Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru primul semestru al anului un profit net de 1,28 miliarde lei, cu 5,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, creșterea veniturilor din vânzări de electricitate, pe fondul majorării producției și a prețurilor de pe piața liberă, compensând atât avansul masiv al cheltuielilor cu suprataxarea, care au fost de 2,5 ori mai mari decât în ianuarie-iunie 2022, cât și introducerea obligației de livrare la preț reglementat de 450 lei/MWh.
Producția SNN a avansat cu 3%, la 4.920 GWh.
Peste 42% din cantitatea de energie vândută de Nuclearelectrica în S1 2023 a fost vândută în baza mecanismului obligatoriu de achiziție centralizată, la preț reglementat de 450 lei/MWh. În pofida acestui fapt, prețul mediu ponderat de vânzare realizat de companie a fost cu 21,5% mai mare decât cel aferent primei jumătăți a anului trecut, grație cotațiilor mai mari de pe piața contractelor bilaterale, ceea ce a dus la majorarea cu 20,4% a veniturilor din exploatare, la 3,779 miliarde lei.
″Cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a scăzut cu 48,7%, reprezentând 43,32% din total cantitate vândută, iar prețul mediu de vânzare pe această piață a fost mai mare cu 108,5%″, precizează compania. Astfel, prețul mediu pe această piață a crescut de la 534,46 lei/MWh la 1.113,51 lei/MWh.
În schimb, cheltuiala cu contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa impusă de stat producătorilor, a crescut de 2,5 ori, de la 585,81 milioane lei la 1,461 miliarde lei.
″În semestrul I 2022, impozitul pe venitul suplimentar a fost determinat ca 80% aplicat la diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice calculat conform metodologiei de calcul și prețul de 450 lei/MWh (…). În semestrul I 2023, contribuția la Fondul de Tranzitie Energetică a fost determinata ca 100% aplicat la diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare calculat conform metodologiei modificată și 450 de lei/MWh (…). Metodologia de calcul aplicabilă pentru semestrul I 2023 nu a permis deducerea din baza de calcul a cheltuielilor cu achiziția de energie electrică, a cheltuielilor legate de accesul la piețele de energie (tarif de injecție și cheltuieli administrare piață), așa cum a permis metodologia aplicabilă în semestrul I 2022. Pe perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023, în cheltuielile lunare au fost incluse doar cheltuielile cu dezechilibrele″, explică SNN.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).