12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Energie – OUG pentru finalizarea noii centrale a Romgaz de la Iernut cu aceiași contractori și preț majorat – Sinteza

7 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, care va permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut, blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro...

Ne-am înțeles cu guvernul spaniol, dar trebuie să venim cu o OUG pentru a putea debloca aceste lucrări, pentru a putea <deschide> acel contract care, în momentul de față, potrivit legislației în vigoare, este închis într-o sumă fixă și, evident, la nivelul anului 2022, suma nu mai poate fi aceeași cu cea de la nivelul anului 2022.

Ordonanța aprobată joi prevede că, în cazul în care un contract de achiziție sectorială încheiat pentru realizarea și dezvoltarea de capacități de producere energie electrică a încetat prin reziliere din orice cauze, care fac imposibilă finalizarea obiectivului de investiții în cadrul perioadei contractuale...

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, care va permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului noii centrale pe gaze de 430 MW a Romgaz de la Iernut, blocat după rezilierea de către Romgaz a contractului cu consorțiul de executanți Duro Felguera-Romelectro, firma românească intrând între timp și în insolvență.

Ministrul de resort, Virgil Popescu, anunța încă din februarie că se lucrează la o astfel de ordonanță. Contractul pentru construirea noii centrale a fost încheiat în 2016, la valoarea de 268 milioane euro plus TVA.

“Avem în lucru la minister o ordonanță de urgență pentru a putea relua lucrările la Iernut. La Iernut e din 2016 un contract la cheie, care prevede sumă fixă. Suma a fost depășită, a venit OUG nr. 114/2018 care a majorat niște costuri, au fost niște instrucțiuni ale Agenției Naționale pentru Achiziții Publice – ANAP care practic nu au mai permis modificarea sumei din contract, am fost blocați într-un contract cu sumă fixă care nu a fost finalizat. Trebuia finalizat din 2019, firma spaniolă a avut dificultăți financiare, a fost aproape de a intra în faliment, în insolvență. La Consiliul de Miniștri din UE de la Amiens am avut discuții cu ministra spaniolă a Energiei. Ne-am înțeles cu guvernul spaniol, dar trebuie să venim cu o OUG pentru a putea debloca aceste lucrări, pentru a putea <deschide> acel contract care, în momentul de față, potrivit legislației în vigoare, este închis într-o sumă fixă și, evident, la nivelul anului 2022, suma nu mai poate fi aceeași cu cea de la nivelul anului 2022. Evident, eventualele penalități de întârziere se vor recupera în instanță, aceste lucruri sunt normale și cine a greșit trebuie să plătească“, declara public Popescu pe 10 februarie.

Ordonanța aprobată joi prevede că, în cazul în care un contract de achiziție sectorială încheiat pentru realizarea și dezvoltarea de capacități de producere energie electrică a încetat prin reziliere din orice cauze, care fac imposibilă finalizarea obiectivului de investiții în cadrul perioadei contractuale, iar restul investiției rămas de executat reprezintă mai puțin de 40% din stadiul fizic aferent finalizării obiectivului de investiții, entitatea contractantă are dreptul fie de a finaliza obiectivul de investiții cu contractantul inițial, prin aplicarea procedurii de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale, dacă acesta demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util, prin încheierea unui nou contract de achiziției sectorială, fie de a aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractului/contractelor sectoriale necesare finalizării obiectivului de investiții unui operator economic interesat și care demonstrează capacitatea de finalizare a proiectului în termen util.

În ambele situații posibile menționate, “entitatea contractantă nu este ținută de valoarea restului rămas de executat calculată prin raportare la contractul de achiziție sectorială reziliat“, stipulează actul normativ, ceea ce înseamnă că suma plătită companiilor executante poate fi majorată.

Mai mult, în cazul în care se ia decizia finalizării contractului cu contractantul inițial (în cazul de față consorțiul Duro Felguera-Romelectro), nu se va aplica prevederea din Legea achizițiilor sectoriale potrivit căreiaEntitatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului sectorial/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situații: (…) g) operatorul economic și-a încălcat în mod grav sau repetat obligațiile principale ce-i reveneau în cadrul unui contract de achiziții publice, al unui contract sectorial sau al unui contract de concesiune încheiate anterior, iar aceste încălcări au dus la încetarea anticipată a respectivului contract, plata de daune-interese sau alte sancțiuni comparabile“.

Ministerul Energiei a justificat urgența modificării legislației arătând că oprirea pentru 2 ani, pentru lucrări de reabilitare, in anul 2027, a unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MWh, va aduce un deficit semnificativ de energie pe piața internă, care va conduce la necesitatea înlocuirii producției reactorului 1 cu alte surse de energie, pentru echilibrarea cererii si ofertei.

Potrivit instituției, “în vederea restabilirii funcționării sistemului în cazul unor întreruperi majore, s-a instituit prin Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 51/2019 obligația implementării conceptului de „Blackstart”, în vederea restabilirii/repornirii Sistemului electroenergetic național (SEN) în cel mai scurt timp, existând totodată proiecte de investiții aflate în faze avansate de execuție și la a căror execuție s-a tinut cont de aceste cerințe, dar nefinalizate în termen, ceea ce are ca și consecință imposibilitatea restartării sistemului”.

De asemenea, este ca adus ca argument faptul că, “în condițiile în care în care Sistemul Energetic Ucraina-Moldova este conectat la Sistemul European (ENTSO-E), a crescut importanța realizării funcției de restaurare a SEN”, iar “în contextul geopolitic actual, în situația unui blackout al SEN, o investiție energetică nouă, având implementată funcția de Blackstart, ar putea reporni fără tensiune din sistem într-un timp foarte scurt (30-60 min) și ar putea asigura alimentarea cu energie electrică a zonei, pentru restaurarea SEN“.

Romgaz anunța în octombrie anul trecut că lucrările de construcție la noua centrală de la Iernut, pentru care contractul cu executanții fusese reziliat în vară din cauza întârzierilor, sunt finalizate în proporție de cel mult 70%.

După cum a relatat Profit.ro, conducerea Duro Felguera declara în vara lui 2021, la puțin timp după rezilierea contractului, că asocierii i se cuvin compensații financiare din partea clientului Romgaz pentru creșterea de costuri determinată de majorarea, prin celebra OUG nr. 114/2018, a salariului minim în construcții din România. Spaniolii mai susțineau că partea de lucrări aflată în responsabilitatea Duro Felguera a fost finalizată în proporție de 98%, în timp ce partenerul Romelectro “nu a ajuns la acest nivel de progres, acesta fiind motivul invocat de client (Romgaz – n.r.) pentru rezilierea contractului”, potrivit unui document al companiei iberice.

Rezilierea de către Romgaz pe 18 iunie 2021 a contractului de construcție a noii centrale de producție de energie de la  Iernut încheiat în 2016 cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, notificată inițial pe 2 aprilie și amânată ulterior de multiple ori, a reactivat acțiunea intentată de spanioli pe 6 aprilie la Tribunalul Sibiu contra rezilierii și a executării de către Romgaz a garanției de bună execuție a contractului. Potrivit Duro Felguera, garanția respectivă se ridică la 24,8 milioane euro.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!