33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Energie – Lista companiilor europene care au început să plătească gazul rusesc în ruble – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

MVM (Ungaria): „Plătim în euro, Gazprombank convertește euro, iar această sumă este plătită către Gazprom Export”, a declarat ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó la o conferință de presă din 11 aprilie.

VNG (Germania): „Vom plăti suma de pe facturi, care va continua să fie exprimată în euro, în conturile de la Gazprombank în conformitate cu procedura planificată, astfel încât plata la timp către furnizorul nostru să fie asigurată din partea noastră”, a declarat compania pe 9 mai, precizând că „presupunem că transferul în ruble nu va cauza dificultăți deschiderea contului a decurs complet fără probleme”.

Uniper (Germania): „Uniper a deschis [un] cont la Gazprombank și, astfel, a făcut aranjamentele pentru o plată conformă contractuală în euro către acest cont, în conformitate cu noul mecanism de plată”, a declarat președintele Klaus-Dieter Maubach pe 18 mai.

Companiile energetice din Uniunea Europeană au încercat în ultimele două luni să înțeleagă declarațiile și indicațiile vagi și uneori contradictorii venite de la Bruxelles privind plata gazelor naturale în ruble. Unele s-au conformat deja ultimatumului dat de Vladimir Putin, scrie Politico.

Până acum, Rusia a oprit livrările de gaze naturale către trei țări din UE din cauza refuzului companiilor lor energetice de a se conforma decretului semnat de Putin pe 31 martie care cere ca exporturile de gaze naturale și petrol către „țările neprietenoase” să fie efectuate prin două conturi la Gazprombank din Rusia – unul în euro sau dolari și unul în ruble pentru conversia valutară, scrie Hotnews.ro.

Dar multe alte companii energetice fac plățile în mod voluntar prin conturile deschise la Gazprombank, toate insistând că aceste plăți sunt în conformitate cu sancțiunile UE.

Îndrumările Comisiei Europene nu au fost clare. În ghidurile juridice preliminare trimise în privat țărilor membre la începutul lunii aprilie, Comisia condusă de Ursula von der Leyen a avertizat că plata gazelor naturale rusești în ruble „ar duce la o încălcare” a sancțiunilor UE.

Dar ulterior, orientările publicate de executivul de la Bruxelles afirmau că sancțiunile UE „nu interzic deschiderea unui cont la Gazprombank”, sugerând totuși că importatorii ar putea cere părții ruse „să-și îndeplinească obligațiile contractuale în același mod ca înainte de adoptarea decretului” lui Putin.

Uite companiile care au refuzat să plătească în ruble, și cele care s-au conformat ultimatumului dat de Rusia.

Companiile care au refuzat să plătească în ruble

PGNiG (Polonia): Compania a respins plata gazelor naturale rusești în ruble pe 12 aprilie. Gazprom a oprit livrările în data de 27 aprilie. Poate da în judecată pentru restabilirea furnizării în baza contractului.

Bulgargaz (Bulgaria): A refuzat să plătească în moneda națională a Rusiei. Livrările au fost oprite pe 27 aprilie, la fel ca și în cazul Poloniei.

Gasum (Finlanda): Guvernul finlandez a respins noua metodă de plată pe 28 aprilie. Livrările au fost oprite pe 21 mai, după o săptămână. Rusia a întrerupt și exportul de electricitate către țara nordică.

Companiile care s-au conformat ultimatumului dat de Vladimir Putin

MVM (Ungaria): „Plătim în euro, Gazprombank convertește euro, iar această sumă este plătită către Gazprom Export”, a declarat ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó la o conferință de presă din 11 aprilie. El a adăugat că un nou contract privind gazele naturale între CEE Energy, o filială a MVM, și Gazprom Export, semnat în septembrie, permite deja plăți în ruble.

VNG (Germania): „Vom plăti suma de pe facturi, care va continua să fie exprimată în euro, în conturile de la Gazprombank în conformitate cu procedura planificată, astfel încât plata la timp către furnizorul nostru să fie asigurată din partea noastră”, a declarat compania pe 9 mai, precizând că „presupunem că transferul în ruble nu va cauza dificultăți… deschiderea contului a decurs complet fără probleme”.

RWE (Germania): „Suntem pregătiți pentru plata în euro și am deschis un cont corespunzător. Prin urmare, acționăm în conformitate cu reglementările europene și germane”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pe 16 mai.

Uniper (Germania): „Uniper a deschis [un] cont la Gazprombank și, astfel, a făcut aranjamentele pentru o plată conformă contractuală în euro către acest cont, în conformitate cu noul mecanism de plată”, a declarat președintele Klaus-Dieter Maubach pe 18 mai.

Engie (Franța): „Engie a purtat discuții cu Gazprom cu privire la cererea Rusiei de modificare a schemei de plată pentru furnizarea de gaze rusești. Grupul a făcut demersurile necesare pentru a fi pregătit să își execute obligațiile de plată, atâta timp cât respectă sancțiunile europene, a anunțat compania pe 17 mai.

Eni (Italia): „Eni a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprom Bank, ca măsură de precauție (unul în euro și al doilea în ruble)”, a anunțat compania italiană pe 17 mai.

OMV (Austria): „Am implementat acum un proces de plată care respectă sancțiunile, care asigură că livrările de gaze pot fi plătite în timp util”, a declarat compania pe 20 mai.

ČEZ (Republica Cehă): „Am făcut plata în euro în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene. Nu vom comenta detaliile”, a declarat un purtător de cuvânt al ČEZ pe 20 mai.

SPP (Slovacia): „Slovacia a plătit factura din aprilie în euro conform contractului valabil (…) pe baza opiniei UE că o astfel de plată nu reprezintă o încălcare sau o eludare a sancțiunilor”, a declarat ministerul economiei din țară pe 20 mai.

Geoplin (Slovenia): Geoplin „a convenit cu partenerul rus asupra unei proceduri de plată care este în conformitate cu contractul și, în același timp, cu măsurile și recomandările instituțiilor UE”, a declarat directorul companiei Vanja Lombar pentru televiziunea publică slovenă pe 20 mai.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!