, caracteristici de performanţă necesare pentru a permite utilizarea eficientă a energiei regenerabile.

„Flexibilitatea şi compatibilitatea sunt două componente fundamentale ale unui sistem electric eficient şi fiabil, care poate fi alimentat din ce în ce mai eficient prin stocare. Această testare ne permite să validăm o categorie de tehnologii inovatoare şi sustenabile în segmentul stocării pe termen lung, ceea ce va permite o integrare tot mai mare a surselor regenerabile în reţea”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO Enel Green Power and Thermal Generation.

Sistemul poate fi folosit pentru a stoca excesul de energie produs din surse regenerabile sub formă de căldură pentru a oferi servicii de decarbonizare clienţilor industriali şi pentru a integra soluţii de stocare cu instalaţiile regenerabile pe termen lung.

Brenmiller Energy a dezvoltat tehnologia în Israel şi a furnizat sistemul de stocare, iar Enel a integrat sistemul în cadrul centralei sale din Santa Barbara şi a ajutat la validarea performanţei acestuia într-un mediu real.

Tehnologia TES utilizează un proces de încărcare şi descărcare în două etape pentru a furniza energie termică. În timpul fazei de încărcare, aburul produs de instalaţia din Santa Barbara trece prin conducte pentru a încălzi rocile adiacente zdrobite; în timpul fazei de descărcare, căldura acumulată este eliberată pentru a încălzi apa sub presiune şi a genera abur pentru energie electrică.

Sistemul TES, primul de acest fel, poate stoca până la 24 MWh de căldură curată la o temperatură de aproximativ 550°C, timp de cinci ore, oferind rezistenţă semnificativă centralei electrice.