2.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Energie – Proteste în Iordania împotriva unui acord “electricitate contra apă” încheiat cu Israelul – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Iordania, Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat recent un acord, în prezența emisarului SUA pentru schimbări climatice John Kerry, care prevede că regatul hașemit va construi parcuri fotovoltaice cu putere instalată totală de 600 MW, care vor exporta energie în Israel, și va primi la schimb 200 de milioane de metri cubi de apă desalinizată... Mai multe mii de iordanieni au protestat împotriva unui acord "electricitate contra apă" încheiat de țara lor cu Israelul, solicitând Guvernului de la Amman să rupă tratatul de pace cu statul evreu și susținând că normalizarea relațiilor cu acesta reprezintă o formă de "supunere umilitoare".

Mai multe mii de iordanieni au protestat împotriva unui acord “electricitate contra apă” încheiat de țara lor cu Israelul, solicitând Guvernului de la Amman să rupă tratatul de pace cu statul evreu și susținând că normalizarea relațiilor cu acesta reprezintă o formă de “supunere umilitoare”, scrie Haaretz.

“NU acordului rușinii”, au scandat demonstranții, unii dintre ei purtând pancarte inscripționate cu mesajul “Normalizare înseamnă trădare”. Protestul a fost organizat de către mai multe partide de opoziție, islamiste, dar și de stânga, precum și de către grupuri tribale și sindicale.

Iordania, Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat recent un acord, în prezența emisarului SUA pentru schimbări climatice John Kerry, care prevede că regatul hașemit va construi parcuri fotovoltaice cu putere instalată totală de 600 MW, care vor exporta energie în Israel, și va primi la schimb 200 de milioane de metri cubi de apă desalinizată. Iordania se confruntă cu mari probleme în asigurarea apei potabile.

Unitățile de producție de energie solară vor fi construite în Iordania de către Emiratele Arabe Unite, stat care și-a normalizat relațiile cu Israelul anul trecut.

Proiectul se află încă în stadiu incipient, așteptându-se rezultatele mai multor studii de fezabilitate. Dacă însă va fi concretizat, va reprezenta unul dintre cele mai mari proiecte de cooperare regională între Israel și statele arabe.

“Acordul are ca scop legarea completă a Iordaniei de entitatea sionistă. Nu este un acord comercial, este un acord de normalizare rușinos și umilitor”, a spus unul dintre principalii lideri ai opoziției islamiste din Iordania, Ali Abu Sukkar.

Mulți iordanieni se opun normalizării legăturilor cu Israelul, care ar urma acordului de pace semnat în 1994 și care a deschis calea cooperării celor două state în domeniile energiei, gazelor și apei.

Sentimentele anti-israeliene sunt puternice în Iordania, unde cei mai mulți dintre cei circa 10 milioane de locuitori sunt de origine palestiniană și poartă memoria expulzării sau fugii în Iordania ca urmare a conflictelor armate ce au urmat creării statului Israel în 1948.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!