În cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), desfășurată în Dubai, Nuclearelectrica a aderat la The Net Zero Nuclear Industry Pledge, un angajament semnat de 120 de companii din 25 de țări. Scopul este dublarea capacității nucleare până în 2050.
Inițiativa semnată de 120 de entități active în 140 de țări își propune să tripleteze capacitatea nucleară până în 2050, un obiectiv prezentat și susținut de președintele Klaus Iohannis și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, alături de alte 22 de state.
Nuclearelectrica, care susține 20% din necesarul de energie al României, consideră energia nucleară ca fiind o opțiune strategică pentru decarbonizare, stabilitate energetică și independență. Planul lor de dezvoltare a energiei nucleare urmărește o creștere a capacității de producție cu 133% până în anii 2030/2031, extinzând viața Unității 1 cu 30 de ani și implementând proiectele Unităților 3 și 4, alături de centrale cu reactoare modulare mici.
„Energia nucleară susţine în prezent 20% din necesarul de energie al României şi reprezintă pentru România o opţiune strategică pentru asigurarea decarbonizării, a stabilităţii energetice, a independenţei energetice şi a consolidării infrastructurii energetice a României, cu efecte macroeconomice semnificative. În acest sens, dezvoltăm programul de energie nucleară care va creşte capacitatea de producţie de energie nucleară în România cu 133%, la nivelul anilor 2030/2031, prin: prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 cu încă 30 de ani, având în vedere beneficiile retehnologizării centralelor nucleare – încă 30 de ani de energie curată, fiabilă şi accesibilă, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4, implementarea centralei cu reactoare modulare mici, cu multiple beneficii social – economice şi care pot poziţiona România ca lider regional. Programul nostru de energie nucleară poate fi un exemplu de succes pentru alte ţări care doresc să înceapă şi să îşi extindă programul de energie nucleară. Suntem bucuroşi să ne alăturăm angajamentului industriei de a tripla capacitatea de productie de energie nucleară, să împărtăşim expertiza şi să inspirăm şi alte ţări”, spune Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
Începând cu anul 2000, producția de energie nucleară a asigurat în medie 2.500 TWh de energie electrică anual. La nivel global, reactoarele nucleare furnizează aproximativ 10% din energia electrică și un sfert din întreaga energie electrică curată și cu emisii reduse de carbon.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).