13.5 C
București
marți, octombrie 3, 2023

Energie – Producătorii de electricitate din Europa folosesc din nou gaze naturale după scăderea prețurilor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe piața pe termen scurt, prețul gazelor naturale a scăzut în contextul în care temperaturile ridicate mențin cererea de gaze la un nivel redus iar depozitele de gaze de pe continent sunt aproape pline, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune...

Conform datelor furnizate de Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E), marți producția de electricitate pe bază de gaze în Germania a atins o medie de 8,4 Gigawați, cu 33% peste media din ultimele 30 de zile...

De asemenea, în Țările de Jos, producția de electricitate pe bază de gaze a fost de 5,9 Gigawați, cu 44% peste media lunară, în timp ce producția de electricitate pe bază de cărbune s-a redus la jumătate, până la 835 de Megawați, cel mai mic nivel înregistrat după luna mai.

Gazele naturale au devenit atât de ieftine încât unele centrale electrice din Europa au început să folosească din nou acest tip combustibil, transmite Bloomberg.

Pe piața pe termen scurt, prețul gazelor naturale a scăzut în contextul în care temperaturile ridicate mențin cererea de gaze la un nivel redus iar depozitele de gaze de pe continent sunt aproape pline, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune. Aceasta după ce mai multe luni cărbunele a fost cel mai ieftin combustibil iar țări precum Germania și Marea Britanie au anunțat prelungirea duratei de funcționare a termocentralelor pe cărbune, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie în timpul iernii, scrie Agerpres.

Conform datelor furnizate de Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E), marți producția de electricitate pe bază de gaze în Germania a atins o medie de 8,4 Gigawați, cu 33% peste media din ultimele 30 de zile. De asemenea, în Țările de Jos, producția de electricitate pe bază de gaze a fost de 5,9 Gigawați, cu 44% peste media lunară, în timp ce producția de electricitate pe bază de cărbune s-a redus la jumătate, până la 835 de Megawați, cel mai mic nivel înregistrat după luna mai.

Prețul gazelor naturale s-a redus la jumătate în cursul acestei luni pe fondul temperaturilor neobișnuit de mari pentru această perioadă a anului, care au întârziat debutul sezonului de furnizare a agentului termic, în timp ce continuarea importurilor mari de gaze lichefiate înseamnă că și mai mult combustibil este injectat în depozitele de gaze și așa aproape pline. În contrast, prețurile la cărbune au scăzut cu doar o cincime în octombrie, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune.

În paralel scad și prețurile la electricitate. Pe piața din Germania, prețurile pentru energia electrică livrată luna următoare s-au redus cu 2,5%, până la 234 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna iunie.

În condițiile în care o cantitate mare de gaze ajunge în Europa într-o perioadă în care cererea este la un nivel relativ redus, la un anumit moment traderii ar putea ajunge în situația în care vor fi plătiți pentru a prelua gazele vânzătorilor. Luni, la hub-ul de gaze Title Transfer Facility din Amsterdam, unde se stabilesc cotațiile de referință pentru Europa, prețurile au coborât, pentru scurt timp, în teritoriul negativ.

Desigur, este puțin probabil ca scăderea prețului gazelor să fie un fenomen de durată.

„Gazele lichefiate nu pot fi descărcate în unitățile de stocare pentru că acestea sunt deja pline și asta scade valoarea gazelor pe termen scurt. Desigur, când se va face frig și oamenii vor începe să folosească gazele din depozite, cred că prețurile se vor normaliza cu siguranță”, spune Jean-Paul Harreman, director la EnAppSys. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!