27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Energie – LIVE TEXT Oferta publică de la Hidroelectrica a început. Pragul unor subscrieri de 100 milioane de lei a fost deja depășit pe tranșa de retail. De la firul ierbii, brokerii relatează – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fondul Proprietatea a scos la vânzare, în această dimineață, 78 milioane acțiuni din Hidroelectrica, reprezentând puțin peste 17% din pachetul deținut, la o valoare nominală de 10 lei/acțiune. Nivelul anticipat al ofertei, incluzând orice Opțiune de Supra-Alocare, este însă de până la 89,7 milioane acțiuni, reprezentând până la întreaga sa participație, de 19,94%, din capitalul social.

11.02 Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) scad la bursă cu 2,54%, după prima oră de tranzacționare, până la prețul de 1.9160 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 7,20 milioane lei.

Investitorii ajustează cotația după ce Fondul a promovat oferta la Hidroelectrica la un preț inferior celui de 121,4564 lei/acțiune, la care era prinsă participația sa la producătorul de energie hidro, în bilanțul de la nivelul lunii aprilie...

Fondul Proprietatea a scos la vânzare, în această dimineață, 78 milioane acțiuni din Hidroelectrica, reprezentând puțin peste 17% din pachetul deținut, la o valoare nominală de 10 lei/acțiune. Nivelul anticipat al ofertei, incluzând orice Opțiune de Supra-Alocare, este însă de până la 89,7 milioane acțiuni, reprezentând până la întreaga sa participație, de 19,94%, din capitalul social.

11.59 Subscrierile au depășit reperul de 100 milioane lei pe tranșa de retail.

11.35 De la firul ierbii, brokerii relatează despre activarea la cumpărare a investitorilor individuali, care au ajuns la subscrieri agregate de aproximativ 85 milioane lei. „Există interes mare. Sunt clienți care vor să subscrie încă de astăzi, alții mai așteaptă pentru că știu că discountul este valabil pentru primele 5 zile de subscriere”, spune pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Interesul este destul de mare față de alte oferte. Prețul pare incitant pentru investitori.”

11.02 Acțiunile Fondul Proprietatea (FP) scad la bursă cu 2,54%, după prima oră de tranzacționare, până la prețul de 1.9160 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 7,20 milioane lei. Investitorii ajustează cotația după ce Fondul a promovat oferta la Hidroelectrica la un preț inferior celui de 121,4564 lei/acțiune, la care era prinsă participația sa la producătorul de energie hidro, în bilanțul de la nivelul lunii aprilie.

10.32 Oferta a cumulat deja subscrieri pentru un număr de peste 330.000 de acțiuni pe segmentul investitorilor individuali, valoarea agregată a acestor plasamente ridicându-se la 37 milioane lei.

Oferta a început astăzi și va fi derulată până pe 4 iulie. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

Hidroelectrica va intra la BVB cu simbolul de tranzacționare H2O, dacă IPO-ul se încheie cu succes.

Acțiunile sunt ofertate într-un interval de preț de 94 – 112 lei/acțiune (respectiv până la circa 8,7 miliarde lei), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,2 miliarde lei până la 50,3 miliarde lei (8,5 miliarde euro – 10,1 miliarde euro).

Aceasta înseamnă că indicatorul P/E, care raportează prețul acțiunii la profitul companiei (anul trecut în cazul Hidroelectrica de 4,39 miliarde lei), este între 9,6 și 11,4.

Pentru tranșa investitorilor de retail, prețul fix este de 112 lei/acțiune.

Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din prețul de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale ofertei.

Hidroelectrica nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute.

Fondul a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“Opțiunea de Supra-Alocare”), reprezentând până la 15% din Acțiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la admitere.

Trei grupuri de investitori instituționali români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei și au încheiat un acord de investiții cu Hidroelectrica și Fondul. Investitorii Principali s-au angajat să achiziționeze în total 2,24 miliarde lei în acțiuni la Prețul de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.

Hidroelectrica și Fondul Proprietatea vor fi supuse unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie la 180 zile de la data admiterii, iar acționarul majoritar va fi supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie la 12 luni de la data admiterii, sub rezerva anumitor excepții.

LIVE TEXT Oferta publică de la Hidroelectrica a început. Pragul unor subscrieri de 100 milioane de lei a fost deja depășit pe tranșa de retail. De la firul ierbii, brokerii relatează

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!