Piața globală a tehnologiilor de energie verde va crește de trei ori până în 2030, la 650 de miliarde de dolari, cu condiția ca țările din întreaga lume să își respecte promisiunile în materie de energie și climă.
Locurile de muncă aferente producției de energie curată ar putea crește de peste două ori de la nivelul actual de 6 milioane, la aproape 14 milioane de posturi până în 2030, potrivit unui studiu al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
Pe măsură ce tranziția către energie verde progresează, este de așteptat o creștere rapidă a industriei și a numărului angajaților din acest sector.
În același timp, lanțurile actuale de aprovizionare cu tehnologii de energie curată prezintă riscuri cauzate de concentrarea geografică a resurselor, a instalațiilor de exploatare și prelucrare a acestora, și a unităților de fabricare a tehnologiei.
Pentru tehnologii precum panourile solare, centralele eoliene, bateriile pentru mașinile electrice, electrolizoarele și pompele de căldură, cele mai mari trei țări producătoare dețin cel puțin 70% din capacitatea de producție pentru fiecare tehnologie. În fiecare dintre aceste sectoare, China are cea mai mare amprentă.
Între timp, o mare parte din exploatarea mineralelor critice este concentrată într-un număr mic de țări. De exemplu, Republica Democrată Congo produce peste 70% din cobaltul mondial, iar 90% din producția mondială de litiu este asigurată de doar trei țări, respectiv Australia, Chile și China.
”Lumea ar beneficia dacă lanțurile de aprovizionare cu tehnologii curate ar fi mai diversificate”, a spus directorul executive al IEA, Fatih Birol (foto).
Din cauza acestor riscuri, tranziția energetică a multor țări devine dificilă și costisitoare. Spre exemplu, creșterea prețurilor la cobalt, litiu și nichel a dus la majorarea cu 10% a prețului bateriilor pentru vehicule electrice, în 2022.
De asemenea, costul turbinelor eoliene produse în afara Chinei a crescut după ani de scădere, iar tendințe similare pot fi observate și în cazul materialelor pentru panourile fotovoltaice.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).