1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Energie – Prețul spot la gaze a atins maximul ultimei luni, de 3 ori peste minimul înregistrat în urmă cu 2 săptămâni – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare a urcat de aproape 3 ori în ultimele 2 săptămâni, ajungând la 550 lei/MWh, după ce pe 2 noiembrie atinsese minimul ultimelor 15 luni, de 192 lei/MWh.

În ziua precedentă fuseseră tranzacționați 13 GWh la un preț mediu cu aproape 100 de lei/MWh mai redus, de 452 lei/MWh.

În urmă cu 2 zile, fuseseră vânduți doar 8 GWh (cantitate de 2 ori mai redusă decât cea de miercuri) la un preț de 362 lei/MWh.

Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare a urcat de aproape 3 ori în ultimele 2 săptămâni, ajungând la 550 lei/MWh, după ce pe 2 noiembrie atinsese minimul ultimelor 15 luni, de 192 lei/MWh. Motivul: Răcirea vremii a făcut ca, începând de miercurea trecută, nivelul consumului intern să-l depășească pe cel al producției autohtone, în prezent acesta fiind acoperit și din extragerile din depozite și importuri.

17 GWh au fost comercializați marți, cu livrare în ziua următoare, la un preț mediu de 550 lei/GWh. Atât prețul, cât și volumele tranzacționate, sunt în creștere. În ziua precedentă fuseseră tranzacționați 13 GWh la un preț mediu cu aproape 100 de lei/MWh mai redus, de 452 lei/MWh. În urmă cu 2 zile, fuseseră vânduți doar 8 GWh (cantitate de 2 ori mai redusă decât cea de miercuri) la un preț de 362 lei/MWh.

La începutul lunii noiembrie, prețul gazului coborâse la 192 lei/MWh. Ultima dată când gazele s-au tranzacționat la un preț mai redus pe PZU a fost pe 9 august 2021, când acestea se vindeau cu 188,3 lei/MWh.

Evoluția prețuli gazelor din ultima lună pe piața pentru ziua următoare operată de BRM

Evoluția prețuli gazelor din ultima lună pe piața pentru ziua următoare operată de BRM

La finalul lunii septembrie, prețurile spot erau de 900 lei/MWh, de aproape 5 ori mai ridicate decât cele de pe 2 noiembrie și de 1,6 ori peste cele actuale.

La începutul lunii, vremea caldă și reducerea voluntară a cererii, în special a companiilor, ca urmare a prețurilor ridicate din ultimele luni, au coborât nivelul consumului la aproximativ 220 GWh/zi. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut consumul era cu o pătrime (sau 50 de GWh/zi) mai ridicat, de circa 270 GWh/zi.

Între timp, situația, ca și vremea, s-a schimbat complet.

Dacă în octombrie producția internă se situa la aproximativ 265 GWh/zi, iar consumul la 220 GWh/zi, pe 8 noiembrie, la un nivel al producției interne de 266 GWh, se înregistra un consum intern de 264 GWh/zi.

Miercuri, 9 noiembrie a fost prima zi a acestei ierni în care nivelul consumului intern, de aproape 283 GWh, l-a depășit pe cel al producției autohtone, de 267,4 GWh/zi.

Luni, ultima zi cu date disponibile, România producea 263 GWh și consuma 339 GWh de gaze.

În plus, companiile din România extrag, începând de luni, 14 noiembrie, din depozitele operate de Depogaz și Depomureș mai mult gaz decât înmagazinează. Vremea caldă de până la începutul acestei săptămâni a favorizat înmagazinarea de gaze, gradul de umplere al depozitelor ajungând luni la un nivel record, de 98,35%, și anume 32,25 TWh.

Răcirea vremii a făcut însă ca luni, în depozitele Depogaz să fie înmagazinați doar aproximativ 7 GWh și extrași 25 GWh. În depozitul Depomureș nu a fost introdus, dar nici extras, niciun metru cub de gaze.

Potrivit Transgaz, miercuri vor fi extrași din depozite 6,3 milioane mc și nu va fi injectat niciun mc.

Majorarea consumului intern a făcut ca gazul importat din Bulgaria, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă (aproximativ 30 GWh/zi pentru piața internă, restul de 13-33 GWh fiind reexportat către Ungaria) să fie alocat, alături de cantitățile extrase din depozite, acoperirii consumului curent, și nu înmagazinat ca până în prezent.

În pofida nivelului record al înmgazinărilor efectuate, România va avea în continuare nevoie de importuri pentru echilibrarea sistemului național de transport (SNT).

Acesta este motivul pentru care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pregătește o modificare a legislației menită a permite Transgaz, operatorul SNT, să cumpere gaze naturale necesare echilibrării sistemului și de pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Austria și Grecia, nu doar de pe piața locală.

Transgaz a demarat la începutul lunii trecute demersuri pentru a se licenția ca trader în Turcia, Ungaria, Bulgaria și Grecia, pentru a se asigura că va dispune de gazele necesare echilibrării SNT și menținerii acestuia în Iimite operaționale, informația fiind confirmată pentru Profit.ro de directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Tot luna trecută, operatorul a inițiat o nouă licitație de achiziție de gaze din import pentru echilibrarea SNT, după eșecul celor anterioare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!