32.9 C
București
sâmbătă, august 13, 2022

Energie – Niţă, FPPG: Principalii beneficiari ai Legii offshore sunt statul român şi consumatorii – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Al doilea beneficiar sunt consumatorii, care vor avea la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze, apoi investitorii, care îşi vor recupera investiţia şi vor avea profit.

Impozitul la noi nu este windfall, este pe venitul suplimentar, nu pe profitul suplimentar, nu ştim dacă la primul prag va fi profit sau nu”, a susţinut reprezentantul investitorilor din Marea Neagră.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi “pentru” şi 34 de voturi “împotrivă”.

Principalii beneficiari al Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, prin modul în care este calculată fiscalitatea, a afirmat, miercuri, Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), în cadrul Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence.

Declaraţia vine în contextul în care, miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea privind operaţiunile petroliere offshore, aşteptată de investitori pentru a lua decizia de investiţii în zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

“Principalul beneficiar al acestei legi este statul român, prin modul în care este calculată fiscalitatea. Statul va avea beneficii din primul moment în care va pleca prima barcă să facă ceva în mare. Mă refer la absolut tot ce întâmplă pe orizontală, inclusiv în comunităţile locale. Unde s-a făcut un centru de oil and gas, acolo comunitatea s-a dezvoltat”, a spus Niţă, citat de Agerpres.

Al doilea beneficiar sunt consumatorii, care vor avea la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze, apoi investitorii, care îşi vor recupera investiţia şi vor avea profit.

“Fiscalitatea din această lege este una hibridă, nu a fost adus un anumit sistem din afară. O să mergem văzând şi făcând. Impozitul la noi nu este windfall, este pe venitul suplimentar, nu pe profitul suplimentar, nu ştim dacă la primul prag va fi profit sau nu”, a susţinut reprezentantul investitorilor din Marea Neagră.

El a subliniat contextul dificil în care se adoptă această lege, cu un război la graniţă, şi a precizat că investitorii îşi asumă riscurile aferente.

“Legea este bună, este o variantă îmbunătăţită. Principiile care trebuiau să stea la bază, stabilitate, predictibilitate, se regăsesc, dar mereu mai este loc de îmbunătăţiri. Noi am făcut amendamente, unele au fost luate în seamă, altele nu. Astăzi a fost o etapă foarte importantă, dar este o etapă în procesul legislativ. Se mai pot întâmpla lucruri, contestarea la Curtea Constituţională, întoarcerea în Parlament, aşa că aşteptăm cu interes ca legea să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ca investitorii să-şi facă calcule să vadă dacă se îndreaptă spre decizia de investiţie”, a mai spus Niţă.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi “pentru” şi 34 de voturi “împotrivă”. În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit prevederilor proiectului, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!