0.8 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023

Energie – Petre STOIAN, Delgaz Grid: Utilizarea gazului natural va facilita o tranziție energetică justă pentru România, timp în care se vor putea dezvolta soluții alternative, scalabile și sustenabile – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Totuși, gazele naturale rămân parte intrinsecă din tranziția energetică Uniunii Europene către dezideratul net-zero în perspectiva 2050, a apreciat Petre STOIAN, Director General Adjunct al Delgaz Grid, la cea de-a patra ediție a evenimentului FORUMUL GAZELOR NATURALE: Criza Energetică – Risc sau Oportunitate pentru FIT FOR 55, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, pe 9 noiembrie 2022.

Directorul General Adjunct al Delgaz Grid a afirmat că tranziția energetică a Uniunii Europene este în mod inextricabil legată de utilizarea gazelor naturale, dată fiind ponderea semnificativă a acestui combustibil în mix-ul energetic european, însă fiecare stat membru va decide dacă și în ce măsură poate miza pe utilizarea acestei resurse...

În acest sens, dumnealui a subliniat că: “Importanța gazelor naturale este relevată inclusiv la nivelul documentelor cu caracter programatic Fit for 55 și REPowerEU, care nu își propun în sine eliminarea acestui combustibil din mixul energetic european, ci identificarea unor alternative pentru volumele importate din Federația Rusă.

Angajamentul Comisiei Europene pentru atingerea neutralității climatice este imuabil, fiind un obiectiv consfințit la nivelul Legii Europene a Climei. Totuși, gazele naturale rămân parte intrinsecă din tranziția energetică Uniunii Europene către dezideratul net-zero în perspectiva 2050, a apreciat Petre STOIAN, Director General Adjunct al Delgaz Grid, la cea de-a patra ediție a evenimentului FORUMUL GAZELOR NATURALE: Criza Energetică – Risc sau Oportunitate pentru FIT FOR 55, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, pe 9 noiembrie 2022.

Directorul General Adjunct al Delgaz Grid a afirmat că tranziția energetică a Uniunii Europene este în mod inextricabil legată de utilizarea gazelor naturale, dată fiind ponderea semnificativă a acestui combustibil în mix-ul energetic european, însă fiecare stat membru va decide dacă și în ce măsură poate miza pe utilizarea acestei resurse.

În acest sens, dumnealui a subliniat că: “Importanța gazelor naturale este relevată inclusiv la nivelul documentelor cu caracter programatic Fit for 55 și REPowerEU, care nu își propun în sine eliminarea acestui combustibil din mixul energetic european, ci identificarea unor alternative pentru volumele importate din Federația Rusă.

Astfel, importanța gazelor naturale în traseul statelor membre către dezideratul neutralităților climatice este păstrată, însă realitățile energetice ale fiecărei țări vor fi determinante pentru rolul acestui combustibil în mix-ul energetic propriu.

O serie de elemente precum rolul gazului în economia țărilor respective, fie că discutăm despre zona industrială sau de consum casnic, gradul de dependență de Federația Rusă, accesul la surse alternative de aprovizionare, potențialul surselor regenerabile de energie și, de ce nu, chiar nivelul de trai, concură la un răspuns particularizat al fiecarei țări și la manifestarea intereselor proprii în contextul Uniunii Europene.”

Referitor la situația națională, acesta a afirmat: „România are avantajul propriilor resurse de gaze naturale care asigură astăzi peste 80% din necesarul de consum național, la care se adaugă potențialul reservelor suplimentare din arealul offshore al Mării Negre. Raportat la gradul actual de declin natural aceste rezerve ne pot garanta o autonomie locală până în orizontul 2045 – 2050, interval care se suprapune perfect cu perioada în care Uniunea Europeană își propune să realizeze tranziția energetică.

Pentru România, care a militat pentru etichetarea gazelor naturale drept combustibil de tranziție, exploatarea acestei resurse strategice va asigura o tranziție energetică justă, timp în care se vor putea dezvolta soluții alternative, scalabile și sustenabile.

Infrastructura gazieră existentă reprezintă unul din avantajele cheie care face viabilă o strategie națională care își propune să realizeze tranziția energetică exploatând acest tip de resursă. România se bucură de o rețea relativ extinsă de transport, în lungime de peste de peste 14.000 de km, respectiv de distribuție care totalizează aproximativ 60.000 de km și care deservește peste 40% din gospodării,  preponderent localizați în zonele urbane, metropolitane sau periurbane, a precizat domnul Stoian.

„La acest moment, nu există niște soluții scalabile și sustenabile și accesibile care să înlocuiască, pe termen scurt, utilizarea gazului natural. Dacă, de exemplu, într-o zonă de case din jurul unui oraș, ne-am putea gândi la  soluții alternative, precum pompele de căldură, care încă au costuri greu accesibile, în zonele compacte, urbane, renunțarea imediată la utilizarea gazelor naturale pentru încălzire și uz casnic devine aproape imposibilă.

Referitor la politica de gazeificare accelerată, dumnealui a opiniat că: “Avantajul de a deține rezerve interne de gaze naturale, atât onshore, cât și în arealul pontic, nu trebuie să reprezinte o premisă unică și suficientă pentru extinderea infrastructurii de gaze naturale, în continuare fiind nevoie de un cadru legislativ și de reglementare sustenabil, care să asigure viabilitate economică pentru operatorul de rețea și tarife suportabile pentru consumatorul final.”

Directorul Delgaz Grid a completat că în momentul de față, România “se află pe drumul cel bun, în sensul în care a revenit cu adevărat în discuție conceptul de eficiență economică, asta înseamnă că acele rețele de distribuție sunt dezvoltate acolo unde cu adevărat există și un potențial de consum, astfel încât cheltuiala investițională este complementată și de consumurile propriu-zise, pentru că altfel vom edifica niște rețele prin care nu vor circula molecule de gaz, ceea ce înseamnă că toată presiunea respectivă investițională se va descărca, prin efectul socializării, pe întreaga bază de clienți.”

Din perspectiva unui operator de rețea, directorul general adjunct a punctat că: “În contextul general al tranziției energetice riscul cel mai mare este cel legat de durata de viață, respectiv durata de amortizare a investițiilor curente. Indiferent că discutăm despre instalații noi sau despre instalații modernizate, va fi dificil să convingi un operator să finanțeze o rețea care are perspectiva de amortizare în 2070, atunci când orizontul de utilizare al gazelor naturale este cel târziu până în 2050.”

În ceea ce privește situația particulară actuală, caracterizată de criza energetică, Petre Stoian a subliniat că “operatorul de rețea este supus riscului de preț ca oricare alt consumator final, prin prisma consumurilor tehnologice inerente pe care le înregistrează orice sistem de conducte. Trebuie eliminată percepția eronată că operatorul de rețea are un model economic care derivă din costul energiei achiziționate pentru acoperirea costurilor tehnologice. În cel mai bun scenariu, aceste costuri sunt recunoscute în regim de unu la unu și condiționat de investiții care să demonstreze un trend descendent al consumurilor tehnologice, exprimat în cote procentuale.

De aceea, este esențial ca un operator de rețea să beneficieze de un cadru legislativ adaptat la condițiile de criză, care să îi permită acestuia să își poată menține viabilitatea economică a modelului de business, astfel încât costurile alocate pentru consumul tehnologic să aibă, preferabil, un impact neutru depotrivă pentru operatorul de rețea cât și pentru consumatorul final.

În ceea ce privește perspectiva utilizării hidrogenului la scară pe teritoriul național, Petre Stoian a afirmat că strategia Delgaz Grid este de a extinde și adapta infrastructura operată la particularitățile moleculei de hidrogen.

În completare, directorul Delgaz Grid a subliniat că o astfel de strategie asigură o maximă viabilitate tehnologică și economică rețelelor de gaze naturale dincolo de orizontul 2050, când ponderea gazelor naturale va fi minimală în mix-ul energetic autohton și european.

“A învesti într-o rețea hydrogen-ready înseamnă dezvoltarea rețelei de o manieră strategică care ne ferește de scenariul în care peste o decadă am fi fost nevoiți să înlocuim o rețea caduce din punct de vedere tehnologic și incomplet amortizată. Trebuie să ne preocupe de astăzi să edificăm rețele capabile să transporte gazele verzi ale viitorului, între care hidrogenul ocupă un loc central.”

Petre Stoian a punctat că, actualmente, Delgaz Grid are în vedere o astfel de strategie în pofida faptului că, cel puțin deocamdată, cadrul de reglementare în acest sens se află într-un stadiu incipient, atât din punct de vedere al normelor tehnice, cât și din perspectiva lipsei de stimulente pentru a investi într-o rețea performantă care să reflecte standardul hydrogen-ready.

Astfel, chiar dacă hidrogenul nu este soluția prezentului, preocuparea pentru operaționalizarea de rețelei hydrogen-ready trebuie să devină parte intrinsecă din strategia României de a utiliza gazele naturale pe post de combustibil de tranziție.

Referitor la oportunitatea hidrogenului în România, directorul Delgaz Grid a declarat că România deține o poziție privilegiată din mai multe puncte de vedere: “Pentru început, suntem țara cu cel mai mare potențial de producere de energie electrică, folosind resurse regenerabile din SE Europei, condiție de bază pentru a putea produce hidrogen verde la un preț competitiv. În al doilea rând, avem o rețea de transport și distribuție relativ generoasă pe care o putem adapta, transforma, avem structuri geologice capabile să ajute la stocarea acestui compus și avem și o structură de potențiali clienți, mă gândesc aici la companii din zona chimiei, din zona agrochimiei, din zona producătorilor de oțeluri, care ar putea deveni acei clienți necesari pentru a închide acest cerc al producerii și consumului de hidrogen verde. Peste asta, adăugăm faptul că, în Fit for 55, REPower EU, hidrogenul beneficiază de opțiuni generoase de finanțare.

La nivelul grupului EON în Germania, avem proiecte pilot destule promițătoare și am încercat să transpunem toată experiența europeana și într-un registrul național, ne-am propus ca, într-un mediu controlat, să vedem în ce măsură rețelele noastre sunt compatibile cu acest mix de hidrogen cu gaz natural, a mai spus domnul Stoian: „Miza pentru noi este la maniera următoare: ne propunem să învățăm despre compatibilitatea aceasta și să verificăm cumva, și în realitatea noastră, ceea ce au constatat alții. Ne propunem să atragem lângă noi mediul academic, reglementatorul, producători de echipamente care ne vor servi ulterior la edificarea rețelelor și modernizarea lor, respectiv producători de receptoare care consumă acest blend, producători de centrale și așa mai departe.

În opinia sa, “pentru început, va fi vorba de o producere distribuită a hidrogenului pentru consumatori punctuali, urmată de o dezvoltare a utilizării hidrogenului pentru transport de mare tonaj, transport feroviar, lăsând loc optimizării costului de producere și făcând viabile și alte soluții și arii de utilizare a hidrogenului, vehiculat prin rețele de transport și distribuție.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!