Comitetul consultativ pentru protecția reactoarelor (ACRS) al Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA a emis, recent, un raport prin care metodologia NuScale pentru determinarea dimensiunii adecvate a zonei de planificare a situațiilor de urgență (EPZ) este acceptabilă pentru utilizare de către centralele electrice cu reactoare modulare mici (SMR). Această metodologie va determina o EPZ care oferă același nivel de protecție publicului ca și EPZ-urile cu o rază de 10 mile utilizate pentru centralele nucleare existente din SUA și este aprobată numai pentru proiectarea NuScale SMR, potrivit unui comunicat NuScale.
Raportul specifică, de asemenea, că această metodologie este aplicabilă numai la proiectul SMR al NuScale, datorită, în parte, caracteristicilor unice de securitate nucleara ale proiectului , capacității și performanțelor care nu se regăsesc în instalațiile nucleare actuale.
Proiectul NuScale are sisteme de securitate nucleara complet pasive, care garantează că reactoarele se vor opri în siguranță și se vor auto-răci, pe termen nelimitat, și realizează acest lucru fără a fi nevoie de intervenția unui operator sau a unui computer, de alimentare cu curent alternativ sau continuu sau de adăugarea de apă – o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă ușoară.
Caracteristici unice de securitate nucleară
Proiectul centralei electrice NuScale încorporează șapte straturi de protecție pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populatie și mediul inconjurator.
Tehnologia SMR a NuScale are caracteristici, capabilități și performanțe care nu se regăsesc în centralele nucleare existente – are sisteme de securitate nucleară complet pasive. , ceea ce asigură:
-Reactoarele se vor opri în siguranță și se vor auto-răci, pe termen nelimitat, fără a fi nevoie de acțiunea operatorului sau a computerului, curent alternativ sau curent direct, sau de adăugare de apă – o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă ușoară.
-Design-ul avansat al NuScale elimină necesitatea a două treimi din sistemele și componentele de securitate nucleară găsite în reactoarele mari de astăzi, inclusiv nevoia de a avea surse de alimentare de rezervă, cum ar fi generatoarele diesel de urgență care sunt costisitoare.
-Clădirea reactoarelor NuScale este rezistentă la cutremure, perturbări geomagnetice și alte evenimente naturale, precum și la evenimentele generatoare de impulsuri electromagnetice sau impact al aeronavelor.
-Combustibilul uzat este depozitat sub apă într-un bazin de beton, timp de cel puțin 5 ani, o structură foarte robustă proiectată pentru categoria seismică 1 și conform cerințelor de rezistență la impactul cauzat de prabusirea unei aeronave.
-Combustibilul nuclear uzat are încă o energie considerabilă disponibilă și ar putea fi recuperat/reutilizat. Sunt în curs de dezvoltare noi tehnologii care pot utiliza acest combustibil, iar designul NuScale va putea profita de aceste proiecte avansate atunci când vor fi realizate.
Această nouă realizare a NuScale se bazează, de asemenea, pe flexibilitatea considerabilă a NuScale pentru a alimenta o gamă largă de aplicații energetice. O dimensiune redusă a zonei de planificare la urgenta poate găzdui mai bine o centrală NuScale VOYGR SMR care să fie amplasată în imediata apropiere a surselor de preluare a căldurii, în apropierea orașelor și localităților pentru încălzire urbană și este mai potrivită pentru a re-energiza flota tot mai mare de centrale pe cărbune scoase din funcțiune. În plus, evidențiază capacitatea centralelor VOYGR SMR de a oferi comunităților din întreaga lume un acces mai mare la energie sigură, fiabilă și fără emisii de carbon.
Echipa de la NuScale a multumit experților de la NRC pentru nenumăratele ore de examinare pentru a se asigura că proiectul reactorului nostru îndeplinește cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Această veste este o dovadă în plus că tehnologia inovatoare a NuScale este de neegalat și este cea mai sigură tehnologie care a obținut vreodată aprobarea de proiectare.
Astfel, cu un proiect sigur, autorizat, realizat în baza unei strategii și calendar ferme, România poate deveni un lider regional prin coagularea unui lanț local de furnizori-hub producție/ansamblare și furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est, Nuclearelectrica devenind operator regional de tehnologie NuScale, un centru regional de excelență în pregătire prin implementarea unui simulator NuScale la Universitatea Politehnica București și lansarea unor programe regionale de pregătire.
Interesul statelor UE pentru dezvoltarea SMR a crescut semnificativ, acestea fiind o soluție pentru gestionarea unei serii diferite de riscuri, pornind de la necesitatea de a răspunde optim necesităților de securitate energetică și politicilor de mediu. Franța, Polonia, Cehia, Estonia, Suedia, Belgia, Bulgaria sunt interesate de dezvoltarea SMR. De asemenea, Marea Britanie este interesată în dezvoltarea SMR. În același timp, NuScale a semnat deja memorandumuri de colaborare cu companii din diverse țări europene, exemple în acest sens fiind KGHM și PBE – Polonia, Energoatom -Ucraina, Energy Holding – Bulgaria; CEZ – Cehia etc.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).