3.2 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Energie – Răzvan Nicolescu: “Schema de protecție din România trebuie urgent recalibrată și redimensionată. Statul nu are cum să o susțină așa cum este” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

De asemenea, nu pot uita că în 2014, când lucram la Guvern, m-am întâlnit cu zeci de investitori americani la Huston și i-am informat că în 2015 România va lansa o nouă licitație internațională pentru acordarea de licențe de explorare.

Răzvan Nicolescu: România își bate joc de sute de milioane de euro conectând noi localități la rețele de gaz natural, neînțelegând încotro se îndreaptă această lume în care trăim.

  • “Piața de energie electrică din România nu este funcțională, cu un design de piață depășit, cu o piață accidentală (PZU) devenită piață principală şi un deficit cronic de investițiii în zona de generare”.
  • “Pe piaţa de energie electrică sunt nereguli care trebuie dovedite de autorități”.
  • “Înțeleg că le este  foarte frică unora de o posibilă candidatura a mea, însă nu există în planurile mele din acest moment intenția de a candida la ANRE”.
  • Dacă aș decide cine va conduce ANRE, aș da credit tinerilor, „generației David Popovici” din energie.
  • Prioritățile României în domeniul energiei electrice: eficienţă energetică, protecție socială masivă pentru consumatorii vulnerabili și cât mai multe noi capacitați de producție în energie curată.
  • Metodologia „prețului marginal” trebuie schimbată în UE pentru că face mult rău Europei în acest moment.
  • “Avem în țară posibilitatea de a produce petrolul viitorului, adică biocarburanți de generația a doua”
  • “România își bate joc de sute de milioane de euro conectând noi localități la rețele de gaz natural, neînțelegând încotro se îndreaptă această lume în care trăim”.
  • “România ar fi putut fi, astăzi, un jucător regional pe piața gazelor dacă proiectul ExxonMobil nu era oprit; aș vrea să știu cine a decis în țara noastră întârzierea acestui proiect cu cinci-șase ani şi de ce a făcut-o”

* Interviu cu Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei şi fost preşedinte ACER (Agenţia Europeană de Reglementare în Energie)

 

R: Bună ziua, Răzvan Nicolescu! Ce se întâmplă cu piața de energie? Unde ne oprim cu aceste creșteri?

Răzvan Nicolescu: Este o perioadă dificilă pe care sunt convins că o vom traversa cu bine. Cam tot ce se întâmplă este 70% context internațional sau regional și 30% context național. Este un cumul de factori, iar soluții magice nu prea sunt. E nevoie de hotărâre, curaj și un set bun de măsuri pe termen scurt, mediu și lung. În plus, nu trebuie să abandonăm să credem și în forțele și capacitatea pieței de a se regla.

R: Haideți să discutăm puțin despre ce se întâmplă pe piața internațională a petrolului unde au apărut primele scumpiri. Ce e cu aceste prețuri mari? Ce poate face România?

Răzvan Nicolescu: Creșterile internaționale au fost generate de cererea post Covid, coroborată cu înțelegerea OPEC PLUS de a nu crește producția la maxim. Acum prețurile s-au stabilizat în jurul cifrei de 100 USD/baril.  Sunt tranzacții făcute cu petrol rusesc la 70-75 USD/baril din cauza embargoului. În special acestea sunt făcute cu India, Turcia și China care nu aplică sancțiuni. Dacă se ridică sancțiunile asupra Iranului și OPEC PLUS nu scade producția, ne putem aștepta la un preț al barilului în jur de 65-70 USD. Pentru țări ca Rusia ar fi o problemă pentru că acest preț coroborat cu discount generat de sancțiuni le duce foarte aproape de costul de producție, în contextul în care, oricum, nivelul lor de producție va fi grav afectat de sancțiuni prin lipsa de acces la resursele financiare și cele tehnologice.

R: România ce poate să facă? Nu prea mult, nu?

Răzvan Nicolescu: România trebuie să nu rămână pasivă. Nu avem forța de a influența decisiv piața internațională, însă reorientarea transportului de mărfuri pe calea ferată, modernizarea acesteia sau electrificarea sa sunt lucruri care țin de o gândire și o capacitate de execuție pe termen mediu și lung care, în prezent, ne lipsește. Trebuie să înțelegem mai bine lumea. De asemenea, nu pot uita că în 2014, când lucram la Guvern, m-am întâlnit cu zeci de investitori americani la Huston și i-am informat că în 2015 România va lansa o nouă licitație internațională pentru acordarea de licențe de explorare. Am plecat din administrație în decembrie 2014. Au trecut opt ani și nu s-a mai întâmplat nimic. Noi suntem prima țară din lume înregistrată oficial ca producător de petrol. Am exploatat petrol, mai ales, la mică adâncime în ultimii 150 de ani. Există probabilitate mare să avem rezerve și la mare adâncime. Ce trebuie să facem? Să explorăm! Americanii veneau cu banii. Firmele locale de servicii aveau de lucru. Dacă găseam ceva, câștigam și noi și ei și piețele internaționale. Primul pas este însă capacitatea administrativă de a organiza licitația. În plus, avem în țară posibilitatea de a produce petrolul viitorului, adică biocarburanți de generația a doua. Lăsăm paiele și cocenii de porumb pe câmp când am putea să-i transformăm în carburanți, ajutându-i și pe agricultori să își valorifice mai bine producția. Avem bani de la UE ca să dezvoltăm această industrie și nu îi folosim. Din nou, capacitate administrativă precară.

R:  La gaz natural ce se întâmplă? Prețurile au crescut enorm și se vorbește și de probleme de securitate a aprovizionării…

Răzvan Nicolescu: Da, prețurile au crescut mult din cauza jocurilor Gazprom. Creșterea a început înainte că Putin să atace Ucraina. Au provocat-o reducând cantitățile pe care le vindeau de regulă pe piețele spot. Gazprom are analiști de piață care înțeleg foarte bine cum funcționează piața europeană și care uneori navighează printre reguli. În trecut, prețurile la gaz natural erau legate de cele de la țiței printr-o formulă. Această formulă nu se mai aplică astăzi.  Dacă s-ar aplica, cu toate creșterile de pe piața țițeiului, prețul la gaz natural ar fi de cinci ori mai mic decât în prezent. Realizați cât de mare este creșterea la gaz natural?

R: Ce face România în acest context?

Răzvan Nicolescu: România își bate joc de sute de milioane de euro conectând noi localități la rețele de gaz natural, neînțelegând încotro se îndreaptă această lume în care trăim.  De asemenea, România ar fi putut fi, astăzi, un jucător regional pe piața gazelor dacă proiectul ExxonMobil nu era oprit. Aveam alături de noi cea mai mare companie de profil din lume. Aș vrea să știu cine a decis în țara noastră întârzierea acestui proiect cu cinci-șase ani. De ce a făcut-o? De ce importăm în loc să exportăm? De ce ne împrumutăm de bani când acest proiect ne putea genera miliarde? Cine își asumă politic sau juridic această întârziere?

R: Vă e frică că nu trecem această iarnă cu bine? Avem totuși cantități importante depozitate.

Răzvan Nicolescu:  Sper să fie o iarnă mai caldă și să avem un consum mai mic. Populația României nu este expusă în niciun scenariu, în special datorită producției locale.

R: Vor opri cei de la Gazprom livrările?

Răzvan Nicolescu: Sunt printre puținii care cred că nu vor opri. Dacă o fac, o vor face pentru câteva zile dacă temperatura este foarte scăzută și vor invoca probleme tehnice. Nu au ce să facă cu gazul pe termen lung, iar dacă îl întrerup acum ar putea fi declarați organizație teroristă și interziși în UE pentru totdeauna. Aproape o cincime din bugetul lor de stat se bazează pe gaz natural și nu au piețe alternative. Dacă vor opri, se aruncă singuri în aer din punct de vedere financiar.

R: Vom finaliza Cooridorul Vertical ca rută alternativă pentru noi surse de gaz?

Răzvan Nicolescu: Depinde mult de BulgarTransgaz care are un comportament ce trebuie investigat de Comisia Europeană. Au trecut opt ani de când am lansat acest proiect. Le-am spus la Bruxelles că e prea mult și că trebuie să se trezească și să acționeze pârghiile juridice.

R: Prețul la gaz influențează și prețul la energie electrică datorită metodologiei „prețului marginal”? Unde ne oprim cu energia electrică?

Răzvan Nicolescu:  Modelul acesta cu prețul marginal trebuie schimbat în UE. Le-am spus acest lucru la Bruxelles săptămâna trecută. Această metodologie face mult rău Europei în acest moment. Atunci când a fost introdusă avea un sens: să îi ajute pe investitori în regenerabile să își recupereze investițiile pentru că prețurile erau foarte mici. Acum suntem într-o altă etapă cu prețuri nejustificat de mari și metodologiile care ți le cresc și mai mult artificial trebuie urgent eliminate. E nevoie de un alt design de piață pentru a face față momentului. E nevoie de stabilitate și predictibilitate. Să știți însă că de vreo două săptămâni creșterile la energie electrică sunt generate și de alți factori: producția nucleară scăzută din Franța, producție hidro scăzută în Scandinavia, Iberia sau România, probleme logistice ale centralelor pe cărbuni din Germania cauzate de nivelul scăzut al Rinului și o producție eoliană sub așteptări.

Schema de protecție din România trebuie urgent recalibrată și redimensionată. Statul nu are cum să o susțină așa cum este.

R: Ce părere aveți de schema de protecție din România?

Răzvan Nicolescu: Trebuie urgent recalibrată și redimensionată. Statul nu are cum să o susțină așa cum este. Nu e sustenabil. Cred că această schemă este un mare risc la securitatea financiară a țării. Sunt protejate categorii care nu ar trebui și ignorate grupuri de mari consumatori. În plus, generează blocaje de cash flow pentru companiile de furnizare pentru că rambursările sunt întârziate și creează un mediu în care unii de pot îmbogăți umflând factura statului de plătit. Am avertizat de la început că această schemă nu e ce trebuie. Sunt cu conștiința împăcată. Mai mult nu am ce să fac.

R : Este piața de energie electrică din România funcțională?

Răzvan Nicolescu:  Nu este. Avem un design de piață depășit, cu o piață accidentală (PZU) devenită piață principală. Avem un deficit cronic de investiții în zona de generare.

R: Sunt manipulări pe piață?

Răzvan Nicolescu: Sunt nereguli care trebuie dovedite de autorități. Pentru mine a fost șocant să aflu că ANRE a descoperit vreo 40 de nereguli în ultimul timp și a aplicat amenzi totale de sub 4 milioane euro. Realizați discrepanța?

R: Da. Este mare. Veți candida la ANRE, aşa cum se zvonește?

Răzvan Nicolescu: Sunt foarte fericit cu tot ceea ce fac în prezent. Experiența actuală la conducerea instituției europene care se ocupă de tehnologie și inovare (EIT) este extraordinară. Mi-am dorit să fiu aici și mi-am câștigat acest loc prin concurs. E bine și pentru România să fiu implicat în activitatea acestei importante instituții europene. O să înțelegeți, în curând, mai bine ce vreau să zic. Legat de comunitatea de reglementare în energie, am condus ACER șase ani, instituția UE care se ocupă de reglementările în energie. Nu mai este pentru mine o provocare și o curiozitate profesională domeniul reglementărilor în energie. La reglementatorul din țară noastră (ANRE) e nevoie mare de o echipa nouă, tânără care să impună un mediu sobru, profesionist și integru. Dacă aș decide cine o va conduce, aș da credit tinerilor, „generației David Popovici” din energie. În același timp, e nevoie să li se acorde, din nou, încredere profesioniștilor din instituție, mulți fiind marginalizați în ultimii ani. ANRE trebuie reorganizată rapid. Înțeleg că le este  foarte frică unora de o posibilă candidatura a mea, însă nu există în planurile mele din acest moment intenția de a candida la ANRE.

R: O ultimă întrebare. Care ar trebuie să fie prioritățile României în domeniul energiei electrice?

Răzvan Nicolescu:  Eficienţă energetică, protecție socială masivă pentru consumatorii vulnerabili, atât casnici, cât și economici și cât mai multe noi capacitați de producție în energie curată.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!