3 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Energie – Liviu Gavrilă, vicepreşedinte, RWEA: Merită investiţia în România, dar toată lumea aşteaptă un semn pentru că nu există nicio vizibilitate pe piaţa energiei dincolo de 2025 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Anul viitor probabil se vor monta cel puţin 200 MW în proiecte de energie eoliană, pornind de la comenzile de echipamente deja date, un salt faţă de cei 72 MW de anul acesta ♦ În ciuda potenţialului pe care nimeni nu îl neagă...

După un deceniu de îngheţ total al pieţei de energie eoliană, anul acesta România vede primele turbine noi montate, o capacitate de 72 MW în 12 „mori de vânt“, fiecare de 6 MW, o premieră pentru piaţa locală.

Gavrilă subliniază că în următorii 5-7 ani România îşi joacă de fapt cărţile din domeniul energiei verzi, timpul foarte scurt cerând de la sine o prioritizare a direcţiilor de dezvoltare.

Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA: Merită investiţia în România din trei puncte de vedere. Resursa de vân teste bună, experienţa, industria sunt aici iar viteza de autorizare este una bună comparativ cu alte zone din Europa. Dar trebuie să vedem partea aceasta de stabilitate.

♦ Anul viitor probabil se vor monta cel puţin 200 MW în proiecte de energie eoliană, pornind de la comenzile de echipamente deja date, un salt faţă de cei 72 MW de anul acesta ♦ În ciuda potenţialului pe care nimeni nu îl neagă, dezvoltările se fac totuşi cu frâna trasă, schimbările legislative fiind principala problemă.

După un deceniu de îngheţ total al pieţei de energie eoliană, anul acesta România vede primele turbine noi montate, o capacitate de 72 MW în 12 „mori de vânt“, fiecare de 6 MW, o premieră pentru piaţa locală.

„Deşi pare foate puţin că după 10 ani punem 12 turbine, este totuşi o perspectivă. Pare că suntem la o intersecţie, în care există un dram de optimism susţinut de câteva lucruri cum ar fi partea de legislaţie euro­pea­nă sau aşteptarea licitaţiei de Contracte pentru Diferenţă (CfD). Dar ceea ce ne trebuie este un action plan de la care să nu ne mai abatem“, a spus Liviu Gavrilă, vicepreşe­din­tele RWEA (Romanian Wind Energy Association), organizaţie care reuneşte interesele celor mai mari dezvoltatori locali de proiecte eolie­ne, dar şi pe cele ale produ­că­torilor de turbine. Gavrilă subliniază că în următorii 5-7 ani România îşi joacă de fapt cărţile din domeniul energiei verzi, timpul foarte scurt cerând de la sine o prioritizare a direcţiilor de dezvoltare.

Dar un lucru este extrem de im­portant. „Prima dată trebuie să ne o­prim cu modificările legilstaive. Toa­tă lumea aşteaptă un semn pentru că nimeni nu are nicio vizibilitate după 2025 (anul în care preţul energiei este plafonat). În toate business case-uri pe industria vântului sunt 3 drivere principale: costul de finanţare, care este ridicat în România, cantitatea de energie pe care o poţi produce este incertă şi fiscalitatea. Dacă ne com­pa­răm cu Polonia, deja este un de­calaj uriaş. Să nu ne mirăm că vom ajunge să importăm energie verde, dacă lucrurile nu se vor schimba.“



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!