0.9 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Energie – Polonia se opune raționalizării consumului său de gaze naturale – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Guvernul polonez a reiterat că nu va reduce consumul de gaz, în pofida acordului european convenit cu o zi în urmă pentru diminuarea consumului de gaze cu 15% pe care Polonia l-a votat favorabil în Consiliul UE, reducere care în prezent este voluntară pentru statele membre...

Cât despre diminuarea livrărilor de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 (reduse de Rusia începând de miercuri la 20% din capacitatea conductei, respectiv jumătate din volumul livrat până în prezent după o altă diminuare anterioară), titulara Ministerului polonez al Mediului a asigurat că această măsură decisă de Moscova ''nu va afecta semnificativ Polonia''...

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marți - după ce statele UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15% - că țara sa ''nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată'' și a insistat că cel mai important lucru pentru guvernul de la Varșovia este ''să garanteze securitatea energetică poloneză și interesele polonezilor''.

Guvernul polonez a reiterat că nu va reduce consumul de gaz, în pofida acordului european convenit cu o zi în urmă pentru diminuarea consumului de gaze cu 15% pe care Polonia l-a votat favorabil în Consiliul UE, reducere care în prezent este voluntară pentru statele membre, dar pe care Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de ”penurie gravă”, ce ar putea surveni în eventualitatea sistării furnizării gazelor rusești.

Într-un interviu acordat presei poloneze, citate de agenția EFE, ministrul polonez al mediului Anna Moskwa a spus că nu vede ”necesitatea reglementării folosirii gazului”, întrucât Polonia ”se află într-o poziție mai bună comparativ cu alte țări” membre ale UE, scrie Agerpres.

”Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuția gazului) lucrează la investiții urgente pentru a-și crește capacitatea, livrările de gaze rămân stabile și nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuție” către consumatori, a explicat ea. Deci ”nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia”, a promis Anna Moskwa.

Cât despre diminuarea livrărilor de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 (reduse de Rusia începând de miercuri la 20% din capacitatea conductei, respectiv jumătate din volumul livrat până în prezent după o altă diminuare anterioară), titulara Ministerului polonez al Mediului a asigurat că această măsură decisă de Moscova ”nu va afecta semnificativ Polonia”.

Mai mult, a continuat ea, ”când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcțiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va crește treptat”, și în plus este așteptată ”finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia”.

Conducta Baltic Pipe, care va transporta gaz norvegian către Polonia, va atinge în câteva luni de la darea în folosință capacitatea sa maximă de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ același volum de gaz pe care Polonia îl importa din Rusia.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marți – după ce statele UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15% – că țara sa ”nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată” și a insistat că cel mai important lucru pentru guvernul de la Varșovia este ”să garanteze securitatea energetică poloneză și interesele polonezilor”.

Compania PGNiG a publicat în acest timp un comunicat în care afirmă că deocamdată nu are cunoștință despre ”măsurile care vor fi luate la nivel național pentru implementarea acordului UE asupra gazului”.

Comisia Europeană a cerut inițial ca statele UE să-și reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaze să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, țară foarte dependentă de gazul rusesc.

În cazul unei sistări a livrărilor de gaze din Rusia, volume deja diminuate semnificativ de Moscova ca represalii după sancțiunile ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, un astfel de șoc major asupra primei economii a UE s-ar repercuta inevitabil asupra ansamblului blocului comunitar, de unde nevoia de ”solidaritate”, a motivat Comisia Europeană.

Acest plan al Bruxellesului a fost însă primit cu critici de mai multe state membre, mai ales cele din sudul UE, astfel că în urma negocierilor din Consiliul UE acordul convenit marți prevede că statele membre vor face ”tot posibilul” să-și reducă cu 15% consumul de gaze în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, față de media ultimilor cinci ani.

Acest angajament este voluntar, dar în cazul unui ”risc de penurie gravă” el va deveni obligatoriu, însă mecanismul stabilit în final prevede mai multe situații în care țările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

Acordul a fost votat favorabil în Consiliul UE de toate cele 27 de state membre, cu excepția Ungariei. ”Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare care ignoră complet interesele naționale”, a declarat presei ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. ”Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile și companiile nu-l pot folosi? Este o inepție”, a adăugat acesta.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!