0.6 C
București
duminică, ianuarie 29, 2023

Energie – Operatorii feroviari devin prosumatori de energie electrică – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Acum, ANRE a elaborat un proiect de reguli de compensare pentru acești prosumatori, care în esență sunt similare cu cele aplicate persoanelor care au panouri solare pe acoperișuri cu putere instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum...

27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie, dacă sunt îndreptățiți să beneficieze de plafonul de 1 leu/kWh pentru 85% din consum în calitate de IMM-uri prevăzut de actul normativ, operatorii feroviari prosumatori își vor vinde energia la același preț plafonat pe care îl datorează furnizorilor pentru ce consumă...

Acestea au fost solicitate Ministerului Transporturilor, de exemplu, în 2016, printr-o scrisoare adresată de către Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR) ministrului de atunci, Dan Marian Costescu.

Operatorii feroviari vor avea posibilitatea de a deveni prosumatori de energie electrică, urmând să fie compensați cantitativ de către furnizorii lor pentru diferența dintre volumul de electricitate pe care locomotivele lor îl consumă în mers și cel reintrodus în rețea prin intermediul așa-numitelor ″frânări recuperative″, prin care energia cinetică generată de frânare este convertită în curent electric.

Prevederea a fost introdusă în legislația primară anul trecut, Legea energiei stipulând în prezent că printre prosumatori se numără și clienții finali care dețin unități mobile electrice ce produc energie recuperativă prin frânare și o livrează în sistemul energetic național.

″Se vor efectua toate modificările și completările legislației în vigoare, astfel încât operatorii care dețin unități mobile electrice, care produc energie recuperativă (regenerativă) prin frânare și o livrează în sistemul energetic național să fie incluși în definiția de prosumator și să aibă posibilitatea de a compensa această energie electrică produsă (din surse regenerabile) cu energia consumată. (…) Metodologia privind compensarea cantitativă (…) va fi elaborată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) (…)″, scrie în lege.

Acum, ANRE a elaborat un proiect de reguli de compensare pentru acești prosumatori, care în esență sunt similare cu cele aplicate persoanelor care au panouri solare pe acoperișuri cu putere instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum.

Astfel, furnizorii de energie vor fi obligați să achiziționeze energia electrică produsă din surse regenerabile de energie în unitățile mobile dotate cu sisteme de producere a energiei electrice în timpul frânării recuperative și livrată în SEN, la un preț identic cu prețul energiei electrice active utilizat de furnizorul de energie electrică în contractul de furnizare încheiat cu prosumatorul în calitate de consummator, fără a include tarife de transport, sistem și distribuție, certificate verzi, taxă de cogenerare, acciză și TVA.

Pe perioada aplicării OUG nr. 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie, dacă sunt îndreptățiți să beneficieze de plafonul de 1 leu/kWh pentru 85% din consum în calitate de IMM-uri prevăzut de actul normativ, operatorii feroviari prosumatori își vor vinde energia la același preț plafonat pe care îl datorează furnizorilor pentru ce consumă.

″În vederea realizării compensării cantitative dintre energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în SEN de prosumatorii care unități mobile dotate cu sisteme de producere a energiei electrice în timpul frânării recuperative și energia electrică consumată de aceștia în calitate de consumatori, furnizorul de energie electrică realizează compensarea între factura emisă pentru energia electrică consumată din SEN de prosumator în calitate de consumator și factura emisă în numele și în contul prosumatorului pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în SEN, în baza acordului prealabil și al procedurii de acceptare încheiate între părți conform reglementărilor aplicabile în domeniul fiscal″, prevede proiectul de Metodologie de compensare elaborat de ANRE.

În factura emisă de furnizorul de energie electrică în numele și în contul prosumatorului se facturează energia electrică produsă din surse regenerabile și livrată în SEN, fără a depăși cantitatea de energie electrică consumată din SEN de prosumator, în perioada de facturare, pe baza înregistrărilor contoarelor de măsurare a energiei electrice produse și livrate/consumate din SEN și, dacă este cazul, inclusiv de contoarele de măsurare a energiei electrice amplasate în instalațiile prosumatorului.

În situația în care cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile și livrată în SEN de prosumator este mai mare decât energia electrică consumată de acesta din SEN, în perioada de facturare, furnizorul de energie electrică determină cantitatea de energie electrică reportată pentru perioada următoare/perioadele următoare de facturare, ca diferență dintre cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie și livrată în SEN de prosumator în perioada de facturare și cantitatea de energie electrică consumată de acesta din SEN în calitate de consumator, în aceeași perioadă de facturare, și returnează, în mod automat, cantitatea de energie electrică reportată, parțial sau total, pentru acoperirea consumului de energie electrică al prosumatorului în perioada/perioadele următoare de facturare în care cantitatea de energie electrică consumată de prosumator din SEN este mai mare decât cantitatea de energie electrică produsă și livrată în SEN de acesta și evidențiază distinct într-o anexă la factura de energie electrică emisă de furnizorul de energie electrică, în baza contractului de furnizare a energiei electrice, cantitatea de energie electrică returnată în fiecare perioadă de facturare, inclusiv prețul acesteia care este egal cu prețul din factura emisă prosumatorului în perioada în care energia electrică reportată a fost efectiv produsă și livrată în SEN, până la utilizarea integrală a cantității de energie electrică reportată prevăzută în factura emisă, în ordinea în care aceasta a fost livrată în SEN.

După cum a relatat Profit.ro, operatori feroviari privați insistă de mai mult timp în favoarea acestor modificări legislative. Acestea au fost solicitate Ministerului Transporturilor, de exemplu, în 2016, printr-o scrisoare adresată de către Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR) ministrului de atunci, Dan Marian Costescu. Din organizație fac parte jucători majori precum Regiotrans și Grup Feroviar Român.

Astfel, în scrisoarea OPSFPR către ministrul Transporturilor, printre soluțiile propuse pentru creșterea competitivității transportului feroviar de mărfuri se număra și „modificarea cadrului legislativ în domeniul energiei electrice de tracțiune a trenurilor, în sensul recunoașterii energiei recuperative de frânare produse de către locomotivele electrice și compensarea acesteia în facturile de energie plătite de către operatorii de transport feroviar”.

O parte din consumul feroviar de energie electrică este asigurat în calitate de furnizor de către compania de stat Electrificare CFR SA, parte a Companiei Naționale CFR SA, care achiziționează din piață necesarul de electricitate.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!