0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Energie – OPINII Pieţele energiei văd luminiţa de la capătul conflictului din Ucraina – 15.11.2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Este un declin care a început de la maximul de 343 de euro de la finalul lunii august, când preţul încercase să depăşească valoarea record generată de şocul începutului conflictului, cotaţiile sărind atunci de la 76 euro pe 24 februarie (momentul în care armata rusă invadează Ucraina) la 345 euro în 4 martie...

În România, la Bursa Română de Mărfuri, cotaţiile pentru ziua următoare erau de 362 lei/MWh (stabilite în 13 noiembrie), iar cele pentru scadenţa din decembrie la 550 lei/MWh.

Pe OPCOM, piaţa zilei următoare pentru energia electrică arăta un preţ de 1.012 lei pentru ziua de livrare 14 noiembrie.

Pe măsură ce tot mai multe voci cer începerea negocierilor pentru finalizarea ostilităţilor dintre Ucraina şi Rusia, pieţele de energie experimentează deja cotaţii apropiate de momentul declanşării conflictului.

Pe bursa olandeză TTF, preţul futures al gazelor natuale cu livrare în decembrie e ajuns la 104 euro/MWh. Este un declin care a început de la maximul de 343 de euro de la finalul lunii august, când preţul încercase să depăşească valoarea record generată de şocul începutului conflictului, cotaţiile sărind atunci de la 76 euro pe 24 februarie (momentul în care armata rusă invadează Ucraina) la 345 euro în 4 martie.

De la finalul lunii august declinul este însă constant, fără vârfuri intermediare, o cădere lentă şi ordonată până la valorile de azi.

În România, la Bursa Română de Mărfuri, cotaţiile pentru ziua următoare erau de 362 lei/MWh (stabilite în 13 noiembrie), iar cele pentru scadenţa din decembrie la 550 lei/MWh.

Pe OPCOM, piaţa zilei următoare pentru energia electrică arăta un preţ de 1.012 lei pentru ziua de livrare 14 noiembrie. Faţă de maximul de 3.000 lei/MWh la care se făceau tranzacţiile la finalul lunii august, stăm incomparabil mai bine. Să menţionăm că, în 24 februarie, preţul mediu pentru ziua următoare fusese de 862 lei/MWh, deci nu foarte scăzut în raport cu ce avem azi.

Cu alte cuvinte, preţul a recuperat mare parte din influenţa războiului asupra sa şi rămâne acum să recupereze şi efectele politicii zero emisii la nivelul UE, pentru a ne întoarce la valori relativ decente pentru consumatori.

Rămâne de văzut cum se vor tranşa lucrurile în Ucraina în final, părăsirea inexplicabilă a Hersonului de către armata rusă, în condiţiile în care ucrainienii nu exercitau o presiune mare în zona frontului în acel moment, fiind interpretată de mai mulţi analişti ca o invitaţie la negocieri sau chiar ca o acţiune rezultată în urmă unor negocieri subterane.

Furnizorii n-au aflat încă de preţurile mai mici din piaţă

Cine încearcă o simulare pentru un consum lunar de 250 KW folosind comparatorul ANRE pentru zona Bucureşti, găseşte pe primul loc oferta Hidroelectrica, cu 0,67 lei/kwh, dar următorii clasaţi vin la mare distanţă-Grenerg cu 1,64 lei/KWh, Electrica Furnizare 1,68 lei, Enel Energie 1,91 lei, CEZ Vânzare 2,68 lei etc.

Dacă ne uităm pe structura costurilor Hidroelectrica, se observă că energia activă reprezintă doar 0,25 lei din cei 0,67, restul presupunând tarif distribuţie (0,2 lei/kWh), certificate verzi (0,07 lei/kWh), transport (extragere a energie din reţea) – 0,02 lei/kWh, tarif pentru serviciul de sistem (0,009 lei/MWh), cogenerare (0,003 lei/kWh) etc. În final se ajunge la un preţ de 0,56 lei/kW înainte de aplicarea TVA, ceea ce înseamnă că din toate aceste taxe şi tarife suplimentare se adaugă 0,31 lei/kWh la preţul energiei active.

Extrapolând, furnizorii care vor putea cumpăra energia electrică cu 450 lei/MWh (0,45 lei/KWh) din ianuarie 2023, conform ultimei OUG emise de Guvern, au spaţiu de manevră pentru a se încadra în plafoanele pentru persoane fizice (0,68-0,8 lei/KWh) şi pentru a obţine profit la vânzarea către marii consumatori (aceştia vor achizitiona energia cu 1,3 lei/kWh).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!