4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Energie – Polonezii stau zile întregi la coadă pentru a cumpăra cărbune pentru iarnă, de teama unei penurii în timpul iernii – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marți de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa.

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire și se confruntă acum cu penurii și creșteri de prețuri, după ce Polonia și Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova...

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită prețurilor competitive și a faptului că cărbunele rusesc este vândut în bucăți mai potrivite pentru uz casnic.

În căldura de la sfârșitul verii din Polonia, zeci de mașini și camioane se aliniază la mina de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka, oamenii așteptând la coadă zile și nopți pentru a se aproviziona cu combustibil pentru iarnă, de teama unei penurii în timpul iernii, situația amintind de vremurile comuniste, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marți de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el și familia sa.

”Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el, după trei nopți de dormit în micul lui hatchback roșu, la o coadă de camioane, tractoare cu remorci și mașini private.

„Aceasta depășește imaginația, oamenii dorm în mașinile lor. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva și mai rău.”

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire și se confruntă acum cu penurii și creșteri de prețuri, după ce Polonia și Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova, în februarie.

Polonia a interzis achizițiile de cărbune din Rusia, cu efect imediat, în aprilie, în timp ce blocul a obligat ca acestea să fie eliminate până în august.

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită prețurilor competitive și a faptului că cărbunele rusesc este vândut în bucăți mai potrivite pentru uz casnic.

Cererea în creștere a forțat Bogdanka și alte mine controlate de stat să raționaleze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantități limitate.

Artur, care nu a vrut să-și dea numele complet, a spus că a strâns documente de la familia sa extinsă în speranța de a-și ridica toate alocațiile de combustibil deodată.

Mina a vândut vineri combustibil pentru aproximativ 250 de gospodării și a continuat vânzările în weekend, pentru a reduce timpii de așteptare, a declarat pentru Reuters Dorota Choma, un purtător de cuvânt al minei Bogdanka.

Limitele sunt stabilite pentru a preveni stocurile exagerate și profitul incorect, sau chiar vânzarea de locuri în coadă, a spus Choma.

Ca toate minele de cărbune poloneze, Bogdanka vinde de obicei cea mai mare parte a cărbunelui pe care îl produce la centralele electrice. Anul trecut, a vândut mai puțin de 1% din producție clienților individuali, așa că nu are logistica necesară pentru a vinde combustibil direct cumpărătorilor cu amănuntul.

Lukasz Horbacz, șeful Camerei de Comerț pentru Cărbune din Polonia, a declarat că scăderea importurilor rusești a început în ianuarie, când Moscova a început să folosească calea ferată pentru transportul militar.

„Dar principalul motiv al penuriei este embargoul care a intrat în vigoare imediat. A dat piața peste cap”, a declarat el pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al Weglokoks, un comerciant de cărbune de stat însărcinat de guvern să stimuleze importurile din alte țări a refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul Climei nu a fost disponibil pentru comentarii.

Oficialii guvernamentali au spus în mod repetat că Polonia va avea suficient combustibil pentru a satisface cererea.

În ultimii ani, Polonia a fost cel mai vocal critic al politicii UE în materie de climă și un apărător ferm al cărbunelui care generează până la 80% din electricitatea sa. Dar producția de cărbune a scăzut constant pe măsură ce costul exploatării miniere la niveluri mai profunde crește.

Consumul de cărbune s-a menținut în mare parte constant, ceea ce a determinat o creștere treptată a importurilor.

În 2021, Polonia a importat 12 milioane de tone de cărbune, dintre care 8 milioane de tone proveneau din Rusia și utilizate de gospodării și centrale termice mici.

În iulie, Polonia a ordonat unor două companii controlate de stat să importe câteva milioane de tone de combustibil din alte surse, inclusiv Indonezia, Columbia și Africa, și a introdus subvenții pentru proprietarii de case care se confruntă cu o dublare sau triplare a prețului cărbunelui față de iarna trecută.

”Până la 60% dintre cei care folosesc cărbune pentru încălzire pot fi afectați de sărăcia energetică”, a spus Horbacz.

Întors la Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local care s-a așezat la coadă marți, a spus că este pregătit pentru o așteptare lungă.

”Tractorul meu stă la rând, mă duc acasă să dorm puțin”, a spus el.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!