Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a încheiat primele şase luni ale anului cu venituri din exploatare de 3,7 miliarde lei, în creştere cu 20%, şi un profit net de 1,28 miliarde lei, cu 5,6% mai mare decât în perioada similară din 2022, potrivit raportului financiar publicat la BVB.
Profitul operational (EBITDA) a scăzut cu 4,7%, semnificativ influentat de creşterea cheltuielii cu contributia la fondul de tranzitie energetica datorat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 care a fost cu 149,5% mai mare fata de impozitul pe venitul suplimentar datorat pentru perioada similara a anului anterior. Principalele cauze ale cresterii acestei taxe sunt schimbarile aparute in metodologia de calcul detaliata mai jos, precum si cresterea bazei de calcul reprezentata de veniturile din vanzarea energiei electrice, care in semestrul I 2023 sunt mai mari decat in semestrul I 2022.
Creşterea veniturilor a fost sustinută de creşterea cu 19,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, determinată de creşterea cu 21,5% a pretului mediu ponderat, în conditiile vânzării unei cantităti totale de energie electrică similară (-1,3%).
Productia brută de energie electrică a celor două unităti de la Cernavodă a fost de 5.344.882 MWh in semestrul I 2023, consumul propriu tehnologic fiind de 424.000 MWh.
Valoarea totală a programului de investitii al SNN pentru anul 2023 este de 1,34 milairde lei (fara componenta alocata platii serviciului datoriei aferent imprumuturilor pe termen lung), fata de 609 milioane lei în 2022. Programul cuprinde proiecte de investitii necesare in cadrul Sucursalei CNE Cernavoda, al Sucursalei FCN Pitesti si al Sediului Central, estimate a se realiza pana la sfarsitul anului 2023, precum si obiective de investitii cu finalizare in urmatorii ani.
Nuclearelectrica a semnat în iunie Acordul de Sprijin cu statul pentru dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, al căror termen de intrare în exploatare este 2030-2031, intenţia autorităilor de la Bucureşti fiind realizeze acest proiect în cooperare cu Guvernul SUA. Acordul a fost semnat, din partea statului, de Guvern, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor.
Nuclearelectrica are 13,6 mld. lei capitalizare. În ultimele 12 luni acţiunile au minus 5,6%.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).