1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Energie – Năsui (USR): Supra-impozitarea în domeniul energiei va descuraja investiţiile private – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Deputatul USR Claudiu Năsui dezaprobă o supra-impozitare a veniturilor din energie, considerând că o astfel de măsură ar putea duce la diminuarea investiţiilor private, fără să scadă însă preţurile.

Potrivit acestuia, o astfel de măsură nu va reuşi să schimbe decât “alocarea profitului”, astfel încât acesta să ajungă în mai mare măsură la stat.

“Pe termen scurt, nu schimbă decât alocarea profitului, adică îl va duce mai mult la stat, după cum se vede şi în ultima rectificare bugetară.

Deputatul USR Claudiu Năsui dezaprobă o supra-impozitare a veniturilor din energie, considerând că o astfel de măsură ar putea duce la diminuarea investiţiilor private, fără să scadă însă preţurile.

“Supra-impozitarea descurajează investiţiile fix în locul unde avem cea mai mare nevoie de ele. Cum să creadă cineva că atragi investiţiile într-un domeniu prin supra-impozitare? În capitalism, profitul este indicatorul care îndrumă investiţiile. Dacă un domeniu e foarte profitabil, va atrage rapid multe investiţii. Iar asta în mod natural. Fără fonduri europene, programe şi criterii din burtă scoase de miniştri, diplome de antreprenor sau alte programe prin care statul ne dă, de fapt, înapoi tot banii noştri pe care îi ia cu o mână şi ni-i dă înapoi cu alta. Supra-impozitarea nu va scădea niciun preţ. Dimpotrivă”, a scris fostul ministru al Economiei, vineri, pe Facebook.

Potrivit acestuia, o astfel de măsură nu va reuşi să schimbe decât “alocarea profitului”, astfel încât acesta să ajungă în mai mare măsură la stat.

“Pe termen scurt, nu schimbă decât alocarea profitului, adică îl va duce mai mult la stat, după cum se vede şi în ultima rectificare bugetară. Iar pe termen lung, va face prăpăd, pentru că reduce stimulentul de a investi fix în domeniul în care avem cel mai mult nevoie de investiţii. Gândiţi-vă dumneavoastră, dacă aţi investi într-un sector unde profitul dumneavoastră este limitat, dar pierderile nu sunt? Poate o veţi face, dar mult mai puţin şi mai rezervat decât altminteri. Fix asta se întâmplă şi cu investiţiile în energie. După mulţi ani de plafonări şi şicane pentru orice noi investiţii, ne aflăm în situaţia în care nu avem suficientă energie pentru câtă cerere există”, a adăugat Năsui.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, declara pe 17 august că autorităţile lucrează la un sistem de supra-impozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie, o soluţie mai mult decât morală, care va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare.

“Se lucrează la un sistem de supra-impozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ. Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi, după aceea, măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare. Ar fi oarecum nedrept în această perioadă ca aceste acumulări de capital formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate. Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă. Şi, cred eu, este o chestiune de normalitate”, explica Boloş.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!