FacebookTwitterLinkedIn

În Maramureș, prețul terenurilor agricole, inclusiv cele arabile, înregistrează o creștere ușoară pe fondul extinderii culturilor cerealiere și legumicole.

Vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, Dumitru Rogojan explică faptul că fermierii se orientează să achiziționeze terenuri agricole din zona de șes sau cele așezate în apropierea cursurile de apă.

„O mare parte dintre terenuri au fost achiziționate din toamnă pentru a pregăti culturile, pentru curățare sau întreținere. Cert e că există o tendință majoră de extindere a proprietarilor implicați în legumicultura și culturi cerealiere, de a cumpăra sau arenda, semn că piața autohtonă cere produse românești, iar terenurile agricole devin valoroase, căutate și necesare. Hectarul de teren agricol bun se tranzacționează între 7.000 și 20.000 de lei, acesta fiind de cea mai bună calitate, iar prețul cel mai mic pentru un hectar de teren agricol 3.000 de lei, sigur o sumă mică, însă e vorba de terenuri de fânețe situate în zone greu accesibile sau greu de întreținut, dar, totuși, bune”, a explicat Dumitru Rogojan.

Potrivit acestuia, în prezent, în județul Satu Mare, există un număr mic de fermieri care investesc în terenuri cultivate cu grâu și floarea soarelui însă, aceștia dețin alte afaceri agricole sau în domeniul agroturismului în județul Maramureș.

„Firește, terenurile arabile din zona de șes sunt căutate de cultivatorii de grâu, secară, orz, ovăz sau lucernă, iar fermierii legumicultori doresc neapărat terenurile situate în vecinatatea cursurile de apă. De ce? Pentru a reduce costurile cu irigarea, costuri care în vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fără acces la o resursă de apă, așa se poate explica această tendință. Partea pozitivă e că încă se mai găsesc asemenea terenuri în unele sate și comune, însă trebuie pregătite, curățate și pus amendamente pentru a putea cultiva. Favorite rămân terenurile agricole din satele așezate de-a lungul râurilor Someș și Lăpuș, terenuri care s-au folosit în legumicultură și până-n anul 1989”, a mai punctat Dumitru Rogojan.

O evaluare efectuată în anul 2022 de Centrul de Consultanță Agricolă Maramureș, indica faptul că în ultimii 15 ani, fermierii asociați sau individuali de calibru mic, mediu și mijlociu au investit în domeniu de activitate peste 20 milioane de euro.