0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Energie – Prima tranzacție modică de gaze cu livrare la termen mai îndelungat realizată în ultimele 4 luni pe BRM – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Marți a fost efectuată pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru prima dată în ultimele 4 luni, o tranzacție la gaze cu un termen de livrare mai mare de o lună.

Unul dintre cei 2 mari producători autohtoni, OMV Petrom, a precizat că a vândut în trimestrul al treilea doar 3,0 GWh de gaze naturale pe BRM (0,03% din totalul de 9,8 TWh comercializat de companie în acest trimestru, mare parte la preț reglementat), „în contextul unei lichidități foarte reduse pentru tranzacțiile pe termen mediu și lung”.

Marți, 360 MWh cu livrare în primul trimestru al anului viitor au fost tranzacționați la un preț de 650 lei/MWh, în scădere cu 24,68% față de prețul realizat la ultima tranzacție similară, pe 11 iulie, când a fost comercializată o cantitate de aproape 50 de ori mai ridicată, de 17,3 GWh.

Marți a fost efectuată pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru prima dată în ultimele 4 luni, o tranzacție la gaze cu un termen de livrare mai mare de o lună. Cantitatea comercializată a fost una modică, de 360 MWh, de aproape 50 de ori mai redusă decât cea aferentă ultimei tranzacții similare efectuate pe 11 iulie.

De ce este important: Începând din vară, în urma obligării producătorilor să vândă gaze la preț reglementat furnizorilor consumatorilor casnici și PET-urilor, gazele s-au tranzacționat pe BRM aproape exclusiv pe piețele spot, intraday și pentru ziua următoare. Singurele tranzacții efectuate la maturități mai lungi de o zi au fost cele pentru luna următoare, și acestea reduse, și ca număr și ca volume. Unul dintre cei 2 mari producători autohtoni, OMV Petrom, a precizat că a vândut în trimestrul al treilea doar 3,0 GWh de gaze naturale pe BRM (0,03% din totalul de 9,8 TWh comercializat de companie în acest trimestru, mare parte la preț reglementat), „în contextul unei lichidități foarte reduse pentru tranzacțiile pe termen mediu și lung”.

Mai este important: Absența tranzacțiilor pe termen lung a fost principalul motiv invocat de furnizori pentru faptul că nu pot face oferte clienților (decât la prețuri ridicate). Furnizorii susțin că incertitudinea de pe piață și absența tranzacțiilor la termen au „distrus” prețurile, în aceste condiții ei neputând anticipa la ce prețuri vor achiziționa gaze în viitor pentru a putea face oferte competitive. Așa că ofertele „avansate” până acum au avut ca scop izgonirea, și nu atragerea, potențialilor clienți, cu atât mai mult cu cât furnizorii susțin că nu au încasat în timp util de la guvern nici compensarea la prețurile plafonate.

Prețurile gazelor cu livrare în primul trimestru al anului viitor în cele 3 tranzacții efectuate în acest an pe BRM

Prețurile gazelor cu livrare în primul trimestru al anului viitor în cele 3 tranzacții efectuate în acest an pe BRM

Marți, 360 MWh cu livrare în primul trimestru al anului viitor au fost tranzacționați la un preț de 650 lei/MWh, în scădere cu 24,68% față de prețul realizat la ultima tranzacție similară, pe 11 iulie, când a fost comercializată o cantitate de aproape 50 de ori mai ridicată, de 17,3 GWh.

Prețul este cu 50 de lei/MWh sub cel de 700 lei/MWh la care s-a efectuat prima tranzacție cu livrare în primul trimestru al anului viitor, pe 23 iunie.

Acestea 3 sunt, de altfel, și singurele tranzacții efectuate pentru primul trimestru al anului viitor.

Până în prezent, pentru luna luna viitoare (decembrie) s-au vândut gaze pe BRM doar în 2 zile, pe 4 noiembrie (12,4 GWh la un preț mediu de 585 lei/MWh) și pe 7 noiembrie (3,1 GWh la un preț mediu de 531 lei/MWh).

În decembrie 2021, consumul de gaze din România s-a situat la 16,5 TWh.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!