2.5 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

Energie – Moldova: Premier Energy a reușit să furnizeze din nou energie în timp record, după cel mai recent black-out cauzat de bombardamentele din Ucraina – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ziua de luni a devenit ziua “predilectă” pentru forțele rusești să bombardeze infrastructura energetică din Ucraina, după ce ucrainenii au aruncat în aer podul lui Putin de peste strâmtoarea Kerci (8 octombrie).

Luni 28 noiembrie, potrivit agenției spaniole de știri EFE, direcţia regională Vest a Serviciului pentru frontiera de stat din Ucraina a anunțat noi probleme la două puncte de control din cauza întreruperilor furnizării de curent electric.

Atacurile rusești afectează dramatic și Republica Moldova, care a trecut deja prin două black out-uri în decurs de aproape o săptămână în luna noiembrie (15, respectiv 23 noiembrie), dat fiind că infrastructurile energetice ale celor două țări sunt interconectate și practic funcționează ca o singură rețea.

Premier Energy a reușit să furnizeze din nou energie în timp record în Republica Moldova, după cel mai recent black-out cauzat de bombardamentele din Ucraina

În acest moment, lumina în Republica Moldova vine din sud, nu mai vine de la Răsărit, România livrând aproape tot necesarul de electricitate al țării vecine. Al treilea mare distribuitor de gaze naturale și al cincilea furnizor pe piața din România este și compania care ține becul aprins peste Prut, unde este cel mai important distribuitor și furnizor. La cel mai recent black-out cauzat de bombardamentele din Ucraina, compania Premier Energy a reușit să reaprindă lumina în casele moldovenilor în șapte ore.

Ziua de luni a devenit ziua “predilectă” pentru forțele rusești să bombardeze infrastructura energetică din Ucraina, după ce ucrainenii au aruncat în aer podul lui Putin de peste strâmtoarea Kerci (8 octombrie). Luni 28 noiembrie, potrivit agenției spaniole de știri EFE, direcţia regională Vest a Serviciului pentru frontiera de stat din Ucraina a anunțat noi probleme la două puncte de control din cauza întreruperilor furnizării de curent electric.

Atacurile rusești afectează dramatic și Republica Moldova, care a trecut deja prin două black out-uri în decurs de aproape o săptămână în luna noiembrie (15, respectiv 23 noiembrie), dat fiind că infrastructurile energetice ale celor două țări sunt interconectate și practic funcționează ca o singură rețea.

Black-out-ul de săptămâna trecută a survenit la două zile după o reuniune la Paris a 45 de țări și instituții inițiată cu scopul de a adopta un pachet de sprijin pentru R. Moldova, grav afectată chiar în pragul iernii de sistarea alimentării cu curentul electric dinspre Ucraina. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Franței, Germaniei și României, aceasta din urmă acoperind deja 90% din electricitatea de care au nevoie vecinii de peste Prut.

Pe 13 octombrie, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență, conform căreia „în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova în acest sens”. O zi mai târziu, pe 14 octombrie, România începea să furnizeze energie electrică pentru țara vecină, iar la încă o zi, pe 15 noiembrie, R. Moldova era afectată de primul black-out din această toamnă.

Ambele căderi masive de aprovizionare cu curent electric au fost gestionate în timp record de compania Premier Energy Distribution, singurul operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova care întreține și operează o rețea de distribuție în centrul și sudul țării, inclusiv în Chișinău, cu o lungime totală de 35.642 km și asigură conectarea a aproape 850.000 de consumatori. După ce Rusia a lăsat Moldova pe întuneric, furnizarea energiei electrice a fost restabilită și întreaga țară a avut din nou lumină, după cum a formulat chiar șeful statului moldovean, Maia Sandu. Mai exact, la circa șapte ore de la întreruperea aprovizionării cu electricitate, viceprim-ministrul Andrei Spînu anunța restabilirea furnizărilor către aproape toți consumatorii.

Reamintim că, după 24 februarie, a început o cursă contra cronometru pentru branșarea pe repede-înainte a celor două la rețeaua continentală europeană.  Ucraina nu mai trimite energie în Moldova din 11 octombrie. Transnistria a oprit și ea livrările de electricitate. Iar Gazprom a redus la jumătate livrările de gaze.

Pe 24 noiembrie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după pana de curent masivă care a lovit cu o zi în urmă republica în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, şefa statului cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic. Membrii CSS au analizat planurile de urgenţă de pus în aplicare de către autorităţi pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze a cetăţenilor, economiei şi instituţiilor din întreaga ţară, potrivit site-ului Replica.md.

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!