28 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Energie – Maia Sandu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

‘Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare Energetică (ANRE) vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie.

De asemenea, ANRE va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică’, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, citat de Ziarul de Gardă.

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care îl convocase luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a republicii, relatează marţi Publica.md.

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Reprezentanţii instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

De asemenea au fost analizate căile alternative de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

La rândul său, executivul va estima impactul creşterii preţului la energia electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia. În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creşterea preţurilor la factorii de producere, conform publicaţiei citate.

‘Guvernul şi Agenţia Naţională de Reglementare Energetică (ANRE) vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, ANRE va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică’, se arată într-un comunicat al preşedinţiei, citat de Ziarul de Gardă.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.

Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, notează Ziarul Naţional din Chişinău, potrivit Agerpres.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!