5.8 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Energie – OPINII Un drum cu dus şi întors – din vedetă a bursei la cenuşăreasă – 08.12.2021 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Ei bine, va imaginaţi ce corecţie îşi luau luni acţiunile cu perspectiva suspendării producţiei în faţă.Electrica era o acţiune de portofoliu cam până la jumătatea anului... Oare când a intrat în insolvenţă cum ar fi plonjat cotaţiile la aflarea veştii, dacă era listată?Să ne amintim de SIF-uri în 2009? De băncile în corzi în criza financiară? De vedetele Rasdaq în perioada febrei terenurilor intravilane şi de cele mai noi de pe AeRO după spargerea mitului că orice se listează după un plasament privat creşte de câteva ori din prima zi?Uneori acţiunile vedetă de care vorbesc mai sus au scăzut odată cu piaţa... Nu toţi investitorii care le-au avut în portofoliu au rezistat cu stoicism oscilaţiilor de preţ, unii le-au vândut repede speriaţi de scăderi, alţii au marcat la timp profitul... Acum, depozitele sunt un soi de conturi curente pe partea de randament, dar inflaţia urcă treptat odată cu datoriile statului, astfel încât în câteva luni am putea avea titluri de stat mult mai interesante ca dobânzi decât acum şi depozite care să le calce pe urme (băncile se vor confrunta anul viitor cu restanţe la credite după majorarea dobânzilor astfel încât va trebui să atragă resurse noi).

Luni am aflat că Azomureş intenţionează să îşi îngheţe producţia pe motiv că preţurile gazelor au explodat şi că îngrăşămintele care să înglobeze preţul aberant de acum ar deveni repede nevandabile, astfel încât compania ar fi nevoită să producă pe stoc. Dacă am fi întrebat pe oricine acum şase luni dacă acţiunile Azomureş ar fi fost o investiţie bună dacă societatea rămânea listată, răspunsul era previzibil, doar agricultura noastră are perspective bune. Ei bine, va imaginaţi ce corecţie îşi luau luni acţiunile cu perspectiva suspendării producţiei în faţă.

Electrica era o acţiune de portofoliu cam până la jumătatea anului, cu dividende previzibile, perspective bune (vezi maşinile electrice), dar preţurile energiei au urcat nebuneşte, iar compania care trebuie să livreze energie pe contracte mai vechi, la preţuri semnificativ mai mici, aproape că a rămas fără profit la nouă luni. Cu ceva vreme în urmă, când preţurile din energie erau foarte scăzute, acţiunile Nuclearelectrica erau la 8 lei şi nimeni nu îşi dădea coate să le ia. Acum, la peste 40 de lei sunt, însă, foarte bune.

Hidroelectrica este perla coroanei, mai ales la cotaţiile actuale ale energiei. Oare când a intrat în insolvenţă cum ar fi plonjat cotaţiile la aflarea veştii, dacă era listată?

Să ne amintim de SIF-uri în 2009? De băncile în corzi în criza financiară? De vedetele Rasdaq în perioada febrei terenurilor intravilane şi de cele mai noi de pe AeRO după spargerea mitului că orice se listează după un plasament privat creşte de câteva ori din prima zi?

Uneori acţiunile vedetă de care vorbesc mai sus au scăzut odată cu piaţa, pe un trend venit în forţă din pieţele externe, alteori a fost vorba de un context economic intern. Nu toţi investitorii care le-au avut în portofoliu au rezistat cu stoicism oscilaţiilor de preţ, unii le-au vândut repede speriaţi de scăderi, alţii au marcat la timp profitul, unii au păstrat pe termen lung până şi-au mai revenit preţurile (la SIF-uri nici acum).

Morala poveştii este că nu este neapărat nevoie să ai tot timpul acţiuni, mai ales când poveştile de succes se înmulţesc (după o perioadă amplă de creşteri). Iar, dacă bursă este o sursă potrivită de diversificare pentru economiile cuiva, o alternativă de luat în calcul pentru cei care nu vor să stea tot timpul cu ochii pe platformele brokerilor este investiţia într-un ETF pe indici. Cel puţin în acest mod nu stai încordat la gândul că un emitent sau altul face o surpriză deosebit de proastă, ponderea sa în portofoliul indicelui nu este suficient de mare pentru a produce pagube ireparabile. În plus, în acest fel ai şi dividendele incluse în preţul unităţii de fond şi nu mai ai bătăi de cap din această sursă.

Similar, în cazul plasamentelor monetare. În 2009-2010, depozitele bancare la termen erau o afacere fumoasă, mai ales când în criza financiară băncile se temeau de retragerea masivă a depozitelor şi supralicitau cu dobânzi de două cifre. Acum, depozitele sunt un soi de conturi curente pe partea de randament, dar inflaţia urcă treptat odată cu datoriile statului, astfel încât în câteva luni am putea avea titluri de stat mult mai interesante ca dobânzi decât acum şi depozite care să le calce pe urme (băncile se vor confrunta anul viitor cu restanţe la credite după majorarea dobânzilor astfel încât va trebui să atragă resurse noi).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!