Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Călin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group
Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!
Călin Ionescu: Din păcate, similar anului trecut, și în 2023 stăm sub semnul impredictibilității, numai că, de data aceasta, ea vine preponderent din factori interni.
Anul a debutat cu o creștere a TVA de la 5% la 9% la serviciile oferite de restaurante și de la 9% la 19%, în cazul băuturilor îndulcite. Au urmat apoi discuțiile cu privire la noul pachet legislativ privind impozitele, un proces care ne-a ținut în suspans pe parcursul mai multor luni. În final, modificările fiscale adoptate nu au fost dintre cele mai favorabile pentru mediu de afaceri, iar efectele reale asupra economiei le vom vedea pe termen mediu.
Între inițiativele aparent benefice, dar cu impact mai mult decât discutabil, este și noua creștere a salariului minim, care pune presiune la nivelul tuturor salariilor, care trebuie aliniate pentru menținerea raportului în grila salarială. Manualul de economie ne învață că majorările salariale trebuie să fie în linie cu productivitatea. România devine tot mai puțin o opțiune pentru forța de muncă ieftină – ceea ce nu este un lucru rău în sine, însă, în lipsa creșterii productivității, ne pierdem tot mai mult din competitivitate.
Pe listă, anul acesta, a mai fost și limitarea plăților cash, dar aici, din fericire, pare că Guvernul a luat în considerare părerea mediului de afaceri și și-a reconsiderat poziția.
Punctul comun al acestor măsuri este că toate aduc încasări suplimentare la stat, atât de utile având în vedere nivelul deficitului bugetar. Pe de altă parte, ele nu ar fi fost necesare dacă ar fi existat un management adecvat al cheltuielilor publice.
Trecând la impredictibilitatea de pe plan extern, pare că fiecare an vine cu un nou război. Conflictul din Orientul Mijlociu, deși mai îndepărtat, prin implicațiile extrem de complexe, care includ factori istorici, geopolitici, de religie, creează o stare de fapt foarte volatilă, care poate escalada rapid. În același timp, războiul din Ucraina pare să fie departe de un final.
Toate acestea cresc prudența consumatorilor și fac piețele financiare mult mai volatile.
Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Călin Ionescu: Neclaritatea din zona fiscală ne-a ținut pulsul ridicat pentru cea mai mare parte a anului. Pachetul de modificări legislative a trecut prin diverse forme, fiecare cu propriul impact asupra activității noastre. Apreciem dialogul avut cu autoritățile în tot acest proces, dar ne-am bucura ca feedbackul mediului de afaceri să fie și luat în considerare în stabilirea formelor finale ale actelor legislative.
Starea generală a economiei a fost și ea un factor de îngrijorare. Inflația, deși mai temperată, rămâne ridicată și, implicit, și dobânzile. Iar acum prognozele privind evoluția economiei anul viitor s-au înrăutățit.
În pofida acestor provocări, am avut rezultate financiare bune în primele nouă luni. Am înregistrat un nou record, atingând borna de 1 miliard de lei vânzări și am avut un profit confortabil, de aproape 43 milioane lei. Pentru a ne adapta la provocările din 2023, am investit în eficientizarea proceselor și în digitalizare și am optimizat contractele cu furnizorii, colaborând cu aceștia pentru a găsi cele mai bune soluții.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Călin Ionescu: Există un grad ridicat de interconectare pe plan global al economiei și orice eveniment semnificativ într-o zonă geografică poate avea efecte în lanț asupra piețelor din colțuri opuse ale mapamondului, de la impact în costurile de producție, la decizii de investiții sau schimbări ale comportamentului consumatorilor.
Acest ultim aspect este vizibil și pe plan local. Volatilitatea situației internaționale, cuplate cu un context economic inflaționist au determinat o prudență sporită din partea consumatorilor, care și-au redus frecvență ieșirilor în oraș și uneori au amânat unele decizii de consum, în special cele care necesită investiții mai ridicate. Au devenit mult mai atenți la cheltuieli.
Situația din Orientul Mijlociu, deși îngrijorătoare, este localizată și nu a avut un impact semnificativ asupra operațiunilor noastre, altele decât cele de mai sus. Conflictul din Ucraina a fost mai complex, însă, în timp, am fost nevoiți să internalizăm efectele acestuia și, deși sună cinic, a devenit o nouă normalitate.
Desigur că ne dorim să nu existe o escaladare și să ne îndreptăm spre o soluție pașnică.
Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Călin Ionescu: Dacă ne uităm la parcursul celor puțin peste 30 ani de capitalism, probabil cuvântul care caracterizează cel mai bine mediul de afaceri local este reziliența. Companiile românești au demonstrat capacitatea de a face față unor provocări foarte diverse și de a opera cu succes într-un context perpetuu în schimbare și impredictibil.
Pe de altă parte, mediul de afaceri local este fragmentat și nu are o voce puternică în relația cu guvernul. De multe ori, nu există dialog în procesul de elaborare a politicilor publice ori, dacă acesta are loc, inputul companiilor nu este luat în considerare. Inițiativele care privesc doar anumite sectoare de activitate, deși utile, au impact limitat.
Este nevoie de un grad mai mare de coalizare și un front comun pe subiecte cu relevanță trans-sectorială, astfel încât să existe reprezentativitate pentru interesele întregii comunități de afaceri. Implicit, ar crește legitimitatea și, cel puțin în teorie, și puterea de negociere.
Un alt punct slab, critic aș spune, este deprofesionalizarea forței de muncă, pe toate palierele, în mediul privat și în structurile de stat deopotrivă. Oamenii sunt tot mai puțin pregătiți pentru a face față cerințelor standard de la locul de muncă, iar performanța devine din ce în ce mai rară.
Cauzele sunt multiple, de la lipsa competiției pe piața forței de muncă, la problemele din sistemul educațional, pe care reformele succesive par să le fi adâncit, la exodul profesioniștilor, binecunoscutul brain drain.
Companiile preiau de multe ori rolul instituțiilor de învățământ, pregătind la locul de muncă angajații, dar aceasta nu este o soluție pe termen lung. O reformă educațională care să vizeze îmbunătățirea calității prin creșterea competitivității între școli, facilitarea importului de forță de muncă, inclusiv calificată, prin debirocratizare, și reducerea poverii fiscale salariale sunt doar câteva dintre măsurile care ar ajuta.
Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Călin Ionescu: Ne-am dori ca autoritățile să acționeze cu prudență și responsabilitate și să nu abdice de la politici economice și măsuri fiscale corecte. De asemenea, sperăm să nu repete greșelile guvernelor din alți ani electorali, când au primat obiectivele pe termen scurt în fața celor pe termen lung.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Călin Ionescu: Vom continua dezvoltarea rețelei de restaurante atât prin deschiderea de noi unități, consolidându-ne prezența pe piață, cât și prin tehnologizare și digitalizare.
Ne concentrăm, de asemenea, pe încorporarea cât mai eficientă a principiilor ESG în businessul nostru, astfel încât să menținem echilibrul între dezvoltare și impactul asupra societății și mediului înconjurător. Suntem foarte mândri că tocmai am primit o revalidare a succesului acestor demersuri, fiind încadrați și în acest an în categoria „Risc ESG Scăzut” de către una dintre cele mai importante agenții globale de rating în domeniul ESG.
Nu în ultimul rând, e prioritară atragerea și păstrarea talentelor. Investim în dezvoltarea angajaților, prinprograme de îmbunătățire a competențelor, de la școli de training și shadowing pentru colegii noi, la instruire continuă prin programe digitale de certificare, schimburi de experiență sau cursuri speciale pentru directorii de restaurante și manageri.
Prin platforma digitală E-learn@Sphera, toți colegii au acess la peste 700 de cursuri nu doar pentru dezvoltarea profesională, ci și personală, la care se adaugă programe de wellbeing pe diferite teme.
Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?
Călin Ionescu: În peisajul economic global actual, incertitudinile vin atât din zona geopolitică, pe fondul celor două conflicte armate, cât și economică, unde perspectivele variază semnificativ pentru marile economii ale lumii, dar, pe termen mediu, nu sunt foarte optimiste.
FMI a revizuit în sus prognozele pentru SUA, cea mai mare economie globală, datorită investițiilor mai solide ale companiilor și creșterii consumului, dar, pe de altă parte, estimările pentru zona euro au fost ajustate în scădere. Suntem dependenți de contextul global, deci privim cu atenție evoluțiile externe.
La nivel de industrie, cele mai mari provocări pentru Horeca în 2024 sunt legate de comportamentul prudent al consumatorilor, care sunt mai predispuși să economisească în perioade de incertitudine economică, ceea ce poate duce la o scădere a cererii. Nu excludem nici probabilitatea să apară noi schimbări în zona de fiscalitate, sub presiunea deficitului bugetar. Dar, deși aceste perspective nu ne bucură deloc, nici nu ne îngrijorează.
Suntem încrezători că, având baze solide, o experiență îndelungată și foarte diversă, precum și o echipă foarte bine pregătită, vom depăși cu sucees și provocări viitoare, la fel cum am reușit și până acum.
(28 noiembrie 2023)
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).