20 C
București
luni, mai 23, 2022

Energie – OMV Petrom a majorat prețul carburanților cu 10 bani/l. Prima… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

OMV Petrom, liderul pieței de carburanți, a scumpit începând cu miezul nopții de joi spre vineri, atât benzina, cât și motorina cu 10 bani/l atât la stațiile Petrom, cât și la cele OMV.

În cazul benzinei este vorba de prima majorare de preț din ultima săptămână, perioadă în care compania a majorat prețul combustibilului Diesel de mai multe ori, scumpirea cumulată fiind de 33 de bani.

Aprecierea prețului petrolului din ultima săptămână, dezechilibrul dintre cererea și oferta de combustibil diesel de pe piața europeană, dar și intrarea în revizie a conductei prin care Rompetrol și Lukoil importă țițeiul pe care-l prelucrează în România continuă să producă efecte pe piața autohtonă a carburanților...

OMV Petrom, liderul pieței de carburanți, a scumpit începând cu miezul nopții de joi spre vineri, atât benzina, cât și motorina cu 10 bani/l atât la stațiile Petrom, cât și la cele OMV. În cazul benzinei este vorba de prima majorare de preț din ultima săptămână, perioadă în care compania a majorat prețul combustibilului Diesel de mai multe ori, scumpirea cumulată fiind de 33 de bani.

Aprecierea prețului petrolului din ultima săptămână, dezechilibrul dintre cererea și oferta de combustibil diesel de pe piața europeană, dar și intrarea în revizie a conductei prin care Rompetrol și Lukoil importă țițeiul pe care-l prelucrează în România continuă să producă efecte pe piața autohtonă a carburanților.

Chiar dacă joi petrolul Brent, de referință pe piața europeană, coborâse la 118 dolari/baril, comparativ cu minimul săptămânii trecute, de 97 dolari pe baril, Brent-ul a înregistrat o apreciere săptămânală de aproximativ 22%.

Dacă joi, prețul motorinei la stațiile Petrom era de 8,03-8,12 lei, în funcție de amplasamentul acestora, la primele ore ale zilei de vineri acesta urcase la 8,13-8,22 lei/l.

Și prețul benzinei comercializate de Petrom, rămas același de vinerea trecută, de 7,6-7,74 lei/l, a urcat vineri la 7,7-7,84 lei/l.

OMV Petrom a scumpit vineri cu 10 bani nu numai carburanții din stațiile Petrom, ci și pe cei din stațiile OMV care s-au majorat de la 8,22-8,42 lei/l la 8,32-8,52 lei/l, în cazul motorinei OMV Diesel, și de la 7,8-7,99 lei/l la 7,9-8,09 lei, în cazul benzinei MaxxMotion.

După scumpirea de 9 bani/l de joi, și Lukoil a majorat vineri cu alți 4 bani prețul motorinei la stațiile din București, de la 8,04-8,07 lei/l, la 8,08-8,11 lei/l. Prețul benzinei a rămas același, de 7,68-7,73 lei/l.

Și MOL și-a temperat scumpirea motorinei, după ce de 10 bani/l de joi, vineri crescând prețul acesteia cu doar 3 bani/l, de la 8,18-8,37 lei/l la 8,21-8,4 lei/l.

Ca și în cazul Lukoil, prețul benzinei nu a suferit modificări, fiind același cu cel de joi, de 7,75-8 lei/l.

Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global. Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia.

Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.

Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.

De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 57%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 26% în cazul benzinei și cu aproximativ 33%, în cazul motorinei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!