FacebookTwitterLinkedIn

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se vor putea finanţa aproximativ 1.950 astfel de laboratoare în licee.

Compania orădeană CG&GC HiTech Solutions, în parteneriat cu INACO, au instalat primul SmartLab din partea de vest a ţării în cadrul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea, notează Agerpres.

„Laboratorul instalat vizează trei tehnologii de bază: robotică, realitate virtuală şi print 3D, fiind dotat şi cu un sistem interactiv compus din display interactiv 85 de inci şi sistem de videoconferinţă performant. Sistemul interactiv facilitează predarea în mod hibrid, colaborarea cu laboratoare digitale din alte licee, dar asigură şi un canal optim pentru asigurarea asistenţei tehnice din partea furnizorului şi a producătorilor soluţiilor instalate. Laboratorul a fost dotat cu mobilier ergonomic adaptat şi integrat specific soluţiilor SmartLab”, se arată în comunicatul companiei.

Soluţiile furnizate sunt însoţite de conţinut educaţional care acoperă peste 14 domenii din programa şcolară (artă, biologie, chimie, fizică, istorie, geografie, educaţie personală, design, tehnologie, teatru, arte lingvistice, matematică, muzică, educaţie fizică şi religie).

Potrivit sursei citate, instalarea a fost urmată de instruirea cadrelor didactice din cadrul liceului, fiind realizate două sesiuni de instruire a câte o zi, în data de 19, respectiv 20 ianuarie. În perioada următoare vor fi realizate sesiuni „remote” de tip Q&A cu profesorii pe masură ce vor începe să utilizeze laboratorul.

SmartLab-ul CG&GC & INACO constă în roboţi educaţionali modulari cu multiple configuraţii, imprimante 3D, scaner şi stilou 3D şi un sistem interactiv audio-video ce permite dezvoltarea lecţiilor în mod hibrid.

Alte componente sunt ClassVR, ochelari de realitate virtuală, furnizat împreună cu o platformă de conţinut digital cu peste o mie de resurse, şi Schoolflix – platforma educaţională interactivă care asigură training şi suport tehnic pe soluţiile educaţionale SmartLab.

Finanţarea oferită prin PNRR pentru un SmartLab se ridică la 60.000 de euro, iar ţinta asumată prin acelaşi plan pentru această investiţie este de aproximativ 1.950 de laboratoare inteligente pe întreg teritoriul României. Termenul de depunere a cererilor de finanţare este 1 martie 2023.