După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.
În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.
2022 este anul care ne-a demonstrat cât de rapid s-a adaptat echipa noastră la schimbări și la contextul mediului extern prin “reziliență” și “flexibilitate”. Atunci când in jurul nostru lumea se schimba de la o zi la alta, am învățat să ne adaptăm repede la schimbare și să operăm cu planuri de business flexible, care să permită schimbări de direcție.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Aș dori să nuanțăm contextul acestui răspuns, pentru că în cultura noastră organizațională suntem orientați către soluții și către consumator, chiar dacă 2022 a venit cu un grad mare de impredictibilitate. Aceasta conjunctură ne-a determinat de fapt să devenim și mai alerți la semnalele pieței. Am constatat că decizii judicioase luate la un moment dat au avut nevoie să fie reanalizate și reformulate, pentru a putea ajuta business-ul să avanseze rapid. Aș mai menționa și o constantă, care îi privește pe colegii mei de la Caroli Foods Group. Grija pentru ei a fost în permanență importantă pentru mine și echipa de management. Atât în timpul izolării pandemice, cât și în prezent, ne simțim responsabili, nu doar pentru sănătatea fizică a colegilor noștri, cât și pentru starea lor de bine.
Punem mare accent pe colaborare și lucrul în echipă, pe ascultare activă, încurajarea contribuțiilor și exprimarea liberă a argumentelor. Azi, mai mult ca niciodată, angajații au nevoie ca noi, liderii de business, să contribuim cu modestie și implicare personală la realizarea unor obiective ambițioase. Pun mare accent pe principiile de “humble management”, pentru că doar practicându-le oferim șansa de a evidenția contribuțiile fiecărui membru al echipei, într-un mediu care încurajează schimbul de idei. Echipa Caroli Foods Group este cel mai mare atu al nostru și “investiția” în oameni susține afacerea noastră și determină succesul acesteia.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Războiul din proximitate nu a influențat direct compania noastră pentru că nu avem distribuție și vânzare în această țară, însă aș menționa că în toată Europa nivelurile medii de încredere a consumatorilor raportate de Comisia Europeană au scăzut din cauza escaladării situației din Ucraina. Potrivit European Industry Monitor, a existat o scădere a vânzărilor cu amănuntul pe tot continentul. Evident, creșterea prețurilor la utilități și la materii prime a afectat și compania noastră, în zona de producție și distribuție, dar am căutat ca toate aceste majorari de costuri să se reflecte cât mai puțin în prețurile produselor noastre. Fiind un an foarte dificil deopotrivă pentru companii și consumatori, ne-am asumat o bună parte din presiunea generată de inflația înregistrată în România.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Cred că un punct tare al mediului de afaceri românesc este capacitatea crescută de a găsi soluții pentru probleme dificile. În Caroli Foods Group am pus mare accent pe agilitate și adaptabilitatate. Încurajăm deschiderea către schimbare atât la nivel de organizație, cât și individual. Aceasta înseamnă să fii pregătit să înțelegi când consumatorii își schimbă percepția sau obiceiurile de cumpărare, să vii cu idei noi care să ajute organizația să se adapteze mai bine la aceste schimbări, să fii dornic să înveți în cadrul echipei și să îți aduci propria contribuție la rezultatul general. La puncte slabe ale mediului de afaceri local aș enumera necorelarea educației teoretice primite în școală cu cerințele reale ale business-ului modern, cuplate cu provocările legate de disponibilitatea găsirii unor resurse umane specializate, mai ales în contextul unei migrații accelerate a forței de muncă locale.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?
Predictibiltatea este importantă pentru dezvoltarea durabilă a afacerilor și din acest punct de vedere ar fi util să putem determina mai concret pe ce baze ne construim viitorul. De exemplu, criza economică presupune măsuri macro care să protejeze business-urile și să reducă efectele negative asupra lor. Ne dorim ca în actuala criză energetică să fie limitate efectele creșterii prețurilor energiei asupra consumatorilor pesoane fizice și companiilor.
Pe termen lung, credem că este nevoie de o implicare mai fermă a autorităților pentru încurajarea producției locale de carne de porc, având în vedere că peste 80% din nevoia locală este asigurată de importuri.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Anul 2023 va fi un an greu și cu provocări multiple pe fondul crizei mondiale, creșterii inflației și scăderii puterii de cumpărare, lipsei predictibilității financiare, problemelor din fluxurile de aprovizionare la nivel global, ceea ce va duce la schimbări ale pieței, cu un impact asupra activității companiilor. Pentru domeniul în care activează compania noastră aș menționa schimbările rapide în tendințele de consum, scăderea achizițiilor de produse vrac și preferința pentru cantități mai mici, ambalate individual. De asemenea, vedem că jucătorii din retail încearcă să găsească soluții pentru a se adapta noilor condiții de piață, prin acțiuni tactice rapide. Obiectivele noastre pentru 2023 sunt de a ne menține poziția de lider pe piață, de a ne îmbunătăți performanța logistică și de a ne consolida componenta de inovare. Intenționăm să menținem nivelul de investiții, desigur și în funcție de rezultatele pe care o să le avem. Răspunsul consumatorilor ne va determina deciziile pentru fiecare produs. În plus, vrem să creștem potențialul fiecărui canal de vânzări, inclusiv al zonei de export.
Sustenabilitatea este un element important în strategia noastră de dezvoltare și avem în vedere reducerea impactului asupra mediului. Ne dorim să rămânem în topul preferințelor consumatorilor, să stimulăm inovația și să încurajăm producția în România a cât mai multor rețete autentice, sub mărcile din portofoliul nostru: Caroli, Sissi, Maestro, Campofrio, Primo.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).