1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Energie – Ministrul bulgar al Energiei amenință cu o pierdere de miliarde dacă nu mai ia gazul de la Gazprom – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Așa a descris ministrul Energiei Rosen Hristov situația cu posibila reînnoire a negocierilor pentru furnizarea de gaze naturale de la compania rusă „Gazprom” pentru lunile următoare.

Cu cât amestecăm mai mult politica cu economia și campaniile electorale cu economia, cu atât lucrurile devin mai rău pentru utilizatorul final”, a adăugat ministrul.

În urmă cu câteva zile, el a prezentat ca inevitabilă reînnoirea negocierilor cu ruşii privind aprovizionarea, care au fost oprite unilateral de partea rusă la sfârșitul lunii aprilie, când Bulgaria a refuzat să plătească materia primă în ruble, așa cum a solicitat președintele Rusiei, Vladimir Putin, ca răspuns la sancțiunile europene.

Ministrul bulgar al Energiei amenință cu o pierdere de miliarde dacă nu mai ia gazul de la Gazprom, potrivit Novinite. 

„Avem un contract pe care, dacă nu-l îndeplinim, datorăm miliarde, pe de altă parte, dacă deja îl avem, putem lua gaz, care este unul din cele mai ieftin care se găseşte. Și ne întrebăm dacă să-l folosim sau nu”. Așa a descris ministrul Energiei Rosen Hristov situația cu posibila reînnoire a negocierilor pentru furnizarea de gaze naturale de la compania rusă „Gazprom” pentru lunile următoare.

“Înțeleg geopolitica și toate celelalte politici, dar economia este economia. Cu cât amestecăm mai mult politica cu economia și campaniile electorale cu economia, cu atât lucrurile devin mai rău pentru utilizatorul final”, a adăugat ministrul.

În urmă cu câteva zile, el a prezentat ca inevitabilă reînnoirea negocierilor cu ruşii privind aprovizionarea, care au fost oprite unilateral de partea rusă la sfârșitul lunii aprilie, când Bulgaria a refuzat să plătească materia primă în ruble, așa cum a solicitat președintele Rusiei, Vladimir Putin, ca răspuns la sancțiunile europene. Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, astfel de plăți le-ar încălca.

Hristov, care a inspectat progresul în construcția Interconectorului cu Grecia, a subliniat că gazul lichefiat de la două tancuri contractate de guvernul „Petkov”, care urmează să fie descărcate în septembrie în portul grecesc Revithoussa, este cu 50% mai scump decât cel care poate fi obţinut de la Gazprom.

„Situația este clară – avem un contract cu ‘Gazprom Export’ pentru furnizarea a 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale și obligația de a folosi cel puțin 80% din această cantitate. Dacă nu o facem, suntem obligați să plătim pentru el, indiferent dacă l-am folosit sau nu. Până acum, în cadrul acestui contract, am folosit 1 miliard de metri cubi, dar ar trebui să fie 2,4 miliarde. Deci dacă nu profităm de cantitatea rămasă, probabil că vom merge la arbitraj cu potențialul de a avea pierderi  până la nouă cifre, în funcție de cine calculează. Separat, avem nevoie de livrare de gaz la cel mai mic preț posibil”, a spus Hristov.

Hristov a declarat că nu poate înțelege de ce subiectul gazelor este politizat și folosit pentru tot felul de comentarii.

“Îi rog pe experții conectaţi la partidele politice să privească lucrurile în mod realist și să nu inducă în eroare populația. Situația este simplă, nu sunt viraje la stânga și la dreapta, nu îmi plac mișcările bruște. Lucrurile sunt justificate logic și economic”, a spus Hristov.

El a precizat că negocierile cu compania rusă în cadrul actualului contract ar fi utile și pentru un eventual arbitraj, în cazul în care rușii refuză să reînnoiască livrările.

„Care este probabilitatea să câștigăm arbitrajul, având în vedere că o serie de țări din Europa (Germania, Italia, Grecia, Austria) au acceptat această schemă de plată și continuă să lucreze prin ea? Adică, care este poziția noastră – „Gazprom” a schimbat contractul și noi am renunțat, dar de ce nu au făcut-o şi ceilalți? Au considerat că modificarea condițiilor de plată nu este o condiție esențială și nu va rezista la arbitraj”, a comentat Hristov.

Potrivit acestuia, gazul de la Gazprom este al doilea cel mai ieftin după gazul din Azerbaidjan. Cu toate acestea, cu rușii nu se va negocia dacă se găsește o alternativă mai bună, în timp ce se caută surse din Turcia și Arabia Saudită.

„Mă bucur foarte mult că în Sofia există oameni cu mijloace financiare care pot plăti gaz mai scump. Avem astfel de gaze și le putem vinde imediat”, a spus ministrul în exercițiu al Energiei,

El a explicat din nou că cantitățile necesare de gaz pentru luna octombrie vor fi obținute din Azerbaidjan, de la tancul contractat de la compania americană „Cheniere” și din licitații, ca în septembrie.

Săptămâna viitoare, el i-a invitat pe miniștrii energiei din Grecia și România să discute despre construcția Interconectorului, adăugând că vor fi discutate și alte proiecte comune care ar contribui la rezolvarea problemelor de alimentare cu gaze, fără a oferi detalii.

Cu ocazia construcției Interconectorului, care ar trebui să fie gata în septembrie pentru a permite livrarea unei cantități mari de gaze din Azerbaidjan din octombrie, el a spus că este vizibilă o puternică mobilizare și coordonare între echipele companiei contractante ICGB și constructorul Avax, pe de o parte, precum și de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice.

„Mai este mult de făcut. Momentan nu avem întârziere. Lucrurile merg conform planului. Sunt multe sarcini săptămâna viitoare. Se lucrează cu autoritățile locale pentru certificarea drumurilor locale, conductelor de apă, șanțurilor”, a adăugat el.

 

Bulgaria susţine că este necesară reluarea discuţiilor privind livrările de gaze din Rusia

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!